Λέσβος: Έτσι έστηνε το κύκλωμα τις διακινήσεις μεταναστών – Το ύποπτο παιχνίδι τριών ΜΚΟ και τα παραπλανητικά email

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως σχετικά με τα δύο κυκλώματα που φέρονται να έστηναν παράνομες διακινήσεις μεταναστών στη Λέσβο. Διαπιστώθηκε η εμπλοκή 21 ατόμων, μεταξύ των οποίων, μέλη ΜΚΟ και διαμένοντες σε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της νήσου Λέσβου, ενώ στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί περιλαμβάνονται 16 ακόμη άτομα.

Η μία ΜΚΟ είναι πολύ γνωστή για τις δράσεις της, ενώ οι άλλες δύο δεν βρίσκονται στον επίσημο κατάλογο των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Όταν οι αστυνομικοί στη Λέσβο κατάλαβαν ότι κάτι δεν πάει καλά προχώρησαν σε άρση απορρήτου και τότε αποκαλύφθηκαν όλα. Είναι χαρακτηριστικό το εξής.  Στην αστυνομική διεύθυνση έπαιρναν ξαφνικά email για παράτυπους μετανάστες που έφθαναν στη Λέσβο και χρειάζονταν βοήθεια. Από την άρση απορρήτου προέκυψε ότι για τα μισά email δεν είχε γίνει καν χρήση του ελληνικού δικτύου. Δηλαδή κάποιοι έστελναν email πως οι μετανάστες χρειάζονταν βοήθεια πριν ακόμα ξεκινήσουν τα πλοιάρια από τα παράλια της Τουρκίας.

Οι αστυνομικοί λένε ξεκάθαρα πως έχουμε να κάνουμε με στημένες διακινήσεις, ενώ υπάρχουν τηλέφωνα μεταναστών που θεωρητικά έπαιρναν τηλέφωνο για να ζητήσουν βοήθεια και τελικά το τηλέφωνό τους βρέθηκε να χρησιμοποιείται δύο μέρες μετά σε άλλα σημεία της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι με την υπόθεση ασχολήθηκε και η ΕΥΠ.

«Xρειάστηκαν 10 μήνες για διακριβωθεί η δράστη των ατόμων αυτών. Στη δικογραφία περιγράφεται αναλυτικά η διευκόλυνση παράτυπων μεταναστών για να φτάσουν στη Λέσβο» είπε η εκπρόσωπος Τύπου της  ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου.

«Το έχουμε παρατηρήσει και σε άλλες περιπτώσεις όχι μόνο σε αυτή. Δηλαδή να έρχεται κάποιο alarm και να μας ειδοποιεί για την παρουσία ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο σε ελληνικό έδαφος και τελικά να μην βρίσκεται κανένας παράτυπος μετανάστης στο σημείο αυτό» τόνισε μιλώντας στο OPEN.

Ο τρόπος δράσης των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών

Όπως διαπιστώθηκε, οι μεταναστευτικές αυτές ροές ήταν επιτηδευμένες, καθώς παρουσίασαν κατά την εξέλιξή τους αλληλουχία δράσης διακινητών, συνεργαζομένων προσώπων, μελών υποστηρικτικών ομάδων και μελών Μ.Κ.Ο. και κοινά χαρακτηριστικά όπως:

– Οι διακινητές παρείχαν στην Τουρκία οδηγίες και κατευθύνσεις προς τα διακινούμενα άτομα, επιβάλλοντας την τήρηση αυτών, πριν την αναχώρηση, κατά τη διάρκεια της πλεύσης και κατά την άφιξη της λέμβου στο νησί της Λέσβου, είτε προφορικά, είτε κάνοντας χρήση κρυπτογραφημένων εφαρμογών επικοινωνίας, όπως επίσης παρείχαν ανάλογες οδηγίες και για την επικοινωνία κατά περίπτωση με διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) κατά την άφιξή τους στο νησί της Λέσβου και την απόκρυψή τους σε δύσβατες χερσαίες περιοχές.

– Οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών, με την άφιξή τους στη Λέσβο αποκρύπτονταν σε δύσβατες χερσαίες περιοχές, αφού πρώτα διαμοιράζονταν σε μικρότερες ομάδες και στη συνέχεια επικοινωνούσαν με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, αποστέλλοντας σχετικά πληροφοριακά στοιχεία.

– Στη συνέχεια ακολουθούσε από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις προς τις Αρχές, η αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) με τα στοιχεία που φέρεται ότι ελάμβαναν από τα διακινούμενα πρόσωπα κατά την άφιξή τους στη Λέσβο, καθώς και διαδικτυακή κατά περίπτωση ανάρτηση για την άφιξη της λέμβου και των νεοεισερχομένων ατόμων σε σελίδες που διατηρούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης Μ.Κ.Ο., στις οποίες ανέφεραν ότι οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών έχρηζαν «άμεσης ιατρικής βοήθειας».

 Τα μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, συγχρόνως με την ενημέρωσή τους για την μεταναστευτική άφιξη, μετέβαιναν στις περιοχές όπου με βάση τα πληροφοριακά στοιχεία βρίσκονταν οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών, με το πρόσχημα της παροχής σε αυτούς ανθρωπιστικής-ιατρικής βοήθειας.

Από την όλη ερευνητική διαδικασία σχετικά με την αλληλουχία δράσης των δύο εγκληματικών οργανώσεων με τις Μ.Κ.Ο., προέκυψε σημαντικός αριθμός μελών Μ.Κ.Ο. που είχε φυσική παρουσία στους χώρους των αφίξεων των λέμβων και εντοπισμού των νεοαφιχθέντων ατόμων.

Επιπρόσθετα, από τα στοιχεία που χορηγήθηκαν από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, περί εγγραφής ή μη στο Μητρώο Ελληνικών και Ξένων Μ.Κ.Ο., προέκυψε ειδικότερα από τα καταστατικά τους για δύο εκ των Μ.Κ.Ο. που ερευνήθηκαν, ότι ουδεμία σε αυτά ρητή πρόβλεψη υφίσταται νομιμοποίησης των δράσεών τους αναφορικά με τη λειτουργία τους κατά τις αφίξεις λέμβων στη Λέσβο.

Επίσης, για Μ.Κ.Ο. για τις οποίες έχουν σχηματισθεί κατά το έτος 2020 και 2021 αντίστοιχα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης ποινικές δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα και ερευνήθηκαν, ουδεμία νομιμοποίηση δραστηριότητας υφίσταται ακόμη και σήμερα στην ελληνική επικράτεια λόγω της μη εγγραφής τους στο προαναφερόμενο Μητρώο.

Η ΕΛ.ΑΣ. δίνει έμφαση στα παρακάτω συμπεράσματα που εξήχθησαν από την ερευνητική διαδικασία. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν ότι:

  • Υφίστανται επικοινωνίες διακινητή με διακινούμενα πρόσωπα.
  •  Υφίστανται επικοινωνίες διακινητή με μέλος Υποστηρικτικής Ομάδας.
  •  Υφίσταται επικοινωνία συνεργαζόμενου με τους διακινητές προσώπου που βρίσκεται σε χώρα του εξωτερικού, με διακινούμενο πρόσωπο.

Από τις τηλεφωνικές συνδέσεις που παρείχαν πληροφορίες για μεταναστευτικές αφίξεις σε Μ.Κ.Ο., σημαντικός αριθμός αυτών δεν έκαναν χρήση ελληνικών τηλεφωνικών δικτύων, ενώ για επίσης σημαντικό αριθμό τηλεφωνικών συνδέσεων διαπιστώθηκε ότι, είτε λειτουργούσαν σε διαφορετικές περιοχές της επικράτειας από αυτήν της Λέσβου (Σάμος, Έβρος, Ροδόπη, Αθήνα), είτε εμφάνιζαν δραστηριότητα κίνησης που δεν συνδέονται με συγκεκριμένες μεταναστευτικές ροές – αφίξεις.

Τα μη ταυτοποιηθέντα πρόσωπα που παρείχαν πληροφορίες στις Μ.Κ.Ο. σε σημαντικό αριθμό τετελεσμένων αφίξεων λέμβων, διαπιστώθηκε και η διασύνδεσή τους με διακινητές.

  • Υφίσταται συχνή αλλαγή συσκευών κινητής τηλεφωνίας, αριθμών τηλεφωνικών συνδέσεων από στελέχη των Υποστηρικτικών Ομάδων, καθώς και τακτικές μεταξύ τους επικοινωνίες. Επίσης διαπιστώθηκε η χρήση τηλεφωνικών συνδέσεων που ανήκουν σε γνωστής ταυτότητας φυσικό πρόσωπο, αγνώστου όμως διαμονής, στο όνομα του οποίου λειτουργεί σημαντικός αριθμός τηλεφωνικών συνδέσεων .
  • Υφίστανται επικοινωνίες μέλους Υποστηρικτής Ομάδας, με τηλεφωνικές συνδέσεις χώρας εξωτερικού, οι οποίες χρησιμοποιούνται από Μ.Κ.Ο. δύο στελέχη της οποίας είναι επίσης ενταγμένα σε Υποστηρικτική Ομάδα.
  • Υφίσταται σειρά επικοινωνιών Μ.Κ.Ο. με στελέχη Υποστηρικτικής Ομάδας.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ