Κωνσταντοπούλου: “Το δόγμα για όλα φταίει η απερχόμενη Πρόεδρος της Βουλής”

Σε δημοσιεύματα που «φέρουν τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Νίκο Παρασκευόπουλο, να αποδίδει ευθύνες στην Πρόεδρο της Βουλής για καθυστέρηση στην τοποθέτηση Προέδρων και Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου» απαντάει με ανακοίνωση της η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η κ. Κωνσταντοπούλου καταλήγει επισημαίνοντας:

«Εάν, συνεπώς, αναζητούνται υπαίτιοι για τον μη ορισμό προσώπων στην ηγεσία της Δικαιοσύνης πριν την έναρξη του Δικαστικού έτους, στις 16/9/2015, αυτοί θα πρέπει να αναζητηθούν στα πρόσωπα των μελών της Κυβέρνησης. Εκτός εάν η νέα Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εφαρμόσει το δόγμα «για όλα φταίει η απερχόμενη Πρόεδρος της Βουλής».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Με αφορμή δημοσιεύματα που φέρουν τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Νίκο Παρασκευόπουλο, να αποδίδει ευθύνες στην Πρόεδρο της Βουλής για καθυστέρηση στην τοποθέτηση Προέδρων και Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επισημαίνονται τα εξής:

Για όλα τα ανωτέρω λαμβανόταν μέριμνα από την Πρόεδρο της Βουλής, εν μέσω των εξελίξεων που άλλοι αποφάσιζαν και προωθούσαν (4 κατεπείγουσες διαδικασίες σε 1 μήνα, 3ο Μνημόνιο, παραίτηση Κυβέρνησης και αιφνιδιαστικές και εσπευσμένες εκλογές) και την ώρα που ο Πρωθυπουργός ζητούσε να κλείσει περισσότερες ημέρες η Βουλή και διαβεβαίωνε ότι δεν θα υπήρχαν αιφνιδιασμοί.

Αυτά τα γνωρίζει και ο τότε και σήμερα Υπουργός Δικαιοσύνης, στον οποίο αποδίδονται οι σχετικές διαρροές, χωρίς να έχουν μέχρι αυτή τη στιγμή διαψευσθεί. 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είχε στα χέρια του από τις 8/7/2015 και τις 5/8/2015 αντιστοίχως τα πρακτικά της Διάσκεψης των Προέδρων και το Υπουργικό Συμβούλιο δεν προχώρησε σε ορισμό Προέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας μέχρι την παραίτηση της Κυβέρνησης (την οποία αποφάσισε η Κυβέρνηση χωρίς καν να ενημερώσει την Πρόεδρο της Βουλής). Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον Νόμο, η γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων πρέπει να είναι ομόφωνη ή κατά πλειοψηφία 4/5, η οποία δεν επετεύχθη σε καμμία από τις σχετικές συνεδριάσεις. Η γνώμη της Διάσκεψης δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση. Περαιτέρω, αν παρέλθει δίμηνο από την αποστολή των προτάσεων της Κυβέρνησης χωρίς να γνωμοδοτήσει η Διάσκεψη, η Κυβέρνηση μπορεί, σύμφωνα με τον νόμο, να προβαίνει στους σχετικούς διορισμούς χωρίς να γνωμοδοτήσει η Διάσκεψη.

Συνοψίζοντας, η Κυβέρνηση δεν τοποθέτησε μέχρι σήμερα πρόσωπα στην ηγεσία της Δικαιοσύνης ούτε για τις περιπτώσεις που είχαν γίνει συνεδριάσεις της Διάσκεψης (7/7 και 3/8) και αποσταλεί τα σχετικά πρακτικά, ούτε για τις περιπτώσεις για τις οποίες είχε παρέλθει δίμηνο.

Εάν, συνεπώς, αναζητούνται υπαίτιοι για τον μη ορισμό προσώπων στην ηγεσία της Δικαιοσύνης πριν την έναρξη του Δικαστικού έτους, στις 16/9/2015, αυτοί θα πρέπει να αναζητηθούν στα πρόσωπα των μελών της Κυβέρνησης. 

Εκτός εάν η νέα Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εφαρμόσει το δόγμα «για όλα φταίει η απερχόμενη Πρόεδρος της Βουλής».

Διαβάστε επίσης:

Κωνσταντοπούλου: Πείτε και καμιά αλήθεια κύριοι…

Νύχτα «μετακόμισε» η Ζωή Κωνσταντοπούλου

 

 

 

 

Exit mobile version