Ελλάδα – Αίγυπτος υπογράφουν συμφωνία για «ζώνες SAR – ASR» κι η Τουρκία… τρελαίνεται

Τη στιγμή που στην Μεσόγειο θα βρίσκονται οι στόλοι Ελλάδας κι Αιγύπτου στο πλαίσιο της Άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 12», οι δύο χώρες υπογράφουν συμφωνία ορισμού των θαλασσίων ζωνών SAR.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Οι “ζώνες SAR” (Search and Resque) ή Θαλάσσιες Ζώνες Ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης όπως είναι στα ελληνικά η ακριβής απόδοση, περιλαμβάνουν τις θαλάσσιες περιοχές στις οποίες δύο όμορα κράτη αναγνωρίζουν τα θαλάσσια όρια δικαιοδοσίας για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης από πλωτά κι εναέρια μέσα.

Η έρευνα και διάσωση στη θάλασσα περιλαμβάνει ιδίως:

·      τον συντονισμό του έργου έρευνας και διάσωσης στο θαλάσσιο χώρο ευθύνης της χώρας

·      τη συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία Ναυτικού και Αεροπορίας καθώς και άλλους φορείς, υπηρεσίες και ιδιώτες που υποχρεούνται ή προσφέρονται να συνδράμουν σε περίπτωση ατυχήματος στον θαλάσσιο ευθύνης της χώρας

·      τη συνεργασία με κέντρα συντονισμού έρευνας και διάσωσης άλλων χωρών

·      την οργάνωση, υποστήριξη και λειτουργία των ηλεκτρονικών και τηλεπικοινωνιακών μέσων καθώς και συστημάτων θαλάσσιας κυκλοφορίας που σχετίζονται με το έργο της έρευνας και διάσωσης και της επιτήρησης του θαλάσσιου χώρου ευθύνης της χώρας.

Το αναθεωρητικό και παράνομο τουρκικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» ξεκίνησε έχοντας ως κύριο στόχο τις «ζώνες SAR», προκειμένου να επιτύχει την γκριζοποίηση του Αιγαίου.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν και οι “ζώνες ASR”, δηλαδή η αεροναυτική διάσωση (Air Sea Rescue – ASR) αναφέρεται στην χρήση αεροσκαφών και ελικοπτέρων τόσο για την έρευνα και τον εντοπισμό όσο και για τη διάσωση προσωπικού και πληρωμάτων καταρριφθέντων αεροσκαφών στη θάλασσα.

Όπως ήδη έχουμε εκτενώς δημοσιεύσει στο enikos.gr, Ελλάδα κι Αίγυπτος από το Σάββατο έχουν ξεκινήσει την Διμερή Άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ, η οποία έχει εξελιχθεί στον Στρατιωτικό Συνασπισμό της Μεσογείου. Είναι γνωστή η ιστορική συμβολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ τόσο στην οργάνωση όσο και στην εδραίωση της, που μετεξελίχθηκε σε Στρατιωτικός Συνασπισμός.

Την Τρίτη μεταβαίνουν στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενοι από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Εκεί θα υπάρξει υπογραφή των “ζωνών SAR – ASR” μεταξύ των δύο χωρών από τους υπουργούς Άμυνας.

Μία εξέλιξη εξαιρετικά σημαντική, όμοια με την αντίστοιχη Συμφωνία για ΑΟΖ, αφού ο ορισμός για τις “ζώνες SAR – ASR” δεν μπορεί να είναι διαφορετικός από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αφού κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε και νομικής φύσεως ζητήματα ναρκοθετώντας την εφαρμογή Διεθνών Συνθηκών.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η εξέλιξη αυτή αποδυναμώνει έτι περισσότερο τα παράλογα τουρκικά αφηγήματα στην Μεσόγειο, βάζοντας ακόμη ένα καρφί στην ταφόπλακα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Η υπογραφή της συμφωνίας γίνεται μία ημέρα πριν την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day, DVDay), στην οποία οι προσκεκλημένοι θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν επιχειρησιακά σενάρια μεταξύ των οποίων άλματα στατικού ιμάντα και ελεύθερη πτώση αλεξιπτωτιστών από Ε/Π, καταρρίχηση με την μέθοδο fast rope, νηοψία και αναρρίχηση σε πολεμικό πλοίο, αμφίβιες επιχειρήσεις στην ακτή «EL OMAYED», καθώς και εικονικές αεροπορικές προσβολές από μαχητικά αεροσκάφη.

Ελλάδα Αίγυπτος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ