«Πάρε τα λεφτά και τρέξε»: Μουσείο «χρυσοπλήρωσε» καλλιτέχνη και εκείνος παρέδωσε… λευκούς πίνακες

Ταινία θυμίζει μια υπόθεση με πρωταγωνιστή έναν καλλιτέχνη στη Δανία, ο οποίος το 2021 έλαβε το ποσό των 84.000 δολαρίων προκειμένου να εκθέσει τα έργα τέχνης του στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Kunsten στο Aalborg. Το πρόβλημα είναι πως τελικά παρέδωσε δύο…  λευκούς καμβάδες τους οποίους και ονόμασε  «Take the Money and Run» (Πάρε τα χρήματα και τρέξε).

Τώρα, έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια αντιδικίας, ο Jens Haaning καλείται να επιστρέψει όλα τα χρήματα πίσω. Η απόφαση του δικαστηρίου της Κοπεγχάγης βγήκε τη Δευτέρα .

Συγκεκριμένα, το μουσείο είχε ζητήσει από τον Haaning να αναδημιουργήσει δύο από τα προηγούμενα έργα του, στα οποία χρησιμοποιούσε πραγματικά χρήματα προκειμένου να δείξει το μέσο εισόδημα ενός Δανού και ενός Αυστριακού. Στη συνέχεια το μουσείο έδωσε στον Χάανινγκ επιπλέον χρήματα για να δημιουργήσει δύο νέα κομμάτια, που να αντικαθιστούσαν τα παλιά. Ο διευθυντής του μουσείου Lasse Andersson είπε στο CBS News ότι είχαν συμβόλαιο μαζί του .

Ο καλλιτέχνης βέβαια αντί να παραδώσει έργα τέχνης χρησιμοποιώντας πραγματικά χρήματα, παρέδωσε δύο λευκούς καμβάδες που ήταν κενοί. Ο τίτλος άλλαξε σε “Take the Money and Run” , με τον καλλιτέχνη να υποστηρίζει ότι είχε δημιουργήσει νέα, «καλύτερα» κομμάτια για να ταιριάζουν στο θέμα της έκθεσης.

Δήλωσε ότι τα έργα του αποτελούσαν μια μορφή σχολίου για τους χαμηλούς μισθούς και ότι η αθέτηση του συμβολαίου ήταν μέρος της δουλειάς.

Είχε πει τότε στο CNN: «Είδα ότι θα μπορούσα να δημιουργήσω ένα πολύ καλύτερο κομμάτι για αυτούς από αυτό που θα μπορούσαν να φανταστούν». Και πρόσθεσε: «Δεν βλέπω ότι έχω κλέψει χρήματα… Έχω δημιουργήσει ένα έργο τέχνης, το οποίο είναι ίσως 10 ή 100 φορές καλύτερο από αυτό που είχαμε σχεδιάσει. Ποιο είναι το πρόβλημα;»

Jens Ziehe/Courtesy Sabsay Gallery

Ο Haaning είπε ότι το νέο έργο τέχνης προσκαλούσε τους ανθρώπους να αναλογιστούν τις κοινωνικές δομές και θεσμούς όπως η θρησκεία και ο γάμος. «Και αν χρειαστεί… πάρε τα χρήματα και τρέξε», πρόσθεσε.

Παρά τις διαμαρτυρίες, το Kunsten Museum of Modern Art εξέθεσε τους άδειους καμβάδες του Haaning μαζί με μια εκτύπωση ενός email στο οποίο εξηγούσε τις ενέργειές του.

Τελικά, ανεξάρτητα από την πρόθεση του καλλιτέχνη, το δικαστήριο της πόλης της Κοπεγχάγης αποφάνθηκε ότι είναι «υποχρεωμένος» να επιστρέψει τα χρήματα, (μείον 5.730 δολάρια που αφορούν σε τέλη).

Το δικαστήριο έκρινε ότι το “Take the Money and Run” ήταν “ελλιπές”, σε σύγκριση με αυτό που περιγράφεται στο συμβόλαιό του με το Μουσείο, καθώς είχε συμφωνήσει να παραδώσει δύο διαφορετικά κομμάτια. Η απόφαση απέρριψε επίσης την αγωγή του Haaning, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το μουσείο είχε παραβιάσει τα πνευματικά δικαιώματα του έργου. Εν τω μεταξύ, ο καλλιτέχνης καταδικάστηκε να πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα.

Σε δήλωση που εστάλη στο CNN μετά την δικαστική απόφαση, ο διευθυντής του Kunsten, Lasse Andersson, ανέφερε ότι το μουσείο θα περιμένει να δει εάν ο Haaning άσκησε έφεση ή όχι στην απόφαση πριν κάνει κάποιο σχόλιο. Ο καλλιτέχνης δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Το μουσείο παρουσίασε το νέο έργο τέχνης του Haaning ως μέρος της έκθεσης «Work it Out», η οποία διήρκεσε από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2022.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ