H ΕΑΒ «απογειώνεται» σε διεθνές κέντρο αεροναυπηγικής εκπαίδευσης

Η εξωστρέφεια, που είναι το ζητούμενο για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, δειλά δειλά αρχίζει να γίνεται κτήμα της στρατηγικής με την ΕΑΒ να πρωτοπορεί και να εγκαινιάζει ένα υπερσύγχρονο κέντρο εκπαίδευσης, όπου ήδη εκπαιδεύονται στελέχη από τα ΗΑΕ και ακολουθεί κι άλλη χώρα. Το ζητούμενο για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία είναι ο απογαλακτισμός από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) και η εξαγωγή τεχνογνωσίας και προϊόντων.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), ήδη φαίνεται να ακολουθεί αυτό το μονοπάτι, αφενός με τη συμπαραγωγή τμημάτων των μαχητικών F-16 και των μεταγωγικών C-130J και αφετέρου με την επένδυση στο κέντρο σπουδών στην αεροναυπηγική, που εξελίσσεται σε διεθνές, αφού περατώθηκε και τίθεται σε λειτουργία το νέο κτίριο εκπαίδευσης.

Το νέο κτίριο, εμβαδού 9.500 τ.μ., μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 1.000 σπουδαστές και περιλαμβάνει αίθουσες διδασκαλίας, υπερσύγχρονα εργαστήρια, αίθουσα εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη, χώρο σίτισης, κέντρο φοιτητικών υπηρεσιών και γραφεία. Το συγκρότημα περιλαμβάνει ακόμη υπόστεγο αεροσκαφών (hangar) για την πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών.

Το κτίριο, αξίας 20 εκατ. ευρώ, περατώθηκε σε περίοδο μόλις 10 μηνών με χρηματοδότηση της ΕΑΒ και αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική συμβολή στην προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

ΕΑΒ

Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου της εταιρείας, η δημιουργία του κέντρου «υποστηρίζει το όραμα της ΕΑΒ να ηγηθεί στον χώρο των αεροναυπηγικών σπουδών διεθνώς και να χορηγεί πτυχία πανεπιστημιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου. Με τον τρόπο αυτό η Εταιρεία ήδη αποτελεί -και θα αποτελέσει έτι περαιτέρω- πρότυπη εξαγωγική βιομηχανία στους τομείς της αεροναυπηγικής παραγωγής και εκπαίδευσης».

Η ΕΑΒ ήδη φιλοξενεί στο Εκπαιδευτικό της Κέντρο περισσότερους από 1.000 σπουδαστές από τις αραβικές χώρες, ενώ ο αριθμός αυτός, με το νέο κτίριο, θα πολλαπλασιαστεί. Η εταιρεία σήμερα διαχειρίζεται σύμβαση ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την εκπαίδευση σπουδαστών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) στη συντήρηση αεροσκαφών, η οποία σύντομα θα υπερδιπλασιαστεί, καθώς και σύμβαση εκπαίδευσης με το Μπαχρέιν.

Η ΕΑΒ, για τις ταχύτατα αυξανόμενες απαιτήσεις της εκπαιδευτικής της δραστηριότητας, προτίθεται να επενδύσει σε ακόμη 2 όμοια κτίρια, με στόχο αυτά να τεθούν σε λειτουργία μέσα στο 2025. Ακόμη, στα άμεσα σχέδιά της είναι σχολή πιλότων, σχολή εναέριας κυκλοφορίας, εξομοιωτές πτήσεων και εικονική πραγματικότητα για τις ανάγκες των σπουδών. Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει συνεργασίες με όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια, με τη Σχολή Ικάρων και το Πανεπιστήμιο Lehigh των ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνεται στο δελτίο Τύπου, η ΕΑΒ σήμερα είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση, με θετικά οικονομικά αποτελέσματα το 2021 και το 2022, με διαρκώς αυξανόμενα έσοδα και διεύρυνση σε νέες δραστηριότητες. Εκτός από την εκπαίδευση, η οποία διαχειρίζεται συμβάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, η ΕΑΒ έχει εισέλθει με επιτυχία στους τομείς των Μη Επανδρωμένων Εναέριων Οχημάτων (UAV), του Διαστήματος με δορυφορικά συστήματα, των συστημάτων έξυπνου πολέμου κ.α. Έχει αυξήσει το προσωπικό της έχοντας προσλάβει πάνω από 600 άτομα, αποτελώντας το επίκεντρο των προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και σημαντικό παράγοντα των κατασκευών των αεροσκαφών C-130 και F-16 για τη Lockheed Martin.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ