Όλα όσα θα ισχύουν για την επιστολική ψήφο – 14 ερωτήσεις και απαντήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών

επιστολική ψήφος

Απαντήσεις σε 14 ερωτήματα σχετικά με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου δίνει το υπουργείο Εσωτερικών. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την περασμένη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο, η επιστολική ψήφος θα ισχύσει στις Ευρωεκλογές.

Ειδικότερα :

  1. Ποιους αφορά η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου;

Η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είτε βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο. Πρέπει να τονιστεί ότι για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από το εξωτερικό στις προσεχείς ευρωεκλογές, δεν θα υπάρχουν δηλαδή εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό.

  1. Πώς ξεκινάει η διαδικασία της επιστολικής ψήφου;

  1. Τι περιλαμβάνει ο φάκελος της επιστολικής ψήφου και πότε αυτός αποστέλλεται στον εκλογέα;

  1. Πώς θα είναι το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου;

  1. Πώς ψηφίζει ο εκλογέας;

  1. Τι γίνεται στη συνέχεια, αφότου ο εκλογέας ψηφίσει και στείλει τον φάκελο;

  1. Πού συγκεντρώνονται οι φάκελοι που αποστέλλουν οι εκλογείς;

  1. Πώς διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου;

  1. Έχασα τον φάκελο ψηφοφορίας. Τι κάνω;

Ο φάκελος ψηφοφορίας, μαζί με το υπόλοιπο υλικό πρέπει να φυλάσσεται σε ασφαλές μέρος. Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα αποστολής εκ νέου του φακέλου, καθώς αυτός είναι προσωπικός και η νέα εκτύπωση θα χρειαστεί χρόνο, ο οποίος δεν θα επιτρέψει την έγκαιρη παραλαβή της ψήφου σας.

  1. Τι θα γίνει αν πάω να ψηφίσω στο εκλογικό μου τμήμα, ενώ έχω εγγραφεί να ψηφίσω επιστολικά;

Αν έχω κάνει αίτηση εμπρόθεσμα για επιστολική ψήφο, θα υπάρχει ειδική ένδειξη δίπλα στον εκλογέα και ο δικαστικός αντιπρόσωπος δεν θα μου επιτρέψει να ψηφίσω. Αν δεν φτάσει έγκαιρα ο φάκελος, τότε ο δικαστικός αντιπρόσωπος στο εκλογικό τμήμα που είμαι εγγεγραμμένος θα ενημερωθεί για το γεγονός μη παραλαβής του φακέλου και θα μπορώ να ψηφίσω με φυσική παρουσία εκεί από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

  1. Αν μετάνιωσα και θέλω να ψηφίσω με φυσική παρουσία;

Αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο αν δεν έχει παραληφθεί ο φάκελος εμπρόθεσμα (δηλ. έως τις 17:00 την παραμονή των εκλογών). Τότε ο δικαστικός αντιπρόσωπος στο εκλογικό τμήμα που είμαι εγγεγραμμένος θα ενημερωθεί για το γεγονός μη παραλαβής του φακέλου και θα μπορώ να ψηφίσω με φυσική παρουσία εκεί.

  1. Αν επέλεξα κατά λάθος άλλο κόμμα ή υποψήφιο από αυτόν που ήθελα;

Στην εξαιρετική αυτή περίπτωση, ο εκλογέας μπορεί να τυπώσει το ψηφοδέλτιο που θα υπάρχει στην σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και να το βάλει στον φάκελο ψηφοφορίας.

  1. Είμαι κάτοικος εξωτερικού. Μπορώ να ψηφίσω με φυσική παρουσία σε εκλογικό τμήμα εξωτερικού;

Όχι, στις προσεχείς ευρωεκλογές οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από το εξωτερικό, θα μπορούν να ψηφίσουν αποκλειστικά με επιστολική ψήφο. Δεν θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό, όπως έγινε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Εντός της ελληνικής επικράτειας, οι εκλογείς θα μπορούν να επιλέξουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο ή με φυσική παρουσία στο εκλογικό τους τμήμα.

  1. Θα μπορώ να ψηφίσω με επιστολική ψήφο και στις επόμενες εθνικές εκλογές;

Η παρούσα πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών αφορά αποκλειστικά τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα. Το ζήτημα των εθνικών εκλογών θα εξετασθεί και θα συζητηθεί εκτενώς με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Exit mobile version