Παπαστεργίου στον Realfm 97,8: Δοκιμάζουμε ψηφιακά συστήματα έγκαιρης πρόγνωσης για περιπτώσεις πλημμύρας

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8.

«Το αν φταίει κάποιος για τις πλημμύρες θα το βρει η δικαιοσύνη, αυτό που μπορώ να σας πω με σεβασμό στους ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες τους, μέχρι σήμερα ως μέτρο σύγκρισης είχαμε τον Ιανό, που ήταν μια μεσογειακή καταιγίδα. Τα έργα που έγιναν και από την περιφέρεια και τους δήμους είχαν ως παραδοχή τέτοιου είδους νεροποντές. Η επόμενη ημέρα είναι το κρίσιμο» είπα αρχικά.

«Πρέπει να βρούμε λύσεις και για αυτό είμαστε εδώ. Ένα κομμάτι της λύσης και της επόμενης ημέρας είναι η τεχνολογία. Πώς για παράδειγμα θα μπορέσουμε να προστατέψουμε ακόμα καλύτερα τους πολίτες. Υπάρχουν συστήματα που δοκιμάζουμε, υπήρχαν στα ποτάμια της Θεσσαλίας, και μετράνε το νερό σε σχέση και με την βροχή, μπορούμε άρα να έχουμε έγκαιρη εικόνα για το νερό που κατεβαίνει γιατί η Θεσσαλία είναι ένα σύστημα πολλών ποταμών. Άρα πρώτο πράγμα, έγκαιρη διάγνωση/ πρόγνωση των νερών που κατεβαίνουν. Δεύτερο κομμάτι επειδή η πολιτική προστασία δεν είναι μόνο οι πλημμύρες, είναι και οι πυρκαγιές. Είναι πώς μπορούμε να έχουμε ένα έγκαιρο μήνυμα – alert για μια πυρκαγιά που ξεκινά σε ένα απομακρυσμένο σημείο. Ένα άλλο σημείο είναι πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους δήμους για τα ακαθάριστα οικόπεδα. Κάποιες πυρκαγιές ξεκίνησαν από τέτοια οικόπεδα. Η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη τον Απρίλιο και θα λύσει τα χέρια στους δήμους, να ειδοποιούν με πρόσφορο τρόπο και όχι με συστημένες επιστολές όπως μέχρι σήμερα όριζε η νομοθεσία, αλλά με ένα απλό μήνυμα στη θυρίδα του πολίτη στο gov.gr ή με ένα sms να καθαρίσει άμεσα το οικόπεδο, αλλιώς θα τρέξει η διαδικασία των προστίμων» περιέγραψε.

«Η ομορφιά του υπουργείου αυτού είναι ότι δίνει οριζόντια λύσεις σε πολλούς τομείς. Ένας τέτοιος είναι η δικαιοσύνη. Πρώτον, να ψηφιοποιήσουμε πλέον όλα τα πρακτικά. Επίσης κινείται η διαδικασία για την ηλεκτρονική επίδοση των δικογράφων. Σήμερα απασχολούνται εκατοντάδες ή χιλιάδες αστυνομικοί για διαδικασίες που μπορούν και θα γίνουν ψηφιακά τους επόμενους μήνες» σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου.

«Ένα άλλο σημείο είναι η απομακρυσμένη εξέταση των μαρτύρων. Κινητοποιούσαμε ολόκληρες ομάδες για τις μεταγωγές. Πλέον αυτό σταματά από τον Ιανουάριο του 2024» συμπλήρωσε.

«Ηλεκτρονικά πινάκια σε όλα τα δικαστήρια με συνεχή ενημέρωση για να ξέρουμε πού βρίσκεται η υπόθεσή μας, πότε δικάζεται αλλά και πότε βγαίνει η απόφαση. Γενικά η ψηφιοποίηση όλων των δικαστηρίων της χώρας θα βοηθήσει και με την δική μας συνδρομή αλλά και την δουλειά που κάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης για να πάνε τα πράγματα πιο γρήγορα» διευκρίνισε.

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε και στον προσωπικό αριθμό που θα έχει ο κάθε πολίτης χαρακτηρίζοντάς τον ως μια από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις. «Με τον προσωπικό αριθμό ο οποίος θα στηρίζεται στο ΑΦΜ -με τρία αριθμητικά ψηφία μπροστά- θα απλοποιήσουμε τις συναλλαγές μας το Δημόσιο. Ό,τι πιο απλό, ό,τι πιο ξεκάθαρο» είπε καταλήγοντας ο κ. Παπαστεργίου.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ