Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις «ξεκλείδωσαν» τα μυστικά του τουρκικού αεροπλανοφόρου Anadolu

Με δύο ασκήσεις από το Σάββατο μέχρι και χθες, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις κατάφεραν να «ξεκλειδώσουν» τα μυστικά του υπό ναυπήγηση τουρκικού αεροπλανοφόρου, μαθαίνοντας πώς μπορούν να το προσβάλλουν.

του Χρήστου Μαζανίτη

Το ΓΕΕΘΑ δεν σταματά να οργανώνει ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με φίλιες και σύμμαχες χώρες, ειδικά με όσες δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όμως, απ’ όσες ασκήσεις έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα, δύο από αυτές ήταν οι πιο σημαντικές και μάλιστα χωρίς «τυμπανοκρουσίες».

Πρόκειται για την συνεκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε με το ισπανικό Αεροπλανοφόρο Juan Carlos (Χουάν Κάρλος), που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Για όσους αναρωτιούνται τι το ιδιαίτερο έχει αυτή η συνεκπαίδευση, το ισπανικό αεροπλανοφόρο είναι η «μήτρα» του υπό ναυπήγηση τουρκικού αεροπλανοφόρου Anadolu, που πρόκειται να ενταχθεί στον Στόλο της Τουρκίας σύντομα, όπως γράψαμε προ ημερών στο enikos.gr.

αεροπλανοφόρο Anadolu
αεροπλανοφόρο Anadolu

Πριν από μερικές ημέρες, το Andolu πραγματοποίησε τον δοκιμαστικό του πλου, με τον Πρόεδρο της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ να το επιθεωρεί και να δηλώσει αισιόδοξος ότι οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2022 και στις αρχές του 2023 να μπει στην υπηρεσία.

αεροπλανοφόρο Anadolu
αεροπλανοφόρο Anadolu

Όμως, εν αντιθέσει με τον αρχικό σχεδιασμό, τελικά το πλοίο θα χρησιμοποιηθεί για αποβατικές ενέργειες καθώς και για την μεταφορά Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών UAV και Drones που θα επιχειρούν από το ντεκ.

Το Anadolu βασίζεται εξ ολοκλήρου στα σχέδια του ισπανικού Juan Carlos, που ναυπηγεί η ισπανική κρατική εταιρεία NAVANTIA. Οι Ισπανοί έδωσαν τα σχέδια και την τεχνογνωσία που απαιτούντο στους Τούρκους για την ναυπήγηση του δικό τους αεροπλανοφόρου, το οποίο αρχικά ήταν να μεταφέρει τα μαχητικά 5ης γενιάς κάθετης από-προσνήωσης F-35B, ένα σχέδιο που τελικά ναυάγησε όταν επιβλήθηκαν οι αμερικανικές κυρώσεις λόγω προμήθειας των S-400 από την Ρωσία.

Το Σάββατο, η φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ ξεκλείδωσε τα πρώτα μυστικά του ANADOLU, με την εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε στο Καρπάθιο Πέλαγος, βορειοδυτικά της Καρπάθου. Επρόκειτο για μία συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) κατά την διάρκεια της οποίας εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών, σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, προχωρητικών ελιγμών και αντιαεροπορικού πολέμου (Air Defence Exercise – ADEX) με την συμμετοχή 2 F-16 της ΠΑ.

Η «συμπεριφορά» του Juan Carlos και των οργανικών αεροσκαφών κάθετης από-προσνήωσης τύπου Harrier που μεταφέρει επαναλήφθηκε και χθες, Δευτέρα, αυτή τη φορά Δυτικά της Κρήτης, κατά την διάρκεια αεροπορικής συνεκπαίδευσης (Air Defence Exercise – ADEX) με την συμμετοχή επιπλέον τεσσάρων μαχητικών F-16.

Τα δεδομένα που ενδιέφεραν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συγκεντρώθηκαν, τα debriefing ήταν πλούσια και όλα πλέον αξιολογούνται εν όψει της επικείμενης εξόδου του Anadolu.

Αεροπλανοφόρο L61 Juan Carlos I
Αεροπλανοφόρο L61 Juan Carlos I

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ