ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο της Πολιτικής Γραμματείας – Οι προτάσεις, οι διαφωνίες και οι αποφάσεις

Τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από την ήττα στις εκλογές και την παραίτηση του προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα, και μέχρι τον Σεπτέμβριο, καθόρισε σήμερα η Πολιτική Γραμματεία (ΠΓ) του κόμματος, μέσα από μια πολύωρη συνεδρίαση, στην οποία δεν συμμετείχαν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τζανακόπουλος.  Σύμφωνα με κομματικές πηγές, αποφασίστηκε να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ)του κόμματος στις 15-16 Ιουλίου, όπως και ο οδικός χάρτης για την εκλογή νέου προέδρου.

Διονύσης Τεμπονέρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαθιά κρίση ταυτότητας» – Η πρόταση για συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Στην συνεδρίαση αυτήν θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου. Η εισήγηση της ΠΓ προς την ΚΕ θα είναι να διεξαχθεί διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου και να πραγματοποιηθεί η εκλογή νέου προέδρου από τη βάση, στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου (σε ένα ή δύο Σαββατοκύριακα ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων). Επιπλέον θα προτείνει να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο τον Νοέμβριο. Την Τετάρτη 5 Ιουλίου θα συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αύριο η Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΚΟ) θα επικυρώσει την απόφαση της ΠΓ για ορισμό του Σωκράτη Φάμελλου ως μεταβατικού επικεφαλής της ΚΟ. Θα επικυρώσει ακόμα την απόφαση της ΠΓ για τον ορισμό του Διονύση Καλαματιανού, στη θέση του γραμματέα της ΚΟ και τον ορισμό της Όλγας Γεροβασίλη στη θέση της αντιπροέδρου της Βουλής. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα οριστούν οι Νίκος Παππάς, Νάσος Ηλιόπουλος, Θεοδώρα Τζάκρη. Διευθυντής της ΚΟ θα οριστεί ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας – Τον Σεπτέμβριο η εκλογή προέδρου, τα πρόσωπα «κλειδιά»

Οι διαφωνίες

Στη συνεδρίαση καταγράφηκαν διάφορες προτάσεις από τις διάφορες εσωκομματικές πλευρές σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της εκλογής νέου προέδρου και της διεξαγωγής συνεδρίου και τον χαρακτήρα του, αλλά και για τα πρόσωπα που θα πρέπει να αναλάβουν τις νευραλγικές θέσεις στην ΚΟ. Ως προς αυτό το δεύτερο σκέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων η πλευρά της «Ομπρέλας» πρότεινε για την τριάδα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, τους Ν. Ηλιόπουλο, Γ. Ψυχογιό και Σία Αναγνωστοπούλου.

Η παραίτηση Σπίρτζη

Ως προς το χρονοδιάγραμμα ο Χρ. Σπίρτζης διατύπωσε την πρόταση η εκλογή προέδρου και το διαρκές συνέδριο να γίνουν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως δήλωσε σε παρέμβαση που είχε σε εκπομπή της ΕΡΤ, ενώ πρότεινε επίσης μεταβατική εκπροσώπηση του κόμματος, με τέσσερις αναπληρωτές του απερχόμενου προέδρου. Συνομιλώντας με δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι θεωρεί «απαράδεκτο» να γίνει εκλογή προέδρου «μέσα στον Αύγουστο, χωρίς να έχουν τοποθετηθεί οι υποψήφιοι σε σειρά από ζητήματα», όπως για τα εθνικά, το φορολογικό-ασφαλιστικό, το προσφυγικό κ.ά. Επίσης, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» η ΚΕ να μην εκλέξει νέο Γραμματέα, νέο αναπληρωτή Γραμματέα και νέα ΠΓ, με το σκεπτικό ότι η στελέχωση του οργάνου είχε γίνει σε άλλες συνθήκες με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ προανήγγειλε ότι θα παραιτηθεί από μέλος της ΠΓ στην επικείμενη ΚΕ.

ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση Σπίρτζη για μεταβατική συλλογική ηγεσία από τέσσερα πρόσωπα

Ο Χρήστος Σπίρτζης φέρεται να πρότεινε για την μεταβατική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τέσσερα πρόσωπα, τον Ε. Τσακαλώτο, τον Αλέξη Χαρίτση, την Έφη Αχτσιόγλου και τον Νίκο Παππά.

Οι προτάσεις Τεμπονέρα

Από την πλευρά του, ο Διονύσης Τεμπονέρας -που ανάρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook την τοποθέτησή του στην ΠΓ- πρότεινε «το συνέδριο να γίνει συντεταγμένα, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε μια ανοιχτή, επίπονη και επίμονη διαδικασία, χωρίς βιαστικές επιλογές», καθώς «μόνο έτσι θα προκύψει το νέο, όπως είπε και ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας». Είπε ότι «πρέπει να προκύψει ένα νέο αντιπροσωπευτικό συνέδριο, που θα εκλέξει νέα όργανα, νέα ΚΕ, νέα ΠΓ και φυσικά νέο πρόεδρο, αφού κατατεθούν ολοκληρωμένες ιδεολογικοπολιτικές πλατφόρμες, με τη συμβολή των μελών και των φορέων της κοινωνίας…».

Πρόσθεσε ότι «μέχρι την εκλογή των οργάνων, όλα τα όργανα πρέπει να είναι μεταβατικά ή υπηρεσιακά. Οι κοινοβουλευτικοί ρόλοι, λόγω της βαρύτητας και της προβολής πρέπει να είναι κυκλικοί και ανανεούμενοι, σε σύντομες θητείες». Καταληκτικά ο κ. Τεμπονέρας ανέφερε: «Δηλώνω προκαταβολικά παρών σε όλες τις διεργασίες μόνο εφόσον συντελέσουν στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου, που θα συμβαδίζει με τις θέσεις και τις αρχές που σας ανέφερα».

«Θέλουμε πίσω τον Αλέξη»

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολίτες έξω από τα γραφεία που συνεδρίαζε η Πολιτική Γραμματεία έλεγαν ότι «θέλουν πίσω τον Αλέξη», με την Όλγα Γεροβασίλη να απαντά: «κι εμείς, αλλά…».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν είχε  προσέλθει στη συνεδρίαση. Στην αρχή της συζήτησης φέρεται να τέθηκε το θέμα με τον άγριο καβγά που είχαν ο κ. Τζανακόπουλος με τον Πάνο Ρήγα μετά τις εκλογές, ωστόσο, λόγω της απουσίας του πρώτου τελικά το ζήτημα δεν συζητήθηκε, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ