Δραγασάκης στον RealFm 97,8: Τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμα – Χρειάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον χειμώνα

Για τις εκλογές και τις αντοχές της οικονομίας μίλησε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Δραγασάκης στον RealFm 97,8 και τους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα.

«Είμαστε σε φάση επιδείνωσης των προοπτικών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη καθώς οι προβλέψεις επικαιροποιούνται προς το χειρότερο όσον αφορά στην οικονομία και τον πληθωρισμό » τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμα, επομένως πρέπει να δούμε συνολικά τις προτεραιότητες: η στήριξη των νοικοκυριών είναι η πρώτη αλλά στην πρώτη γραμμή είναι και το να εξασφαλίσουμε ενέργεια για τον χειμώνα. Δεν έχουμε διασφαλισμένη την επάρκεια γι’ αυτό και ακούμε συζητήσεις για ρεύμα με το δελτίο και άλλα ζοφερά πράγματα».

«Ο κίνδυνος υπάρχει γιατί η Ευρώπη δεν έχει δικές της πηγές ενέργειας και επομένως χρειάζεται τώρα να έχουν διαμορφωθεί τα σχέδια, πριν φτάσουμε στον Σεπτέμβριο. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Χρειάζεται να έχουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον χειμώνα» πρόσθεσε ο κ. Δραγασάκης.

«Ο πληθωρισμός οδηγεί σε πολιτικές κρίσεις αν δεν αντιμετωπιστεί γιατί μειώνεται το εισόδημα του κόσμου» είπε ακόμη ο κ. Δραγασάκης, ενώ σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι «ο πληθωρισμός και η ακρίβεια διαλύουν την κοινωνία αν παραταθούν. Στόχος πρέπει να είναι η αντιμετώπισή τους με άμεσα μέτρα αλλά και πιο μακροπρόθεσμα».

Για τις εκλογές και τις συνεργασίες κομμάτων

Σχετικά με τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή για τον χρόνο των εκλογών, ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι «έχουμε φύγει από τη φάση που η κυβέρνηση μπορεί να σχεδιάζει μόνη της και εν λευκώ πότε θέλει να κάνει εκλογές. Η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει το δίλημμα. Είναι μπροστά γκρεμός και πίσω ρέμα, είναι σε φάση που έχει φθορά και το βλέπει. Άρα το δίλημμα είναι να κάνει εκλογές τώρα για να συγκρατήσει ό,τι μπορεί ή στο τέλος της 4ετίας. Αλλά με το ρίσκο να είναι πιο δύσκολος ο χειμώνας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε το ότι υλοποίησε μνημόνιο» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Δραγασάκης.

Ο ίδιος είπε ότι «αν είναι βόμβα η απλή αναλογική, τι είναι ο νόμος του κ. Μητσοτάκη; Αν μιλάμε για εκλογικά σχήματα και αστάθεια, τότε πρέπει η κυβέρνηση να αρχίσει από τα δικά της. Η απλή αναλογική είναι μια άλλη αντίληψη για τη συγκρότηση της πολιτικής. Έχουμε παραδείγματα συνεργασιών στην Ελλάδα και θετικά και αρνητικά, αλλά δεν έχουμε εκείνη την κουλτούρα που υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το ερώτημα είναι θα κάνουμε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ή θα μείνουμε στο στερεότυπο ότι δεν υπάρχει αυτή η κουλτούρα; Τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να ακούνε την κοινωνία. Αν έχουμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που δείχνει προς την κατεύθυνση των συνεργασιών τότε πιστεύω, όλα τα κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επανακαθορίσουν τη θέση τους».

Σχετικά με τα όσα είχε πει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για συνεργασία με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι «δεν είμαι της σχολής ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Θα πω αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας ότι δεν ξέρει κανείς ποια κόμματα θα είναι στη Βουλή και ποια όχι».

Ο ίδιος τόνισε ότι «πέρα από τα θέματα πολιτικής υπάρχουν και θέματα ηθικής τάξης. Ο κ. Βαρουφάκης έκανε πράγματα που υπερβαίνουν τουλάχιστον τους δικούς μου κώδικες πολιτικής ηθικής αλλά δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα εμποδίσω μια προοπτική τέτοια».

Ακούστε το ηχητικό:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ