MLRS: Η Ελλάδα αναβαθμίζει τον εφιάλτη της Τουρκίας

Συνεχείς συσκέψεις για την αναβάθμιση του πυραυλικού συστήματος MLRS που φοβίζει την Τουρκία.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το 2021 είναι η χρονιά του Πολεμικού Ναυτικού, αφού ανακοινώθηκε το πρόγραμμα προμήθειας 3+1 φρεγατών Belharra και κορβετών. Νωρίτερα το 2020 ήταν η χρονιά της Αεροπορίας, με την ανακοίνωση προμήθειας των μαχητικών Rafale. Το 2022 φαίνεται πώς θα είναι η χρονιά του Στρατού.

Δεν είναι μόνο τα 1.200 νέα οχήματα Μ1117 που παραλαμβάνονται σταδιακά – δωρεάν από τις ΗΠΑ καθώς και η προμήθεια κι άλλων οχημάτων. Ο Ελληνικός Στρατός συζητά με τους Αμερικανούς για την αναβάθμιση του πυραυλικού συστήματος M270 – MLRS.

Το θέμα αναβάθμισης των MLRS αλλά και προμήθειας επιπλέον συστημάτων το είχαμε γράψει στο enikos.gr στις 26 Οκτωβρίου, σε εκτενές αφιέρωμα για την επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, στις ΗΠΑ.

Όπως επεσήμαναν αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης, συζητήθηκαν διαφορετικά σενάρια. Το ένα είναι αυτό της αναβάθμισης των υπάρχοντων MLRS και το δεύτερο της απόκτησης ακόμη 2 συστημάτων ή ακόμη κι ο συνδυασμός των δύο σεναρίων. Μελετάται το κόστος και σύντομα θα ληφθεί η σχετική απόφαση.

Ήδη, τα στελέχη του Πυροβολικού του Στρατού έχουν λάβει ενημέρωση από την κατασκευάστρια εταιρεία, Lockheed Martin, η οποία και εισηγείται σειρά αναβαθμίσεων, που περιλαμβάνουν ακόμη και τα οχήματα – φορείς των πυραυλικών εκτοξευτήρων.

Αυτή τη στιγμή οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν με τους MLRS σε διαμόρφωση Α1. Βρίσκονται σε εκτεταμένο πρόγραμμα αναβάθμισης στο επίπεδο Α2.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, η αμερικανική εταιρεία εισηγείται στην ελληνική πλευρά μία «οικονομική» πρόταση, που αποτελεί την αναβάθμιση σε Α1+. Αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ολοκληρωτική αναβάθμιση του συστήματος πυροδότησης κι εκτόξευσης καθώς και την αναβάθμιση του κέντρου ελέγχου, όπως και του ίδιου του οχήματος, ώστε να επιτυγχάνεται η διαλειτουργικότητα με όλο το ΝΑΤΟ.

Αυτή τη στιγμή πάνω από 20 χώρες χρησιμοποιούν παγκοσμίως το MLRS ενώ οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιχειρούν με αυτό και μετά το 2050. Βεβαίως με αρκετές αναβαθμίσεις ως τότε, ακόμη και αυτής των βλημάτων που θα πλήττουν κινούμενους στόχους που έχουν «κλειδώσει» τα ραντάρ.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση προς την Ελλάδα, με την αναβάθμιση τα συνολικά 24 συστήματα θα μπορούν να εκτοξεύσουν και τους long range (μακριάς εμβέλειας) πυραύλους ATACMS  (Army Tactical Missile System), οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα πλήγματος σε αποστάσεις έως 300 χλμ.

Βεβαίως, ενεδεχόμενη προμήθεια των πυραύλων ATACMS θα αποτελέσουν game changer για τις ισορροπίες τρόμου που επιχειρεί να στήσει η Τουρκία στο Αιγαίο, αφού η ύπαρξη ενεργής απειλής στα ελληνικά νησιά βαθιού πλήγματος ανατολικά των μικρασιατικών παραλίων δημιουργεί δεύτερες και τρίτες σκέψεις.

Ήδη η Ελλάδα επιχειρεί με πυραύλους εμβέλειας 162 χλμ, που καθόλου αμελητέα απειλή για την αντίπαλη άμυνα είναι. Ωστόσο, ενδεχόμενη απόκτηση του νέου πυραύλου θα γίνει αφού προηγηθεί διακρατική συμφωνία, εκτιμάται ταυτόχρονα με την υπογραφή αναβάθμισης, που θα φέρει την έγκριση του State Department.

Ως προς την συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας, η εισήγηση είναι το 95% της αναβάθμισης να πραγματοποιηθεί από ελληνικές βιομηχανίες, με πρώτα τα ΕΑΣ, ενώ το σύνολο του προγράμματος θα πάρει 3 χρόνια για την ολοκλήρωσή του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ