Η Ελλάδα ανέλαβε την εναέρια προστασία των Σκοπίων – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας έγιναν οι θεματοφύλακες της ασφάλειας των Σκοπίων.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Από την Πέμπτη, το ΝΑΤΟ ανέλαβε την πλήρη ευθύνη εναέριας προστασίας (air policing) της Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο των διαδικασιών πλήρους ενσωμάτωσης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων πραγματοποιήθηκε η τελετή ανάληψης του Αστυνόμευσης του Εναέριου Χώρου της από την Συμμαχία, η οποία εντάχθηκε στις εκδηλώσεις του ΝΑΤΟ για την συμπλήρωση 60 ετών Δραστηριοτήτων AIR POLICING.

Σκόπια Βόρεια Μακεδονία

Στην τελετή παρευρέθησαν η Υπουργός Άμυνας κ. Radmila Sekerinska καθώς και Βουλευτές και Κυβερνητικοί Αξιωματούχοι της Βόρειας Μακεδονίας, ο Πρέσβης της Ελλάδας στα Σκόπια κ. Ρούσσος Κούνδουρος, η Πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια κ. Kate Byrnes, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Αντιστράτηγος Vasko Gjurchinovski, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο Διοικητής Combined Air Operations Centre (CAOC) Torrejon Αντιπτέραρχος Fernando De La Cruz Caravaca.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε χαμηλή διέλευση άνωθεν της πόλης και του Αεροδρομίου των Σκοπίων ενός Αεροσκάφους Ε-3Α (AWACS) του NATO και 2 Ελληνικών Μαχητικών Αεροσκαφών F-16, ενώ υλοποιήθηκε και εικονικό σενάριο προσομοίωσης αναχαίτισης σε πολιτικό αεροσκάφος τύπου Learjet που συμμετείχε στην εκδήλωση, η οποία ολοκληρώθηκε με στατική έκθεση του συνόλου των πτητικών μέσων.

Σημειώνεται ότι μέχρι ανάληψης της εν λόγω αρμοδιότητας από το ΝΑΤΟ η Εναέρια Αστυνόμευση του FIR Σκοπίων είχε αναληφθεί από την Ελλάδα, κατόπιν σύναψης συμφωνίας Τεχνικής Διευθέτησης των δύο χωρών που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο 2019.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ