Φίλης στον Realfm 97,8: Κίνηση εντυπωσιασμού η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ – Οι επιπτώσεις για Ελλάδα και Κύπρο

Για κίνηση εντυπωσιασμού από την πλευρά του Ιράν με περιορισμένο αντίκτυπο συνειδητά μίλησε ο Κωνσταντίνος Φίλης στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Όπως εξήγησε, «το Ιράν έχει άλλου τύπου πυραύλους μέσω των οποίων θα μπορούσε να πλήξει το Ισραήλ και να προκαλέσει ακόμη και ανθρώπινες απώλειες. Όταν προαναγγέλλεις μια επίθεση και ενημερώνεις και τις ΗΠΑ, όταν βγάζεις ανακοινώσεις και στέλνεις drone που ξεκινούν από το Ιράν για να φτάσουν έπειτα από 5-6 ώρες στον προορισμό τους και πυραύλους χαμηλού βεληνεκούς, έχεις δώσει τη δυνατότητα στο Ισραήλ να προετοιμαστεί κατάλληλα».

Ο κ. Φίλης ανέφερε ότι «ο Νετανιάχου έχει δώσει δείγματα αποκαλυπτικά ότι όσο κλιμακώνεται η ένταση και συντηρούνται οι υψηλοί τόνοι αυτός διατηρείται στην εξουσία και στην καρέκλα. Εκτίμησή μου είναι ότι το Ισραήλ δεν θα αντιδράσει με τόσο σφοδρό τρόπο ώστε να υποχρεώσει τους Ιρανούς να απαντήσουν αλλά υπάρχουν κάποιοι στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Νετανιάχου, που θεωρούν ότι είναι τώρα η ώρα να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους με όλους, με Χαμάς, με Χεζμπολάχ, με το καθεστώς Άσαντ και με το Ιράν. Και αυτό είναι μια προσέγγιση που με ανησυχεί βαθιά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το Ισραήλ ψάχνει αφορμή, τρόπο και άλλοθι να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Δεν του έχει δοθεί ακόμα αυτό».

Μιλώντας για τις επιπτώσεις της κατάστασης στην Μέση Ανατολή σε Κύπρο και Ελλάδα, ο κ. Φίλης είπε ότι «με ανησυχεί καταρχάς το οικονομικό κομμάτι. Πληττόμαστε σοβαρά. Αν δε, το Ιράν αποφάσιζε  να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ θα υπήρχε απότομη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου. Θα εκτινασσόταν στα 110 δολ. το βαρέλι, με μια μετριοπαθή εκτίμηση. Για την Ελλάδα και την Κύπρο υπάρχει επίσης το κομμάτι του μεταναστευτικού. Αν δε, το Ισραήλ έκανε επίθεση στην Ράφα- αναστέλλεται για την ώρα- θα είχαμε πολλαπλάσιες μεταναστευτικές ροές είτε μέσω Τουρκίας ή Αιγύπτου προς την Ελλάδα».

Σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας στις εξελίξεις, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι «υπάρχει ένα βρετανικό ρητό που λέει ότι η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία. Οι Τούρκοι βλέπουν στις κρίσεις πάντα ευκαιρίες. Για να αποκτήσουν ακόμη έναν ρόλο και να τον εξαργυρώσουν κάποια στιγμή. Η Τουρκία προσπάθησε να παίξει έναν ρόλο δήθεν διαμεσολαβητικό ανάμεσα σε Ιράν και ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα οι Ιρανοί μιλούν απευθείας με ΗΠΑ. Η Τουρκία είναι δύναμη ανταγωνιστική απέναντι στο Ιράν. Αν θέλει ο Ερντογάν να πάει στις ΗΠΑ και να συναντήσει τον Μπάιντεν θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στην Μέση Ανατολή».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ