Η επιβλητική παρουσία του αεροπλανοφόρου FORD στην Ελλάδα, στο πρώτο ταξίδι του στη Μεσόγειο

Είναι η πρώτη φορά που το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, USS GERALD FORD εισέρχεται στην Μεσόγειο, στην πρώτη του μεγάλη αποστολή και η παρουσία του στην Ελλάδα στέλνει πολλαπλά μηνύματα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

To USS GERALD FORD το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού – US NAVY, έδεσε ανοιχτά του Πειραιά, στον Φαληρικό όρμο, την Πέμπτη.

Θα παραμείνει στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα, οπότε και θα αναχωρήσει, συνεχίζοντας την αποστολή του στην Μεσόγειο, στο πλαίσιο της παρουσίας του 6ου Στόλου κι ενίσχυση του ΝΑΤΟ κυρίως για τον πόλεμο στην Ουκρανίας.

αεροπλανοφόρο FORD

Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο του κόσμου. Μπήκε στην υπηρεσία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού το 2017, είναι μήκους 337 μέτρων, μπορεί να κινείται 25 χρόνια χωρίς ανεφοδιασμό κι αυτό γιατί είναι πυρηνοκίνητο, φιλοξενεί πάνω από 4.500 άτομα και πάνω από 75 αεροπλάνα.

Είναι το πρώτο του μεγάλο ταξίδι που πραγματοποιεί και το γεγονός ότι έδεσε στην Ελλάδα στέλνει πολλαπλά μηνύματα για την ισχυρή συμμαχία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr στις προθέσεις των ΗΠΑ ήταν η παρουσία του να συνοδευτεί με μία μεγάλη εκδήλωση πάνω στο πλοίο. Όμως, λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους και την απώλεια των δύο πιλότων του πυροσβεστικού καναντέρ αλλά και τις πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας κρίθηκε ότι θα έπρεπε να αναβληθεί.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν αμερικανικές πηγές ενημέρωσης στο enikos.gr, θα υπάρξουν κι άλλες ευκαιρίες στο μέλλον για να αναδειχθούν οι ισχυροί δεσμοί Ελλάδας – ΗΠΑ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ