Ελλάδα – Βουλγαρία προχωρούν στην ενεργειακή τους αυτάρκεια

Η Ελλάδα τροφοδότησε με φυσικό αέριο την Βουλγαρία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την διακοπή παροχής ρωσικού αερίου στην χώρα ενώ το καλοκαίρι εγκαινιάστηκε το καλώδιο ηλεκτρικής σύνδεσης των δύο χωρών.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Σε μία ιδιαιτέρως σημαντική επίσκεψη στη Σόφια, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με την αναπληρώτρια Πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μαρία Γκαμπριέλ.

Στο επίκεντρο της κατ’ ιδίαν συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών και τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών βρέθηκε η ενεργειακή σύνδεση των δύο χωρών. Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Βουλγαρία έχουν ήδη θέσει εν λειτουργία το καλώδιο ηλεκτρικής σύνδεσης ενώ σε λειτουργεία τίθεται και ο αγωγός φυσικού αερίου μέσω Αλεξανδρούπολης.

«Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε φυσικό αέριο από την επικείμενη λειτουργία πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης του σταθμού FSRU της Αλεξανδρούπολης, ένα έργο το οποίο θα μετασχηματίσει θετικά τον ενεργειακό χάρτη στην ευρύτερη περιοχή μας. Έχουμε πετύχει πολλά στον ενεργειακό τομέα και ελπίζουμε να αξιοποιήσουμε αυτήν τη θετική δυναμική, έτσι ώστε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα» ανέφερε ο Γ. Γεραπετρίτης, προσθέτοντας: «Συζητήσαμε ακόμη για το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων του ποταμού Άρδα. Ευελπιστώ ότι στο άμεσο μέλλον θα έχουμε συμφωνία, η οποία θα είναι σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο επ’ ωφελεία των δύο χωρών μας, όπως επίσης και τις συμφωνίες διασυνδεσιμότητας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς των υποδομών».

Ήδη η Βουλγαρία αποτελεί τον δεύτερο εξαγωγικό προορισμό για την Ελλάδα, ενώ οι ελληνικές επενδύσεις βρίσκονται στην τρίτη θέση στη Βουλγαρία. Οι δύο χώρες αποτελούν δε έναν κοινό διευρωπαϊκό κόμβο μεταφορών, επικοινωνιών και ενέργειας.

«Δεν είναι μόνο, αγαπητή κυρία Υπουργέ, η γεωγραφία που μας ενώνει, αλλά και η συναντίληψη στα θεμελιώδη» ανέφερε με νόημα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων.

Η συνάντηση με την Μ. Γκάμπριελ θεωρείται μείζονος σημασίας αφού σύντομα πρόκειται να ορκιστεί ως η επόμενη πρωθυπουργός της χώρας.

Επιπλέον ο Γ. Γεραπετρίτης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Νικολάι Ντένκοφ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ