Ελλάδα – ΗΠΑ: Ο «Κλεμμένος Κέρβερος» φρουρός του… κάτω κόσμου πάνω από την Ακρόπολη – Εντυπωσιακές ΦΩΤΟ

Τρία μεταγωγικά C-130, 2 ελληνικά και ένα αμερικανικό, όσα και τα κεφάλια του μυθικού Κέρβερου, πέταξαν πάνω από τον Αττικό ουρανό και την Ακρόπολη σε ιδιαίτερα χαμηλό ύψος.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο Κέρβερος ήταν ένα μυθικό τέρας, με τρία κεφάλια σκύλου και ουρά φιδιού, άγρυπνος φρουρός στην πύλη του Άδη. Δεν πείραζε εκείνους που ήθελαν να μπουν αλλά κατασπάραζε όλους όσοι προσπαθούσαν να βγουν. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ηρακλής κατάφερε να κλέψει τον Κέρβερο από τον Άδη και να τον παρουσιάσει στον Ευρυσθέα. Ήταν ο 12ος άθλος του, πετυχαίνοντας την συγχώρεση των θεών.

Σε έναν παραλληλισμό με την μυθολογία, Έλληνες και Αμερικανοί των Ειδικών Δυνάμεων, που εκπαιδεύονται στην άσκηση «Κλεμμένος Κέρβερος» – Stolen Cerberus, πέταξαν με 3 μεταγωγικά C-130 πάνω από την Ακρόπολη, προσφέροντας στους κατοίκους του λεκανοπεδίου ένα σπάνιο θέαμα.

Η άσκηση «Κλεμμένος Κέρβερος» πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. Αφορά διακρατική άσκηση σε αντικείμενα ελλείψεως προσωπικού και εφοδίων. Από την 112 ΠΜ πραγματοποιούνται ασκήσεις με ελληνικά και αμερικανικά C-130 στις Ζώνες Ρίψης Λάρισας, Ρόδου, Λήμνου και Νέα Πέραμο.

Φέτος ξεκίνησε στις 3 Μαΐου και ολοκληρώθηκε χθες στις 11 Μαΐου, με το εντυπωσιακό πέρασμα πάνω από την Ακρόπολη.

Από ελληνικής πλευράς, στην ασκηση συμμετείχαν Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ και μεταγωγικά αεροσκάφη C-130Η, ενώ από αμερικανικής μέλη της 86th Airlift Wing, από την Αεροπορική Βάση Ramstein της Γερμανίας με αεροσκάφη C-130J.

Η εν λόγω Διμερής Συνεκπαίδευση διεξάγεται στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)] και εντάσσεται στο πλέγμα των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με φίλες και σύμμαχες χώρες, που έχουν προγραμματιστεί και εκτελούνται με βάση τον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ.

Η άσκηση συμβάλει στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συναντίληψης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διαλειτουργικότητας κατά τη σχεδίαση και εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων και αναδεικνύει την διαχρονική συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ στον τομέα των Ειδικών Δυνάμεων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ