Η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» και η παγκόσμια λάμψη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων 

Διανύουμε το πρώτο τετράμηνο του 2022 και ήδη ο ρυθμός της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Επιστέγασμα αυτής της συστηματικής προσπάθειας η οποία υλοποιεί στο ακέραιο την εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου για την εκμετάλλευση κάθε δυνατής ευκαιρίας συνεκπαίδευσης και συνεργασίας, αποτελεί ασφαλώς η Πολυεθνική Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακος «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» η οποία έλαβε χώρα από τις 28 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου.

του Χρήστου Μαζανίτη

Πρόκειται αναμφίβολα για την πολυπληθέστερη από πλευράς μέσων και συμμετοχής άσκηση που διοργανώνει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ.

20 χώρες 

Φέτος η 117 Πτέρυγα Μάχης «ως έμπειρος πλέον οικοδεσπότης» καλωσόρισε προσωπικό και ιπτάμενα μέσα από είκοσι διαφορετικές χώρες!

Γαλλικά μαχητικά RAFALE τα οποία επιχειρούν από το αεροπλανοφόρο CHARLES DE GAULLE συνεπικουρούμενα από αεροσκάφος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου E2C Hawkeye, αμερικανικά F-15, ισραηλινά F-16 και ιταλικά Tornado συνασκήθηκαν με αεροσκάφη από σχεδόν όλες τις πολεμικές μοίρες δημιουργώντας μια αδιαπέραστη «αεροπορική ομπρέλα» στους ελληνικούς αιθέρες.

Συνολικά συμμετείχαν άνω των 45 αεροσκαφών από ξένες πολεμικές μοίρες εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία μαχητικά, τα οποία πλαισιωμένα από αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, εναερίου ανεφοδιασμού αλλά και ελικόπτερα, προσδίδοντας δυναμική στην άσκηση και προσομοιάζοντας με απόλυτο ρεαλισμό ένα θέατρο πραγματικών αεροπορικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα στην περιοχή της ασκήσεως εκτός της επιβλητικής γαλλικής ναυτικής αρμάδας του FS CHARLES DE GAULLE, βρέθηκε και το αμερικάνικο αεροπλανοφόρο USS HARRY S. TRUMAN το οποίο ενισχύει κατακόρυφα την ναυτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ τα F-18 που απονηώνονταν καθημερινά από το κατάστρωμα πτήσης του και συμμετέχουν στην άσκηση, ανέβαζαν αδιαμφισβήτητα ακόμα πιο ψηλά τον πήχη δυσκολίας των επιχειρησιακών αποστολών.

Η άσκηση διεξήχθη σε όλο το μήκος και το πλάτος του FIR Αθηνών και το πρόγραμμα ομολογουμένως ήταν άκρως εντατικό και υψηλών επιχειρησιακών απαιτήσεων, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων επιχειρήσεις καταστολής εχθρικής αεράμυνας, προσβολής εχθρικής ναυτικής δύναμης, προσβολής αποβατικής δύναμης επιχειρήσεων, έρευνας και διάσωσης μάχης, εγγύς αεροπορικής υποστήριξης καθώς και προστασίας αεροπορικής μονάδας υψηλής αξίας.

Ιδιαίτερα έντονη όμως ήταν και η εκπροσώπηση των ξένων χωρών και σε επίπεδο παρατηρητών, καθώς το «παρών» έδωσαν παρατηρητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αλβανία, την Αυστρία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ινδία, την Κροατία, το Μαρόκο και τη Σαουδική Αραβία. Επιπλέον, η Βασιλική Αεροπορία του Καναδά η οποία παραδοσιακά συμμετέχει σε μόνιμη πλέον βάση στην άσκηση, είχε αποστείλει δέκα έμπειρους air battle managers στην πολυάριθμη διεθνή ομάδα που συγκροτήθηκε στην Ανδραβίδα.

Αξιοσημείωτο γεγονός εφέτος αποτελεί ασφαλώς η ενισχυμένη συμμετοχή και των υπόλοιπων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου με μονάδες της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, όπως το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών και η Ζ ΜΑΚ καθώς και στελεχών της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών και της 31 ΜΕΕΔ, όπως είχε δεσμευθεί ότι θα γίνει από πέρυσι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» πλέον έχει εντυπωθεί στο διασυμμαχικό «καλεντάρι» ως μια δραστηριότητα – ορόσημο για τις πολεμικές αεροπορίες φίλων χωρών, συμμάχων και εταίρων.

Ιδιαίτερη επιχειρησιακή αξία όμως έχει η άσκηση και για τα δικά μας «φτερά» καθώς συντελεί στην επαύξηση των επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων σε αποστολές υψηλής δυσκολίας και σε θέατρο επιχειρήσεων το οποίο ταυτίζεται απόλυτα με το πραγματικό. Λαμβανομένων υπόψη φυσικά και των τεκταινομένων στην ευρύτερη γεωπολιτική γειτονιά της Βορειανατολικής Ευρώπης, η φετινή άσκηση απέκτησε ξεχωριστό νόημα και βαρύτητα.

Το επιχειρησιακό ειδικό βάρος και η ακτινοβολία της «ΗΝΙΟΧΟΣ» συνεχώς μεγαλώνει, καθιστώντας την πόλο έλξης όχι μόνο για τα κράτη που γειτνιάζουν με τη χώρα μας αλλά κυριολεκτικά για κάθε γωνιά του πλανήτη. Για 11 ημέρες η Χώρα μας ήταν το επίκεντρο αν όχι του παγκοσμίου, σίγουρα του ευρωπαϊκού αεροπορικού ενδιαφέροντος και είναι παραπάνω από βέβαιο ότι οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν από την εντατική συνεκπαίδευση στα cockpits, στις γέφυρες, στα κέντρα επιχειρήσεων των πλοίων αλλά και στο έδαφος θα αποτελέσουν πολύτιμο οδηγό για την επόμενη άσκηση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ