Μηνύματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας και της ίδιας της κυβέρνησης, όσο και στο εξωτερικό, ειδικά στην Άγκυρα με αφορμή τις νέες προκλήσεις έπειτα και από την υπογραφή της Συμφωνίας με τη Λιβύη, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά την έναρξη του 13ου τακτικού εθνικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο έχει κεντρικό σύνθημα «Το Μέλλον αρχίζει Τώρα.
«’Η ανάπτυξη για όλους’ θα ήταν ένα ακόμη σύνθημα, αν δεν είχε το βάθος της ιδεολογίας μας: Δηλαδή την παραγωγή νέου πλούτου, που θα μοιράζεται δίκαια» τόνισε ο Πρωθυπουργός και ανέφερε πως «το ιδεολογικό και πολιτικό μας μέτωπο μένει ανοιχτό και ενεργό. Η ‘Συμφωνία Αλήθειας’ μετατρέπεται τώρα σε ‘Συμφωνία Δημιουργίας’. Η οποία καθημερινά θα δικαιώνεται από μία και μόνο λέξη: Αποτέλεσμα! Όχι, όμως, αποτέλεσμα για το αποτέλεσμα. Αλλά αποτέλεσμα για μια καλύτερη ζωή. Το μήνυμά μας θα είναι ένα: Νέοι ορίζοντες για μία νέα Ελλάδα! Νέες απαντήσεις από νέα μυαλά! Η Ν.Δ. είναι πάντα νέα και δημιουργικά ανήσυχη».
Υπογράμμισε, επίσης, την «αντίληψη που διαπνέει το κυβερνητικό έργο». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν ακολουθούμε ένα πρόγραμμα επειδή, απλώς, είναι τεχνοκρατικά άρτιο. Αλλά γιατί υπηρετεί την Ελλάδα και τον Έλληνα. Οι αριθμοί έχουν σημασία μόνο αν σημαίνουν ανθρώπινη ευημερία. Και οι στόχοι δεν έχουν αξία, αν δεν επιτυγχάνονται στο όνομα του κάθε πολίτη. Ο ιδεολογικός πυρήνας με τα δύο του συστατικά – την ατομική ελευθερία και την κοινωνική φροντίδα – είναι που τροφοδοτεί την διαρκή μας ανανέωση. Σήμερα, ελάχιστοι ευτυχώς, παραμένουν δέσμιοι των παλαιών ιδεοληψιών. Όλοι βλέπουν ότι χωρίς ατομική ελευθερία δεν υπάρχει συλλογική ευημερία. Μένει βεβαίως ανοιχτό το διαρκές στοίχημα της φιλελεύθερης δημοκρατίας». Ωστόσο, όπως τόνισε, «συστατικό του φιλελευθερισμού είναι και η κοινωνική αλληλεγγύη. Καμιά φιλελεύθερη και προοδευτική πολιτεία δεν ανέχεται πολίτες να ωθούνται στο περιθώριο».
Αναφερόμενος στην πολιτική αλλαγή που συντελέστηκε στην Ελλάδα μετά την επικράτηση της ΝΔ, είπε: «Ανοίγοντας, πέρυσι, το προηγούμενο συνέδριό μας, είχα προβλέψει πως θα ήταν το τελευταίο πριν από την μεγάλη πολιτική αλλαγή. Μία αλλαγή που τόσο ποθούσε η Ελλάδα και για την οποία τόσο σκληρά εργαστήκατε. Ύστερα από έναν χρόνο, αυτός ο αγώνας μας δικαιώθηκε: Η Ν.Δ. είναι πλέον αυτοδύναμη στην κυβέρνηση. Και η Ελλάδα άφησε πίσω την κρίση, το ψέμα και την μιζέρια».
Στη συνέχεια, τόνισε, ότι «η μεγάλη πολιτική αλλαγή δεν θα μπορούσε να συντελεστεί αν η παράταξη δεν ακολουθούσε αυτό που πρότεινα από την πρώτη στιγμή που με εκλέξατε αρχηγό της: Να έχει άγκυρα την παράδοσή της. Πυξίδα της την πρόοδο. Και καύσιμα στο ταξίδι της, την ανανέωση και την τολμηρή σκέψη. Κατάφερε έτσι, να φέρει κοντά της ανθρώπους από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, αλλά με έναν κοινό στόχο: Την προκοπή της χώρας. Δεν θα σταματήσω να το λέω: Οι Έλληνες είμαστε λίγοι για να είμαστε χωρισμένοι. Και μας κράτησαν πολύ πίσω για να μην κινηθούμε γρήγορα προς τα εμπρός. Ξεκινάμε, λοιπόν, με όλους και για όλους!».
Δεν θα επιτρέψω συμπεριφορές αλαζονείας και αυταρέσκειας να σκιάσουν τη διαδρομή μας
Ειδική αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ και σε ορισμένα «ολισθήματα» και «αστοχίες», ενώ έστειλε μήνυμα στους υπουργούς της κυβέρνησης ότι δεν θα επιτρέψει συμπεριφορές αλαζονείας και αυταρέσκειας να σκιάσουν τη διαδρομή της κυβέρνησης.
Αναφερόμενος στην ανάγκη να νικηθεί ο λαϊκισμός και στο γεγονός ότι, όπως είπε, η ΝΔ είναι στην Ευρώπη το μεγαλύτερο σε οργάνωση κεντροδεξιό κόμμα και το πρώτο που νίκησε τον λαϊκισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Η χώρα μας έχει, σήμερα, μια ισχυρή κυβέρνηση στην Ευρώπη και η Ν.Δ είναι το μεγαλύτερο, σε οργάνωση, κεντροδεξιό κόμμα. Το πρώτο που νίκησε τον λαϊκισμό. Ο λαϊκισμός δεν χαρακτηρίζει μόνο τους αντιπάλους μας. Μπορεί να απειλήσει και την δική μας σκέψη. Και να μην ξεχνάτε πως η αλαζονεία και η αυταρέσκεια είναι πάντα κακός σύμβουλος. Χρέος μου είναι να μην επιτρέψω τέτοιες συμπεριφορές να σκιάσουν τη διαδρομή μας.Φάρος μας, λοιπόν, πρέπει να παραμείνει η αλήθεια και η ειλικρίνεια. Δεν θα κρύψουμε από τον λαό τις δυσκολίες που συναντάμε, ούτε και θα αρνηθούμε ολισθήματα. Κάποια από τα τελευταία, μάλιστα, εγώ πρώτος θα αναγνωρίσω και θα σπεύσω να θεραπεύσω» είπε χαρακτηριστικά.
Το δεύτερο σκέλος της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, είπε ο κ. Μητσοτάκης συνοψίζεται και σε δύο λέξεις: «Νέα χώρα. Νέο κράτος, δηλαδή, στο εσωτερικό, με αναβαθμισμένο ρόλο και αποτελεσματικότερους μηχανισμούς. Και νέα χώρα, με ειδικό βάρος πλέον στο εξωτερικό. Κάτι που διαπίστωσα και προσωπικά σε Αμερική και Ευρώπη. Η Ελλάδα λογίζεται πια αλλιώς. Όχι μόνο σαν ένας αξιόπιστος συνομιλητής, πολύτιμος εταίρος και αναγκαίος σύμμαχος. Αλλά, πάνω από όλα, ως ισότιμος συνεργάτης! Ως ίση μεταξύ πρώτων, στη θέση που της αρμόζει. Γιατί οι διεθνείς συμμαχίες της χώρας οικοδομούνται δύσκολα, αλλά αποδομούνται γρήγορα».
Ευθύνη μου να είμαι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων
Έχουμε ψηφίσει στις πρώτες 130 μέρες, 25 νόμους και τη Συνταγματική αναθεώρηση, είπε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της ΝΔ και τόνισε ότι οι πολίτες θα πληρώνουν λιγότερους φόρους με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα απ’ ότι είχε υποσχεθεί μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ 22% για όλους.
Αναφερόμενος στην ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «ο ιδεολογικός πυρήνας με τα δύο του συστατικά – την ατομική ελευθερία και την κοινωνική φροντίδα- είναι που τροφοδοτεί την διαρκή μας ανανέωση».
«Πρέπει όλοι να πετάξουν την αρχαία σκουριά των κούφιων λόγων και διλήμματα που δεν έχουν νόημα στη σύγχρονη εποχή όπως καλός κρατισμός ή κακή αγορά» είπε στη συνέχεια και διαβεβαίωσε πως «ευθύνη μου είναι να είμαι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και όχι μόνον αυτών που μας ψήφισαν». Ίσο δικαίωμα στην πρόοδο σημαίνει ίσες ευκαιρίες για όλους
Χωρίς ατομική ελευθερία δεν υπάρχει συλλογική ευημερία, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Οι κανόνες του κράτους του δικαίου και του κοινοβουλευτισμού είναι σημαντικοί πρόσθεσε και τόνισε πως « δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις του 20ου αιώνα παραμένουν, πάντως, οι σταθμοί της φιλελεύθερης αντίληψης στη χώρα: Οι αρχές του Συντάγματος του 1911 και του 1975. Γιατί αν και σε διαφορετικό πολιτικό και κοινωνικό τοπίο, αμφότερες είχαν δύο κομβικούς στόχους. O Βενιζέλος φρόντισε για την συγκρότηση ενός ισχυρού κράτους, ικανού να εγγυηθεί την οικονομική και κοινωνική άνοδο ενώ ο Καραμανλής πρόσφερε το αντίβαρο του ισχυρού πολίτη. Που αυτεξούσιος και μορφωμένος, θα μπορεί να δημιουργεί. Αλλά και θα αντιστέκεται στην τυχόν αυθαιρεσία του κράτους.
Αυτό το θεμελιώδες δίπολο – ισχυρό κράτος και ισχυρός πολίτης- υπήρξε το ανθεκτικό θεμέλιο της δημοκρατίας μας. Προϋπόθεση, ωστόσο, για να καρποφορήσει η ατομική ελευθερία και να φέρει συλλογική ευημερία αποτελεί η κοινή εκκίνηση. Και αυτή υπηρετείται μόνο με το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες. Που δεν έρχονται με την εξίσωση προς τα κάτω. Ενώ εμείς πρεσβεύουμε το αντίθετο: Ίσο δικαίωμα στην πρόοδο σημαίνει ίσες ευκαιρίες για όλους.
Συστατικό του Φιλελευθερισμού, όμως, είναι και η κοινωνική αλληλεγγύη. Καμιά φιλελεύθερη και προοδευτική πολιτεία δεν ανέχεται πολίτες να ωθούνται στο περιθώριο.
Μόνο η ανάπτυξη με όχημα τον ιδιωτικό τομέα φέρνει την ευημερία του πολίτη, συμπλήρωσε. Δεν υπάρχει τίποτα πιο άδικο από τον οικονομικό ανορθολογισμό που πλήττει κυρίως του πιο αδύναμους και ευάλωτους, τόνισε.
Η εικόνα της χώρας είναι διαφορετική
Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως ύστερα από τέσσερις μήνες, η εικόνα της χώρας είναι διαφορετική καθώς η οικονομία έχει τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης, όταν ακόμη και ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες ασθμαίνουν.
«Τα capital controls είναι παρελθόν, ο δείκτης οικονομικού κλίματος είναι ο υψηλότερος από το 2008 και δανειζόμαστε με τα χαμηλότερα επιτόκια από ποτέ. Η Βουλή έχει ψηφίσει 25 εμβληματικά νομοσχέδια και μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσουν τα 29 και μαζί με τη συνταγματική αναθεώρηση τα 30. Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα πληρώνουν, χάρη στο φορολογικό σχέδιο που θα είναι νόμος του κράτους σε λίγες μέρες, λιγότερους φόρους. Και ο ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 22%, για όλους και παντού. Μεγάλες επενδύσεις, όπως της Cosco και του Ελληνικού, προχωρούν και δεκάδες άλλες δρομολογούνται. Στα πανεπιστήμια επιστρέφει το πραγματικό άσυλο της γνώσης και των ιδεών. Και οι γειτονιές επιστρέφουν σταδιακά στους κατοίκους τους. Η χώρα ανακτά τη διεθνή αξιοπιστία της. Η Δικαιοσύνη και οι θεσμοί λειτουργούν ξανά με το επιτελικό κράτος να βαδίζει στο δρόμο του ψηφιακού μετασχηματισμού» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η κυβέρνηση δρα με σχέδιο, ανοίγει μεγάλα θέματα, όπως η «πράσινη» ανάπτυξη ενώ απαντά , όπως είπε, αποτελεσματικά και σε έκτακτα γεγονότα, όπως οι φωτιές και οι πλημμύρες, ή σε παλιές πληγές, όπως ο καθαρισμός και η ανοικοδόμηση στο Μάτι.
Τονίζοντας πως η κυβέρνηση και η παράταξη εργάζονται για να επαναφέρουμε τη λειτουργία της δημοκρατίας στις καλύτερες στιγμές της μεταπολιτευτικής περιόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως στην Ελλάδα ο πολιτικός φιλελευθερισμός ενώ στην σύγχρονη ιστορία υπήρξε το βασικό όχημα του εκδημοκρατισμού κι εκσυγχρονισμού της χώρας, στα χρόνια της Μεταπολίτευσης παρεξηγήθηκε και λοιδορήθηκε. «Ύπουλα και συνειδητά, ταυτίστηκε με τον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό. Κι έτσι στην Ελλάδα βρέθηκε σε αμηχανία, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη επιβαλλόταν ως το αδιαμφισβήτητο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο για κάθε πρόοδο» είπε υποστηρίζοντας ότι ο πολιτικός του χώρος άντεξε την περίοδο της κρίσης καθώς στηρίχθηκε σε τρεις μεγάλες σταθερές :Ανάπτυξη, Δημοκρατία, Ευρώπη, σταθερές που όταν αυτές αμφισβητήθηκαν από τον λαϊκισμό, τότε μετατράπηκαν σε πόλο συσπείρωσης και ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών ομάδων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως η χώρα χρειάζεται ένα κράτος χωρίς γραφειοκρατία, με ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης και αρωγό της επιχειρηματικότητας αλλά και ένα κράτος που θα μετέχει ισότιμα στις ευρωπαϊκές διαδικασίες, ακολουθώντας τα διεθνή δεδομένα στην οικονομία, στην προστασία των ελευθεριών και στις απαιτήσεις για ποιότητα ζωής.
«Είμαστε οι Έλληνες του ευρωπαϊκού πυρήνα. Και πρέπει να ενεργήσουμε ως τέτοιοι. Η απελευθέρωση του πολίτη από την υπέρμετρη φορολογία -με άλλα λόγια, η αναγέννηση του ιδιωτικού τομέα- αποτελεί την αφετηρία. Χρειάστηκε να κυλήσουν περίπου 50 χρόνια στη μεταπολεμική Ευρώπη για να συνειδητοποιήσουμε ότι μόνον η ανάπτυξη φέρνει την οικονομική αυτοτέλεια του πολίτη. Ώστε αυτός να μην υποτάσσεται στην ανάγκη της στιγμής ή στον εκβιασμό των ισχυρών και του πελατειακού κράτους» είπε ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας ως αυτό είναι η πραγματική προοδευτική πολιτική κι όχι η παραμονή στη μιζέρια.
Όπως είπε ισχυρός πολίτης σημαίνει πολίτης με πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση, που θα του προσφέρει τις πραγματικές δεξιότητες και προσόντα για να πετύχει στη ζωή αλλά και ασφαλής πολίτης.
Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας και της δημοκρατίας
Αναφερόμενος στην ανάγκη πάταξης της ανομίας ο Πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση δίνει στο κράτος τον αληθινό του ρόλο που προφυλάσσει την ατομική ελευθερία, ως προαπαιτούμενο της κοινής ευημερίας.
«Στη βαριά κρίση της τελευταίας δεκαετίας η ανομία θεωρήθηκε δικαίωμα αντίστασης απέναντι στη φτώχεια και γιατρικό στην α λά καρτ εφαρμογή των νόμων από το ίδιο το κράτος. Δεν υπάρχει, όμως, ελεύθερος πολίτης αν δεν αισθάνεται ασφαλής στο σπίτι και τη γειτονιά του. Η ασφάλεια είναι δικαίωμα, βασικό, κοινό και αναφαίρετο. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η πολιτεία οφείλει να το παρέχει σε όλους. Θα αποκατασταθεί. Χωρίς εξαιρέσεις, άβατα, άσυλα, χωρίς αναβολές. Με σεβασμό στα δικαιώματα αλλά πάντα με πυξίδα το γενικό καλό. Γιατί χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει κοινωνία. Γι΄ αυτό εμείς είπαμε ότι θα απελευθερώσουμε τους Έλληνες από τη βία στα Πανεπιστήμια. Και το κάνουμε! Ότι οι καταλήψεις θα γίνουν παρελθόν. Και το κάνουμε! Και ότι συνοικίες της Αθήνας θα παραδοθούν και πάλι ελεύθερες από ναρκωτικά και παραβατικότητα στους κατοίκους τους. Και το κάνουμε» είπε ο Πρωθυπουργός.
Υποσχεθήκαμε να βγάλουμε φόρους και να φέρουμε ανάπτυξη και αυτό κάνουμε
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις πρώτες κυβερνητικές πρωτοβουλίες του τετραμήνου τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θέλει να διαχειριστεί τα προβλήματα και την εξουσία αλλά να λύσει τα πρώτα και να αλλάξει ρότα στην δεύτερη.
Έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει κοινωνική αλληλεγγύη λέγοντας πως καμία φιλελεύθερη και προοδευτική πολιτεία δεν ανέχεται πολίτες να ωθούνται στο περιθώριο ή ανισότητες να διευρύνονται. «Γι’ αυτό εμείς είπαμε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε κάθε αδύναμο. Και όχι απλά το κάνουμε, αλλά το κατοχυρώσαμε συνταγματικά. Όχι πια φάρμακα στις ουρές για τους βαριά ασθενείς. Και το κάνουμε! Αλλά και έκτακτη ενίσχυση στους φτωχότερους. Και το κάνουμε» τόνισε.
«Η Ανάπτυξη Για Όλους θα ήταν ένα ακόμη σύνθημα, αν δεν είχε το βάθος της ιδεολογίας μας: Δηλαδή την παραγωγή νέου πλούτου που θα μοιράζεται δίκαια. Και ο εκσυγχρονισμός που επιδιώκουμε θα ήταν, απλώς, τεχνοκρατικός, αν δεν είχε τον φιλελεύθερο πυρήνα του:
Δηλαδή την ωφέλεια του καθημερινού πολίτη σε χρόνο και χρήμα από την ψηφιοποίηση των σχέσεών του με το κράτος.
Αυτή η αντίληψη διαπερνά κάθε μας ενέργεια. Υποσχεθήκαμε να βγάλουμε φόρους και να φέρουμε ανάπτυξη. Και, ταυτόχρονα, να προστατέψουμε τον πολίτη και να φτιάξουμε το κράτος μας. Ε, λοιπόν, αυτό κάνουμε» τόνισε.
Όπως είπε «μόνο ενισχύοντας τη μεσαία τάξη μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στον παγκόσμιο καταμερισμό» και σε αυτή τη λογική αναφέρθηκε στη σειρά μέτρων φορολογικής ανακούφισης και ενδυνάμωσης μέσω στοχευμένης χρηματοδότησης.
«Αναπτυξιακή πολιτική σημαίνει πρωτίστως φορολογική και ασφαλιστική εκλογίκευση. Ο φόρος στις επιχειρήσεις, λοιπόν, πέφτει από το 28% στο 24% με στόχο να φτάσει στο 20%. Στα μερίσματα, η επιβάρυνση μειώνεται από 10% σε 5%. Από την άλλη πλευρά, στα φυσικά πρόσωπα ο πρώτος συντελεστής μειώνεται από το 22% στο 9%. Και δίνονται ξεχωριστές φορολογικές ελαφρύνσεις σε νέες οικογένειες και στα παιδιά.Ενώ οι εισφορές των μισθωτών περικόπτονται σταδιακά κατά 5% σε ορίζοντα τετραετίας και οι εισφορές των αυτοαπασχολούμενων αποκτούν ξανά πραγματική ανταποδοτικότητα με ένα νέο σύστημα ασφάλισης», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης
Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε πως με το που θα βρεθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος θα μειωθεί και, τελικά, θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης. Αυτό το χαράτσι που επιβαρύνει κυρίως τους μισθωτούς, αυτούς που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν» τόνισε δίνοντας έμφαση και στις πολιτικές προσέλκυσης και διευκόλυνσης επενδύσεων.
« Ο Αναπτυξιακός Νόμος, για παράδειγμα, επιτρέπει πλέον την πιστοποίηση των επενδύσεων και από ορκωτούς λογιστές. Μέχρι σήμερα, μία έτοιμη επένδυση, έπρεπε το κράτος να την συγκρίνει με το αρχικό της σχέδιο. Αυτό οδηγούσε σε καθυστερήσεις, γραφειοκρατία και, συχνά, σε συναλλαγή. Αυτά τελειώνουν! Οι επενδυτές θα μπορούν, πλέον, να πιστοποιούνται, με ταχύτητα και διαύγεια, παίρνοντας μόνο περιβαλλοντική άδεια, όπως παντού στην Ευρώπη. Και όταν η επιχείρησή τους εγκαθίσταται σε ένα Επιχειρηματικό Πάρκο θα αρκεί η άδεια του Πάρκου. Αποτέλεσμα; Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις, αλλά και περισσότερες προσδοκίες για θέσεις απασχόλησης και δημόσια έσοδα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στο σχέδιο Ηρακλής που ρυθμίζει τα κόκκινα δάνεια ο Πρωθυπουργός είπε πως οι τράπεζες και η οικονομία απελευθερώνονται από ένα μεγάλο βάρος, με μαζικές τιτλοποιήσεις δανείων που θα τις εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο.
Αναφερόμενος στα μεγάλα έργα είπε πως ξεπεράστηκαν τα μεγάλα εμπόδια ενώ αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενέργεια.
Μήνυμα στην Άγκυρα
Ο Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο που καλείται να παίξει η χώρα στη διεθνή σκηνή λέγοντας πως από τις 9 Ιουλίου υπάρχει μία νέα χώρα. «Νέο κράτος, δηλαδή, στο εσωτερικό, με αναβαθμισμένο ρόλο και αποτελεσματικότερους μηχανισμούς. Και νέα χώρα, με ειδικό βάρος, πλέον, στο εξωτερικό. Κάτι που διαπίστωσα και προσωπικά σε Αμερική και Ευρώπη. Η Ελλάδα λογίζεται πια αλλιώς. Όχι μόνο σαν ένας αξιόπιστος συνομιλητής, πολύτιμος εταίρος και αναγκαίος σύμμαχος. Αλλά, πάνω από όλα, ως ισότιμος συνεργάτης. Ως ίση μεταξύ πρώτων, στη θέση που της αρμόζει. Γιατί οι διεθνείς συμμαχίες της χώρας οικοδομούνται δύσκολα, αλλά αποδομούνται γρήγορα. Περιττεύει, νομίζω, να τονίσω τη σημασία της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα για τα εθνικά μας ζητήματα» τόνισε.
Σχετικά με την προκλητική στάση της Τουρκίας, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την προώθηση διεθνών ενεργειακών σχημάτων είπε πως στα μέτωπα αυτά πυξίδες παραμένουν το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας, με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και υπεύθυνο πατριωτισμό.
«Όσοι βιάζονται να αμφισβητούν, με τρόπο θεσμικά σαθρό, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας» είπε στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα ενώ για το μεταναστευτικό υποστήριξε πως η πολιτική της χώρας έχει αλλάξει καθώς τα σύνορά μας πλέον φυλάσσονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες ενισχύονται σε προσωπικό και μέσα ενώ ισχύει νέο καθεστώς για το άσυλο.
«Τα νησιά ανακουφίζονται, με βάση ένα οργανωμένο σχέδιο διασποράς προσφύγων στην ενδοχώρα. Κλείνουμε τις δομές της ντροπής, ξεκινώντας με το Βαθύ στη Σάμο. Και κατασκευάζουμε νέα κλειστά κέντρα. Πρέπει να πω, όμως, ότι το πρόβλημα αυτό ήλθε για να μείνει. Γι’ αυτό και όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, μοιραζόμενοι αναλογικά ένα βάρος που σηκώνει η χώρα. Εδώ θα δοκιμαστεί η υπευθυνότητα κι η ανθρωπιά της κοινωνίας μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για τη συνταγματική αναθεώρηση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι πλέον διευκολύνονται οι Έλληνες του Εξωτερικού να ψηφίζουν απ’ τον τόπο διαμονής τους.
Ο άνεμος αισιοδοξίας που πνέει ήδη στη χώρα δεν θα κοπάσει
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε εκτεταμένα στη ΝΔ την οποία χαρακτήρισε «αβύθιστο σκαρί πάνω στο οποίο ταξιδεύει η δημοκρατική σταθερότητα».
«Αντιμετωπίσαμε κατάματα τις αλλαγές που συντελούνταν, όταν όλοι οι άλλοι οχυρώνονταν σε δόγματα κι απέστρεφαν το πρόσωπο από τις μεταρρυθμίσεις. Αξιοποιήσαμε το ιστορικό βάθος της παράταξης για να ανανεώσουμε τις αξίες του πολιτικού φιλελευθερισμού. Και συνεχίζουμε να δίνουμε φρέσκο νόημα στις θεμελιώδεις στοχεύσεις μας σε ένα πολιτικό περιβάλλον που εξελίσσεται. Αυτό, άλλωστε, δηλώνει το ίδιο μας το όνομα: Πάντα Δημοκράτες και διαρκώς Νέοι» τόνισε επισημαίνοντας πως η ΝΔ έχει μάθει από τα λάθη της. «Μάθαμε ότι δεν μπορούμε να πολιτευόμαστε με υποσχέσεις και μισές αλήθειες. Μάθαμε ότι το κράτος δεν είναι λάφυρο. Μάθαμε ότι δεν μπορούμε να ζητούμε την ψήφο των πολιτών αντιμετωπίζοντάς τους ως πελάτες και προσφέροντάς τους μικροανταλλάγματα για να εξασφαλίζουμε την παραμονή μας στην εξουσία.Μάθαμε ότι η εξουσία φθείρει, ότι στην ακραία πόλωση η αξιοκρατία καταλύεται, η αδικία και η διαφθορά ευδοκιμούν. Μάθαμε ότι ο διχασμός της κοινωνίας είναι αδιέξοδος.Μάθαμε ότι οι πολίτες έχουν περισσότερη κρίση από όση νομίζουν οι στενοί κομματικοί μηχανισμοί. Ότι αξιολογούν, ζυγίζουν και τιμωρούν την αλαζονεία, την ανικανότητα, την υστεροβουλία. Μάθαμε πως πρέπει να ακούμε και να σεβόμαστε τους πολιτικούς αντιπάλους μας. Στη δική τους κριτική, όσο άγρια κι αν είναι η πολιτική αντιπαράθεση, υπάρχουν αλήθειες των αδυναμιών και των λαθών μας» είπε προσθέτοντας πως ο πολιτικός πολιτισμός χάθηκε στα χρόνια της κρίσης και πρέπει να τον επαναφέρουμε. Μάλιστα ξεκαθάρισε πως ο κυβερνητισμός δεν πρόκειται να πλήξει την ΝΔ.
«Το κόμμα δεν θα πέσει σε χειμερία νάρκη όσο είναι στην κυβέρνηση. Το αντίθετο! Η οργανωμένη κομματική μας δομή θα είναι η μόνιμη πηγή που θα τροφοδοτεί την κυβέρνηση με ιδέες, με σχέδια και προβληματισμό. Θα είναι κοντά μας στις καλές αλλά και στις δύσκολες μέρες» είπε. «Η χώρα μας δεν είναι τέλεια, είναι αλήθεια. Το κράτος έχει στρεβλώσεις και αδυναμίες, είναι σε πολλούς τομείς του αναποτελεσματικό. Η δημοκρατία μας και οι θεσμοί μας δοκιμάστηκαν από την κρίση και από τη λαϊκιστική απειλή. Η οικονομία προσπαθεί πλέον να αναπνεύσει και η μεσαία τάξη να προκόψει.Αλλά η Ελλάδα είναι μια χώρα που σε λίγο θα κλείσει 200 χρόνια ζωής. Πρώτη αυτή υπήρξε νεωτερικό κράτος στη γειτονιά της. Πρώτη αυτή έστησε δημοκρατικούς θεσμούς. Πρώτη αυτή μπήκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και είναι μια χώρα που έχει αποδείξει στους δύο αιώνες ζωής της ότι μπορεί να πέφτει και να ξανασηκώνεται. Γιατί το έθνος μας είναι προοδευτικό και νεωτερικό. Γιατί οι πολίτες τούτης της χώρας έχουν, πάντα είχαν, έμπνευση, όρεξη, εργατικότητα, δημιουργικότητα. Γιατί δικαιούμαστε οι Έλληνες να πάμε μπροστά και να μην μείνουμε πίσω. Γιατί αξίζουμε καλύτερα και μπορούμε καλύτερα.Ο άνεμος αισιοδοξίας που πνέει ήδη στη χώρα δεν θα κοπάσει. Θα δυναμώσει. Θα τον δυναμώσουμε όλοι μας. Θα τα καταφέρουμε! Για την Ελλάδα που θέλουμε και την Ελλάδα που μας αξίζει! Ζήτω η Νέα Δημοκρατία!Εμπρός για μεγαλύτερες νίκες! Εμπρός για μια Νέα Ελλάδα! Το Μέλλον Αρχίζει Τώρα» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.