Η «γαλάζια συμμαχία» Ελλάδας – Ισραήλ και η έκτακτη άσκηση στη Μεσόγειο

Η διμερής αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ διευρύνεται ολοένα και περισσότερο, με τις δύο μεριές να αντιλαμβάνονται ότι όχι μόνο έχουν κοινούς προβληματισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, αλλά και κοινές επιδιώξεις.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Άλλωστε, δεν είναι μόνο η συνεργασία που διευρύνεται συνεχώς τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές πλαίσιο, στο οποίο προστίθενται επιπλέον χώρες ανάλογα με τη στόχευση και την περίπτωση (σ.σ. είναι τα γνωστά σχήματα 3+1, όπου το 3 περιλαμβάνει τη χώρα μας, το Ισραήλ και την Κύπρο και το +1 τις ΗΠΑ και τα ΗΑΕ μέχρι τώρα) όσο και η στενή αμυντική συνεργασία, με το Ισραήλ να έχει επενδύσει στην ΕΛΒΟ, να έχει αναλάβει την δημιουργία του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης, στην Καλαμάτα, την συμφωνία αναβάθμισης των ελικοπτέρων Apache AH-64A αλλά και την πρόταση για αναβάθμιση τριών C-130H της Πολεμικής Αεροπορίας.

Άσκηση Ισραήλ

Οι ασκήσεις και οι συνεκπαιδεύσεις είναι συχνές και με κάθε ευκαιρία.

Το Σάββατο 28 Αυγούστου 2021, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας ΑΙΓΑΙΟΝ με την ισραηλινή Κορβέτα INS NITZAHON, στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια του PASSEX, εκτελέστηκαν αντικείμενα σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και προχωρητικοί ελιγμοί.

Άσκηση Ισραήλ

Όπως επισημαίνει το ΓΕΕΘΑ σε ανακοίνωσή του, η εν λόγω συνεκπαίδευση έρχεται να προστεθεί στις συνεκπαιδεύσεις και συνεργασίες που έχει σχεδιάσει και διεξάγει το ΓΕΕΘΑ με φίλες και σύμμαχες χώρες, αναβαθμίζοντας το επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων, και ενισχύοντας τις διμερείς και πολυμερείς στρατιωτικές μας σχέσεις με κοινό στόχο την διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Άσκηση Ισραήλ

Όπως έχουμε επισημάνει στο enikos.gr, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, έχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον ισραηλινό ομόλογό του προωθώντας ολοένα νέες δραστηριότητες που φέρνουν τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών πιο κοντά.

Η ειδική σχέση που χτίζεται με το Ισραήλ, αφενός αναφέρεται στην ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής σχέσης σε όλα τα επίπεδα, αφετέρου περιλαμβάνει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα – και το κάνουμε – ως αξιόπιστος ενδιάμεσος εταίρος για πολύ σημαντικές χώρες που επιθυμούν να αποκαταστήσουν διαύλους επικοινωνίας για την προώθηση και υποστήριξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Και βεβαίως, στο πλαίσιο αυτό, οι Συμφωνίες του Αβραάμ και η Διακήρυξη της AL ULA συνιστούν το νέο πλαίσιο εντός του οποίου η χώρα μας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνον στο πολιτικό, αλλά και στο στρατιωτικό επίπεδο.

Άσκηση Ισραήλ

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Aviv Kohavi (Αβίβ Κοχαβί), έχουν συμφωνήσει από το ταξίδι του στο Τελ Αβίβ πέρυσι στις 15 Ιουλίου, για την ισχυρή «γαλάζια συμμαχία» μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ, που εδράζεται στις κοινές αντιλήψεις για την διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας, στην τήρηση κι εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και την ευκαιρία να επιβιβαστεί στο άρμα των «δύο» όποια χώρα συμφωνεί σ’ αυτές τις αξίες. ​

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ