Market Pass: Πολιτική αντιπαράθεση για την τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή

Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε σήμερα, με αφορμή την κατάθεση, από την κυβέρνηση, της τροπολογίας για το Market Pass στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Οικονόμου για Market pass: Ο σκοπός του μέτρου είναι να ενισχυθεί η ελληνική κοινωνία – Θα το ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ότι πρόκειται για έκτακτο επίδομα και όχι για προεκλογικό “αντίδωρο”.  Κατά την συζήτηση της τροπολογίας , ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος ανέφερε ότι η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση αποτελεί την καλύτερη απόδειξη των συντονισμένων προσπαθειών της, για την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική προσέγγιση επίλυσης, επειγόντων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. «Αυτό το πετυχαίνουμε γιατί δίνουμε τις μάχες σε όλα τα επίπεδα, σε επίπεδο ΕΕ όπως διαμορφώνονται οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, στο επίπεδο της χώρας γιατί σχεδιάζουμε και αποφασίζουμε πολιτικές αντιμετώπισης της αύξησης του πληθωρισμού, για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της εξωγενούς κρίσης, για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας», είπε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δική του τροπολογία η οποία προβλέπει μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και ΕΦΚ στα καύσιμα, για έναν χρόνο με δυνατότητα παράτασης. Η τροπολογία προβλέπει την εφαρμογή του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% στα είδη διατροφής, από 1/1/2023 έως και 31/12/2023, με δυνατότητα παράτασης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε το market pass «κοροϊδία και εμπαιγμό για του καταναλωτές καθώς η κυβέρνηση αποφεύγει την δομική παρέμβαση στην αγορά εμμένοντας σε μια ταξική και νεοφιλελεύθερη στην αντιμετώπιση της ακρίβειας».

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για το Market Pass – Τι προβλέπει

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα κρίνεται αναγκαία, καθώς ο πληθωρισμός του 2022 εκτιμάται στα επίπεδα του 10%, ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής ήταν στο 15% τον Νοέμβριο και οι αυξήσεις σε βασικές κατηγορίες τροφίμων βρίσκονταν πέριξ ή και άνω του 20%. Ο ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι θα ψηφίσει την τροπολογία της κυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ

«Η προεκλογική Ελλάδα γυρίζει σήμερα εβδομήντα χρόνια πίσω», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, σε παρέμβασή στη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια αναφορικά με την τροπολογία για την κάρτα αγορών. Ο κ. Σκανδαλίδης ανέγνωσε, από το βήμα της Βουλής, ατομικό δελτίο επισιτισμού του 1953. «Εβδομήντα χρόνια πριν. Νομίζω ότι η προεκλογική Ελλάδα γυρίζει σήμερα εβδομήντα χρόνια πίσω. Για τη μεθοδολογία που διάλεξε η κυβέρνηση», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Όλες οι κυβερνήσεις έκαναν και κάνουν προεκλογικές παροχές. Δυστυχώς, όμως, εσείς της ΝΔ, για άλλη μια φορά, γίνεστε πρωταθλητές και πρωτοπόροι. Πουθενά στην Ευρώπη και στον πολιτισμένο κόσμο δεν διανοήθηκαν να θεσπίσουν ένα μέτρο τέτοιας μορφής, που να δίνει ένα ελάχιστο μπαχτσίσι στον καταναλωτή και να ανοίγει έναν πόλεμο στην κοινωνία.

Αλέξης Χαρίτσης: Προεκλογικού χαρακτήρα μέτρο το Market Pass – Ανεπαρκής η επιδότηση

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Η συζήτηση για το επίδομα σίτισης καταδεικνύει τον τρόπο που πολιτεύονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που είναι απόλυτα ξεκάθαρος στη σημερινή αντιπαράθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το market pass είναι προεκλογικό επίδομα και κοροϊδία προς τους πολίτες. Φυσικά έχει δίκιο. Ξέρει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί το ίδιο έκανε το 2019. Όταν ο κ. Τσίπρας έδωσε στους πολίτες επίδομα όσο περίπου μισή σύνταξη μόλις 19 μέρες πριν τις ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ σας αντιπολιτεύεται γιατί έκανε τότε τα ίδια με εσάς και γνωρίζει καλά τι κάνετε τώρα.»

Καμία ουσιαστική ανακούφιση δεν δίνει η κυβέρνηση με το μέτρο του «market pass», τα κουπόνια φαγητού που έρχονται ως συνέχεια των «καλαθιών» είναι μια προσπάθεια να διασκεδάσει την αγανάκτηση και τη δυσαρέσκεια του λαού από την ακρίβεια, την ίδια ώρα μάλιστα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι συσσωρεύουν τεράστια κέρδη. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να θωρακίσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και να μην μειωθεί η κατανάλωση, η οποία έχει ήδη καταβαραθρωθεί με τους εργαζόμενους να έχουν μειώσει κατά 50% τις αγορές τους και κατά 67% τις αγορές βασικών αγαθών, τόνισε.

«Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν θίγουν τους μηχανισμούς ακρίβειας, ενώ τελικά το κόστος τους το φορτώνεται ο λαός από την άλλη τσέπη», σημείωσε χαρακτηριστικά.   Γι’ αυτό το ΚΚΕ, συνέχισε, επανακατέθεσε τις σχετικές τροπολογίες για επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού και σύνταξης και κατάργηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, καύσιμα και είδη πλατιάς κατανάλωσης και κάλεσε την κυβέρνηση να τις κάνει δεκτές, να τις θέσει σε ψηφοφορία και τα άλλα κόμματα να πάρουν σαφή και ξεκάθαρη θέση.

Το ΜέΡΑ25

«Αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά, να βοηθήσει την κοινωνία να ανασάνει, την καλούμε να θεσπίσει σήμερα μόνιμο μηχανισμό για την αύξηση του κατώτατου μισθού και της σύνταξης, των βασικών κοινωνικών επιδομάτων και των χαμηλών συντάξεων, μέσα από μια αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή όχι για όλους, αλλά για τους πάμφτωχους συμπολίτες μας», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης, κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια.

Ο βουλευτής, αναφερόμενος στην «κάρτα αγορών», τη χαρακτήρισε «φιλοδωρήματα» που «θα καταλήξουν και πάλι στην τσέπη των ίδιων ολιγαρχών».

Ο κ. Γρηγοριάδης απηύθυνε και ένα «αμείλικτο πολιτικό ερώτημα» στον ΣΥΡΙΖΑ. «Τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ της Αριστεράς και της Προόδου; Αν καταψηφίσει την τροπολογία, κατά τη γνώμη μας στο ΜέΡΑ25, θα έχει πράξει το καθήκον του απέναντι στον ελληνικό λαό. Αν, όμως την υπερψηφίσει, τότε για άλλη μια φορά θα έχει ζυγίσει το καθήκον του απέναντι στον ελληνικό λαό και από την άλλη μεριά της ζυγαριάς θα έχει κερδίσει η αποδοχή συγχαρητηρίων από τον κ. Λάτση. Δεν θα είναι η πρώτη φορά. Ελπίζουμε να το αποφύγετε. Προλαβαίνετε!», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25.

 

Ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος σχολιάζει ότι «όταν το καράβι πάει στα βράχια, ο Πρωθυπουργός δίνει επιδόματα».

Την τροπολογία αναμένεται να υπερψηφίσουν όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ που θα δηλώσει “παρών” και του ΜΕΡΑ 25.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ