Μηταράκης: Εντολή για επανεκπαίδευση όλου του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. στο πρωτόκολλο καταδίωξης

Εντολή για επανεκπαίδευση όλου του προσωπικού της ΕΛΑΣ εντός του 2023 για το πρωτόκολλο εμπλοκής και καταδίωξης έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, με αφορμή το περιστατικό με τον θάνατο ενός 20χρονου από πυρά αστυνομικού, που σημειώθηκε στη Λάρισα.

Νεκρός 20χρονος στη Λάρισα: «Σκόνταψα σε σίτες» – Τι είπε σε συναδέλφους του ο αστυνομικός που πυροβόλησε

Ο κ. Μηταράκης τόνισε πως καμία χρήση βίας από την πλευρά της ΕΛΑΣ δεν γίνεται αποδεκτή, λέγοντας πως «είναι τραγικό κάθε φορά που χάνεται μία ζωή».

«Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες της ΕΛ.ΑΣ για το πως πρέπει να γίνεται η εμπλοκή των αστυνομικών σε κάθε περίπτωση και στις καταδιώξεις. Άρα πρέπει να είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι οι αστυνομικοί μας στο να εφαρμόζουν αυτό το πρωτόκολλο, ώστε να μην ξαναζήσουμε ένα τέτοιο περιστατικό» ανέφερε .

Λάρισα: Ελεύθερος ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 20χρονο

Για το συγκεκριμένο περιστατικό το οποίο διευκρίνισε πως δεν το συνδέει καθόλου με την απώλεια ανθρώπινης ζωής, είπε «απ΄ό,τι φαίνεται – θα το δούμε με το υπουργείο Δικαιοσύνης – ο συγκεκριμένος (20χρονος Σύρος) είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σε βαθμό κακουργήματος, απωλήθηκε γρήγορα με όρους, επανασυνελήφθη τον Ιούνιο και αντί να επιστρέψει στη φυλακή ξαναφέθηκε ελεύθερος. Τώρα ουσιαστικά θα ήταν το τρίτο αδίκημά του».

«Είναι κρίσιμο να αυστηροποιήσουμε τον κώδικα δεν μπορεί κάποιος κατά συρροή να διαπράττει αδικήματα και διαρκώς να βρίσκεται στο δρόμο» τόνισε. «Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε με την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Δεν μπορούμε ν΄αφήνουμε ατιμώρητα ειδικά φαινόμενα μικρής εγκληματικότητας. Δημιουργείται κλίμα ατιμωρησίας» συμπλήρωσε.

Θα προχωρήσει η χρήση καμερών στους αστυνομικούς

«Για να αποφευχθούν φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας θα προχωρήσουν οι κάμερες στους αστυνομικούς» ενημέρωσε.

«Θέλουμε και την συνεργασία των ανεξάρτητων αρχών, να μην τεθούν εμπόδια στη χρήση αυτών των καμερών. Αυτές είναι εκεί για να προστατεύσουν τον πολίτη, στην όποια περίπτωση κρατικής αυθαιρεσίας, αλλά και για να καταγράφουν με κάποιον ισχυρά αποτρεπτικό τρόπο το οποιοδήποτε αδίκημα μπορεί να τελείται, για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν κάποιος συμμετείχε ή όχι σε μια παράνομη δράση. Είτε είναι αστυνομικός που δεν έκανε σωστά τη δουλειά του και δεν ακολούθησε το πρωτόκολλο εμπλοκής, είτε είναι ένας πολίτης ο οποίος παρανόμησε».

Με tablet η τροχαία στους δρόμους

Όπως ενημέρωσε ο υπουργός «όταν καταγράφεται ένα διοικητικό πρόστιμο θα μπορεί να περνάει κατευθείαν τα στοιχεία του αυτοκινήτου, να βρίσκει τα στοιχεία μέσω του συστήματος διαλειτουργικότητας, να βλέπει εάν το αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο και εάν έχει περάσει ΚΤΕΟ. Πλέον όλες οι πληροφορίες είναι ψηφιακές. Εάν καταγράψει μια διοικητική παράβαση θα περνάει στο σύστημα και στο TAXIS.

Ψηφιακές υπηρεσίες με την εφαρμογή My Elas

«Αυτή η εφαρμογή θα σου δίνει τη δυνατότητα για κάθε υπηρεσία που θέλεις να έχεις από την ΕΛ.ΑΣ. να μπορείς να έχεις πλήρη ενημέρωση να μπορείς να υποβάλεις αιτήσεις και δικαιολογητικά ψηφιακά αλλά και να καταγγέλεις περιστατικά παραβατικότητας αλλά και περιστατικά που αφορούν αυθαιρεσία της ΕΛ.ΑΣ. Θα είναι μια πλατφόρμα διασύνδεσης με την αστυνομία, π.χ θέλεις να βγάλεις ένα διαβατήριο θα μπορείς να περνάς κάποια βασικά στοιχεία μέσω της πλατφόρμας, να σου δίνει ραντεβού και στην πλήρη εξέλιξη της πλατφόρμας να είναι προσυμπληρωμένη όλη η αίτησή σου, πριν πας στην αστυνομία ώστε να μπορείς να εξυπηρετηθείς σε λίγα λεπτά» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Νέες προσλήψεις 150 Συνοριοφυλάκων

«Έχουμε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση για τους 1530 συνοριοφύλακες που υπάρχουν ώστε να έχουμε κονδύλια έως το 2027. Ήδη έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για 150 νέες προσλήψεις συνοριοφυλάκων στους νομούς Καβάλας και Ροδόπης» ενημέρωσε ο Νότης Μηταράκης.

Μελετάμε την τελική φάση επέκτασης του Φράχτη στον Έβρο

Όσον αφορά στον Φράχτη στον Έβρο ανέφερε πως «έχουμε εξασφαλίσει 100 εκατομμύρια ευρώ – απ΄όταν ήμουν στο προηγούμενο χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης από την Ε.Ε – γι΄αυτό που ονομάζουμε συνοδά έργα του Φράχτη (έργα υποδομής και τεχνολογίας που συνδυάζονται με τον Φράχτη (π.χ τα φυλάκια χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια). Από τα 72 χιλιόμετρα του Φράχτη σήμερα μελετάμε την τελική του φάση επέκτασης. Δεν θα χρειαστεί να καλύψουμε όλα τα 200 χιλιόμετρα. Προχωραμε στην τελική φάση επέκτασης με το μεικτό σύστημα χρηματοδότησης με κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο καινούριος Φράχτης θα προκηρυχθεί για να κατασκευαστεί μέσα στο 2024, ώστε να είναι έτοιμος μέσα στο 2027.

Σε επανεξέταση το ακριβές επιχειρησιακό πλαίσιο των ομάδων προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία (ομάδες προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων) ανέφερε πως οι 1000 πολίτες που προσελήφθησαν και εκπαιδεύτηκαν σε κέντρο του Έβρου, ήδη υπηρετούν στην ΕΛ.ΑΣ. Καλύπτουν ανάγκες φύλαξης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ανάγκες αστυνόμευσης. Υπάρχει ένας επανασχεδιασμός της όλης διαδικασίας φύλαξης των πανεπιστημίων. Ο στόχος παραμένει να υπάρχει μια ομαλή ζωή στα πανεπιστήμια, ώστε να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα των φοιτητών να σπουδάζουν με ασφάλεια. Το ακριβές επιχειρησιακό πλαίσιο είναι σε επανεξέταση» κατέληξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ