Εστία: Προς ανεξαρτητοποίηση τουλάχιστον 10 βουλευτές του ΣYΡΙΖΑ μετά το «είστε σκουπίδια του ΠΑΣΟΚ»

Πολύ μεγαλύτερο σε βάθος από ό,τι φάνηκε αρχικά είναι το επεισόδιο Τζανακόπουλου και Ρήγα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ  10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα περιμένουν το τελικό αποτέλεσμα για την εκλογή νέου προέδρου και αναλόγως του προσώπου θα αποφασίσουν αν θα ανεξαρτητοποιηθούν.

ΣΥΡΙΖΑ: Νέος πρόεδρος της ΚΟ ο Σωκράτης Φάμελλος – ΦΩΤΟ από τη συνεδρίαση

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα της «Εστίας»:

Το κλίμα στην αριστερά ήταν έκρυθμο από την προπαραμονή των εκλογών. Την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε στο Σύνταγμα σε μια άπελπι προσπάθεια να συσπειρώσει τους οπαδούς του κόμματος και να επαναβεβαιώσει στις κάλπες του Ιουνίου το πενιχρό ποσοστό του πρώτου γύρου, βουλευτές και στελέχη της εσωκομματικής τάσεως «ομπρέλα» διοργάνωναν ανοικτές πολιτικές συγκεντρώσεις οπαδών του κόμματος σε διάφορα σημεία του λεκανοπεδίου. Όταν λοιπόν ο τέως πρωθυπουργός άφησε να κυλήσει ένα δάκρυ στα μάτια του στο τέλος της συγκεντρώσεως και όταν το βράδυ των εκλογών έκανε λόγο για το τέλος του ιστορικού κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε άριστα ποιοι σύντροφοι του εσκεμμένα απείχαν από τις εκλογές και βεβαίως ήξερε τι έρχεται. Όχι όμως την ταχύτητα των εξελίξεων.

Νίκος Μπίστης: Στη ΔΕΘ θα υπάρχει πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ

Το βίαιο επεισόδιο μεταξύ του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Πάνου Ρήγα στα γραφεία της Κουμουνδούρου επιτάχυνε τις αποφάσεις του να απεμπλακεί από το εσωκομματικό χάος που έβλεπε να έρχεται. Τον επηρέασε τόσο πολύ ώστε άλλαξε την ώρα της συνεντεύξεως στο Ζάππειο τρεις φορές. Αρχικώς προσδιορίστηκε στις 5 το απόγευμα, έπειτα στις 2 για να καταλήξει στις
12:30 μετά το μεσημέρι.

Οι πληροφορίες που έφθασαν στα δημοσιογραφικά γραφεία για το επεισόδιο αυτό, εκτός από το τι ακριβώς συνέβη και ποιος επιτέθηκε σε ποιον (ο Δημήτρης Τζανακόπουλος φέρεται πως έπιασε τον Πάνο Ρήγα από το λαιμό) ανέφεραν αορίστως ότι αιτία της συρράξεως μεταξύ των δύο αντρών ήταν οι «πασοκογενείς». Δηλαδή το άνοιγμα που επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ηγεσία του σε πρόσωπα προέρχονταν από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και δεν ήταν αποδεκτά και δημοφιλή στον σκληρό πυρήνα του ιστορικού ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο της Πολιτικής Γραμματείας – Οι προτάσεις, οι διαφωνίες και οι αποφάσεις

Όταν όμως έγιναν οι πληροφορίες πιο συγκεκριμένες, τότε έγινε κατανοητό γιατί το επεισόδιο αυτό επηρέασε τόσο πολύ τον Αλέξη Τσίπρα στην επίσπευση των αποφάσεων του.. Οι πρώτες πληροφορίες από την Κουμουνδούρου εμφάνιζαν το Δημήτρη Τζανακόπουλο να έχει εξαπολύσει κατά την διάρκεια του επεισοδίου οξύτατη προσωπική επίθεση στον τέως αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ  με ακατανόμαστους χαρακτηρισμούς με αιτιολογία ότι έχει μεγάλη ευθύνη για το αποτέλεσμα «γιατί έφερε στο ΣΥΡΙΖΑ τα σκουπίδια του ΠΑΣΟΚ».

Η «Εστία» επικοινώνησε με τον κύριο Ρήγα και ζήτησε να της επιβεβαιώσει ή να της διαψεύσει τις φήμες αυτές που κυκλοφορούσαν. Ο κύριος Ρήγας δεν επιβεβαίωσε ότι ο κύριος Τζάνακόπουλος επιτέθηκε προσωπικά στον πρώην αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο επιβεβαίωσε ότι ακούστηκε η φράση για τα «σκουπίδια του ΠΑΣΟΚ». Είναι προφανές ότι ανεξαρτήτως του τι ελέχθη τελικώς σε μια στιγμή ισχυρού πολιτικού εκνευρισμού, η φράση αυτή, με ή χωρίς Τσίπρα ανάλογα με την version, αλλά με μότο τα «σκουπίδια του ΠΑΣΟΚ» διαδόθηκε εν ριπή οφθαλμού μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η οποία αριθμοί μόλις 47 μέλη, μεταξύ αυτών και αρκετά στελέχη τα οποία έχουν κεντροαριστερό προσανατολισμό και δεν προέρχονται από τον ιστορικό πυρήνα του κόμματος.

Η «Εστία» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ένας αριθμός τουλάχιστον δέκα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τέτοιες ιδεολογικές αναφορές προβληματίζονται για το τι θα πράξουν στο μέλλον και για το αν πρέπει ή όχι να παραμείνουν στο κόμμα ή να ανεξαρτητοποιηθούν. Θεωρούν βαρύ να τους αποκαλούν «σκουπίδια» και διερωτώνται αν έχουν θέση σε αυτό το κόμμα.

Σε πρώτη φάση πάντως η απόφαση που έχουν λάβει είναι να τηρήσουν στάση αναμονής και να περιμένουν ενδεχομένως έως την εκλογή του νέου προέδρου του για να καταλάβουν αν θα είναι αποδεκτοί στο να παραμείνουν ή όχι. Και αναλόγως να κινηθούν. Αν ο νέος πρόεδρος είναι στοιχείο ενωτικό που θέλει όλες τις τάσεις στο ΣΥΡΙΖΑ και όχι να επιστρέψει το κόμμα στο «ιστορικό» 3 % ίσως και να το σκεφτούν. Εάν όχι για την πολιτική τους αυτοπροστασία και αξιοπρέπεια η απόφασις για αυτούς θα είναι μονόδρομος. Θα ανεξαρτητοποιηθούν και αν ο αριθμός επαρκεί θα συγκροτήσουν σε πρώτη φάση κοινοβουλευτική ομάδα ανεξαρτήτων.

Για να γίνει κατανοητή πόσο σημαντική είναι αυτή η διεργασία αρκεί να σημειώσει κανείς πως αν στο μέλλον ενταχθούν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. η οποία αριθμεί 33 βουλευτές τουλάχιστον 15 βουλευτές από άλλα κόμματα τότε ο Νίκος Ανδρουλάκης αυτομάτως θα ανακηρυχθεί κυριολεκτικά αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. Είναι άγνωστο αν ο ίδιος το επιθυμεί έτσι ή αν θέλει αυτό να συμβεί πρώτα με απόφαση του ελληνικού λαού και μετά να ακολουθήσουν οι βουλευτές, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα σήμερα.

Για την ιστορία πριν από την λήψη της αποφάσεώς του την οποία επικρότησε με θέρμη η σύζυγος του Μπέτυ που έδειχνε ανακουφισμένη στο Ζάππειο, ο κύριος Τσίπρας φέρεται ότι επικοινώνησε με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος του συνέστησε να παραιτηθεί μεν αλλά να μην βιαστεί να συγκροτήσει νέο κόμμα, διότι η δική του εμπειρία από το ΚΙΔΗΣΟ ήταν αρνητική. Συμβουλή περιττή σε αυτή την φάση πάντως καθώς το τελευταίο που θα σκεπτόταν αυτή την στιγμή ο κ. Τσίπρας θα ήταν νέο κόμμα.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ