Εκλογές 2023: Εξίσωση με τρεις αγνώστους – Τι φέρνουν οι κάλπες της 21ης Μαΐου

Οι εκλογές ορίστηκαν μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις 21 Μαΐου και με ορίζοντα της πιθανής δεύτερης αναμέτρησης τη 2α Ιουλίου.

Εκλογές 2023: Όλο το παρασκήνιο πίσω από την ανακοίνωση της ημερομηνίας – Πότε «κλείδωσε» η 21η Μαΐου

Η εξίσωση ωστόσο της 21ης Μαΐου αποτελείται από τρεις «αγνώστους» που θα κρίνουν τις εξελίξεις.

Πρώτον στα… κομπιουτεράκια των επιτελείων μετρούν όλα και στην κάλπη της απλής αναλογικής άπαντες επιδιώκουν ισχυρό ποσοστό, αναγνωρίζοντας ότι είναι αυτό που θα επηρεάσει την επόμενη ημέρα. Και άρα, το εύρος των κινήσεών τους. Είναι δεδομένο ότι η προοπτική της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες, όπως είναι η επιδίωξη της ΝΔ, θα διαφανεί στην πρώτη κάλπη. Εξ ού και το γαλάζιο στρατόπεδο ξορκίζει «απερίσκεπτα μηνύματα», σύμφωνα με τα πρωθυπουργικά λόγια, που θα κρατούσαν τη ΝΔ εκτός τροχιάς αυτοδυναμίας, αναγκάζοντάς την σε επαναξιολόγηση των επιλογών της.

Εκλογές 2023: Το χρονοδιάγραμμα έως τις 21 Μαΐου, οι διερευνητικές εντολές και οι Πανελλήνιες

Ένας δεύτερος κομβικός παράγοντας δεν είναι μόνο το ποσοστό του πρώτου κόμματος αλλά επιπλέον εκείνο του τρίτου ιδίως σε ό,τι αφορά σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», τον γρίφο που έχει προκύψει από τον όρο του Νίκου Ανδρουλάκη για «τρίτο πολιτικό πρόσωπο – άγνωστο Χ» στη θέση του Πρωθυπουργού. Αυτός έχει ήδη δημιουργήσει προσκόμματα με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να απορρίπτουν την πασοκική προϋπόθεση.

Επιπλέον ένα τρίτο στοιχείο είναι ότι από τη στιγμή που ένας μεγάλος συνασπισμός ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ έτσι κι αλλιώς δεν έχει πολιτική βάση, το ερώτημα είναι εάν από τις επιδόσεις των κομμάτων θα μπορούσαν να υπάρξουν σχηματισμοί συνεργασίας που θα μπορούν να υπερβαίνουν τις 150 έδρες. Για την ώρα όλα τα σενάρια είναι αδύναμα.

Εκλογές 2023: Οι αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών στις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για κάλπες στις 21 Μαΐου

Η απόφαση για την ημερομηνία

Σε κάθε περίπτωση ο εκλογικός ορίζοντας καθάρισε αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε «αποκαλυπτήρια» της ημερομηνίας από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η απόφαση για την 21η Μαΐου δεν ελήφθη χθες, σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Έπρεπε όμως να κοπεί το «γαϊτανάκι» της… ημερομηνιολογίας, αφού προ εβδομάδος ανακοινώθηκε ο Μάιος και έκτοτε άρχισαν να διατυπώνονται μετ’ επιτάσεως τα εκλογικά διλήμματα.

Προτού ανάψει η κάμερα του Υπουργικού, ο Πρωθυπουργός τηλεφώνησε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία βρισκόταν στην Σερβία, ενώ στο Μαξίμου ακολούθησε αναλυτική συζήτηση για τα χρονοδιαγράμματα, τις εκλογικές προκλήσεις και τις αγωνίες.

Τρεις είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή της 21ης αντί της 28ης Μαΐου, στην οποία στοιχημάτιζαν τελευταία κυβερνητικοί παράγοντες. Ο πρώτος αφοράς στις πανελλήνιες εξετάσεις που αρχίζουν την 1η Ιουνίου στα ΕΠΑΛ και στις 2 Ιουνίου στα ΓΕΛ.

Το σκεπτικό του Μαξίμου είναι ότι «όποιος ξεκινήσει τη διαδικασία πρέπει να την τελειώσει» ώστε να μην διαταραχθεί με διαδοχές στο υπουργείο Παιδείας. Αυτό διασφαλίζεται με την κάλπη σε απόσταση 10ημέρου από την έναρξη των εξετάσεων, καθώς από τις παραμονές μέχρι τη λήξη τους θα βρίσκεται στο υπουργείο το ίδιο πρόσωπο.

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, ιδίως με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου στην Λιθουανία. Εκλογές πιο αργά με την πιθανή δεύτερη αναμέτρηση με ορατό το ενδεχόμενο εκπροσώπησης από υπηρεσιακό Πρωθυπουργό.

Ο τρίτος λόγος αφορά στην τουριστική σεζόν, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν μπορεί να πληγεί η είσοδος της χώρας στο «βαθύ» καλοκαίρι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ