Μαρινάκης: «Ναι» από τη ΝΔ στην πρόταση του ΚΚΕ για εξεταστική για τα Τέμπη

Η κυβέρνηση αποδέχεται την πρόταση του ΚΚΕ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Ως προς την πρόταση της ΚΟ του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, σας ανακοινώνω ότι η ΚΟ της ΝΔ θα ψηφίσει υπέρ, επιφυλασσόμενη για το περιεχόμενο της πρότασης. Όμως επειδή συμφωνούμε ότι είναι σημαντικό να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή και συνολικά η διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής, η διερεύνηση να ξεκινήσει, όπως λέει η πρόταση, από το 1997 και εντεύθεν», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Ο Παύλος Μαρινάκης έκανε την συγκεκριμένη ανακοίνωση, απαντώντας σε ερώτημα για το αν οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη στον RealFm για τα Τέμπη, εκφράζουν την κυβέρνηση.

«Αλίμονο αν δεν μας απασχολούσε το ζήτημα αυτό, αυτό το τραγικό δυστύχημα. Μας απασχολεί και πολύ μάλιστα και απασχολεί τους πολίτες, το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό άλλωστε αποδεικνύουν και οι κινήσεις, οι ενέργειες, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μετά τις εξαγγελίες που άμεσα έκανε ο πρωθυπουργός μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή ανέλαβε και μερίδιο διαχρονικών ευθυνών, ακόμη και προηγούμενων κυβερνήσεων. Η τηλεδιοίκηση για παράδειγμα έχει ολοκληρωθεί, εκτός από το κομμάτι το οποίο θέλει επιπλέον εργασίες λόγω των πλημμυρών, όλες οι υπόλοιπες ενέργειες και πρωτοβουλίες για την ταχύτερη ολοκλήρωση όλων των εργασιών και η περάτωση των διαγωνισμών γίνονται από το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Είναι δεδομένο ότι ακόμα και η νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία δεν ψηφίστηκε από την αντιπολίτευση, για έναν νέο τρόπο επιλογής των διοικήσεων των δημόσιων οργανισμών, είναι μία πρωτοβουλία που απαντά σε διαχρονικές παθογένειες, πολλές εκ των οποίων πληρώσαμε τα τελευταία χρόνια πολύ ακριβά, όπως και τα Τέμπη. Στο σκέλος της ποινικής διερεύνησης, ο λόγος ανήκει στη δικαιοσύνη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός στη Βουλή είχε πει επί λέξει ότι “η κρίση του ελληνικού λαού έβαλε όλα τα θέματα στη ζυγαριά, και τα θετικά τα οποία πετύχαμε και τα σφάλματά μας. Και τις δύσκολες στιγμές και τις φορές που αναγνωρίσαμε λάθη. Από εκεί και πέρα ο ελληνικός λαός έκανε μία πολιτική ετυμηγορία. Αυτό ως προς την
πολιτική διάσταση του θέματος η οποία δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση το ανεξάρτητο της δικαιοσύνης”».

Έκλεισε την απάντησή του, «υπενθυμίζοντας και κάτι άλλο που είπε σε μία πρόσφατη συνέντευξη ότι πρέπει να προσέχουν πολύ το σύνολο των στελεχών και τις διατυπώσεις τους, γιατί πολλές φορές υπάρχει ο κίνδυνος παρερμηνείας και απ’ ότι είδατε και σήμερα ο υπουργός το είπε αυτό και ανέλαβε την ευθύνη για την δήλωσή του, που παρερμηνεύτηκε. Το ξεκαθάρισε και έδωσε σχετική απάντηση».

Σε άλλη διευκρινιστική ερώτηση, εάν καλύπτουν την κυβέρνηση οι σημερινές διευκρινίσεις του κ. Γεωργιάδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε συγγνώμη για την αποστροφή του λόγου του. Υπήρχε σίγουρα και μία απόδοση του λόγου του διαφορετική. Το ξεκαθάρισε αυτό. Ξεκαθάρισε όπως όλοι μας το πιστεύουμε ότι προφανώς και μας απασχολεί το ζήτημα αυτό, αλίμονο αν δεν μας απασχολούσε αυτή η τραγωδία. Έδωσε τις σχετικές εξηγήσεις, αποκατέστησε αυτό το οποίο είπε και νομίζω έχει σημασία να προχωρήσει η συζήτηση, όπως και σε όλα τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και να δοθούν οι απαντήσεις για τις διαχρονικές ευθύνες και όλα τα υπόλοιπα που θα συζητηθούν».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ