Χατζηδάκης στον RealFm 97,8: Για τους συνταξιούχους είμαστε μια κυβέρνηση που μόνο δίνει – Τι είπε για την απόφαση του ΣτΕ

Για τις διαμαρτυρίες συνταξιούχων σχετικά με την απόφαση να δοθούν τα αναδρομικά των επικουρικών και Δώρων μόνο σε όσους έχουν προσφύγει δικαστικά μίλησε μεταξύ άλλων ο Κωστής Χατζηδάκης στον RealFm 97,8 και τους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα.

Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «ο κ. Πέτσας είχε μιλήσει για τις κύριες συντάξεις και όχι για τα Δώρα και τις επικουρικές για τις οποίες ο Πρωθυπουργός στη Βουλή στο τέλος Ιουλίου 2020 είχε πει ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια και ότι δεν μπορεί να το αντέξει ο προϋπολογισμός. Είχε πει τότε ο Πρωθυπουργός ότι επεκτείνουμε τη ρύθμιση για όλους σε σχέση με τις κύριες, για τα υπόλοιπα δεν μπορούμε να την επεκτείνουμε. Αυτός ήταν και ο λόγος που υπήρξε προσφυγή εναντίον του νόμου της κυβέρνησης στο ΣτΕ. Το ΣτΕ έκρινε ότι σωστά έπραξε η κυβέρνηση».

Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι «φοβάμαι ότι υπάρχουν κάποιες παρεξηγήσεις, ίσως γιατί δεν εξήγησαν καλά το θέμα ή γιατί απέφυγαν να μιλήσουν γι’ αυτό. Καταλαβαίνω ότι ένας συνταξιούχος που περίμενε μια απόφαση δικαστηρίου θεωρεί ότι ελήφθη μια αρνητική απόφαση, αλλά οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται σεβαστές».

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, «για τους συνταξιούχους είμαστε μια κυβέρνηση που εδώ και 3 χρόνια μόνο δίνει, έστω και αν θα θέλαμε να δώσουμε περισσότερα».

Για τις εκκρεμείς συντάξεις

«Ο ΕΦΚΑ ήταν εξαιρετικά προβληματικός οργανισμός» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε:

« Πέρυσι τέτοιον καιρό οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ήταν 150.000, τώρα είναι κάτι παραπάνω από 60.000 και πάμε σε πολύ γρήγορη αποκλιμάκωση γιατί ενώ έβγαιναν 15.000-20.000 αποφάσεις τον μήνα, τον Μάιο βγήκαν 30.000 αποφάσεις. Στο πρώτο πεντάμηνο έχουμε τόσες αποφάσεις όσες είχαμε ολόκληρο το 2019. Πάμε να «καθαρίσουμε» το θέμα έως το τέλος του καλοκαιριού και αυτό βοηθάει και τις επικουρικές συντάξεις».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι «εδώ και μερικές ημέρες είναι σε εφαρμογή το λογισμικό για τις παράλληλες συντάξεις και υπολογίζουμε ότι σε 5 μήνες από σήμερα θα έχει λυθεί το θέμα».

Για τις εκλογές

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή για τις εκλογές την Τετάρτη, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε τα εξής:

«Οι πρόωρες εκλογές πράγματι δεν προαναγγέλλονται, αλλά από την άλλη πλευρά ξέροντας τον Πρωθυπουργό και έχοντας μιλήσει μαζί του, η δική του προτίμηση είναι αυτό που λέει συνέχεια και δημόσια, ότι δηλ. θέλει να κάνει τις εκλογές στο τέλος της 4ετίας για λόγους θεσμικούς και επειδή πιστεύει ότι τότε μπορεί να υπάρξει πλήρης απολογισμός του κυβερνητικού έργου».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «υπάρχουν δυσκολίες μπροστά μας και είναι λόγος να τις παλέψουμε ακόμη κι αν έχουν κόστος για να δείξουμε ότι θέλουμε να έχουμε αυτή τη θεσμική συμπεριφορά, την οποία θα έπρεπε να έχει και η Αντιπολίτευση. Βλέποντας και την κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έλεγε κάποιος ότι είναι παράδειγμα συγκρατημένης και ευρωπαϊκής Αντιπολίτευσης. Καθένας παίρνει τις ευθύνες του».

Ακούστε το ηχητικό:

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ