Δημοσκόπηση Alco: Με ποιο κριτήριο θα ψηφίσουν οι πολίτες – Η άποψη για τα προγράμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2023

Το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Alco παρουσίασε ο Alpha, 12 ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν ποιο είναι το βασικό κριτήριο με το οποίο θα επιλέξουν κόμμα που θα ψηφίσουν στις εκλογές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι πολίτες απάντησαν:

Η άποψη για τις εξαγγελίες ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά με το αν θεωρούν πειστικές τις εξαγγελίες που περιλαμβάνουν τα προεκλογικά προγράμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες απάντησαν:

Ερωτώμενοι αν ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που είναι ξανά κυβέρνηση, θα εφαρμόσει την πολιτική της περιόδου 2015-19, το 65% των πολιτών απάντησαν «ναι», ενώ το 26% θεωρεί πως «έχει αλλάξει».

Η απλή αναλογική

Στην ερώτηση εάν «το  σύστημα της απλής αναλογικής είναι μία ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας», το 68% απαντά «όχι», ενώ το 23% «ναι».

Ποιο κόμμα θα κερδίσει στις εκλογές της 21ης Μαΐου

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης Alpha, η Νέα Δημοκρατία προηγείται σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης.

Στο ερώτημα «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές;», η ΝΔ συγκεντρώνει 64%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12% και ΔΞ/ΔΑ απάντησε το 22%.

Οι αναποφάσιστοι

Σε ό,τι αφορά τους αναποφάσιστους, στην ερώτηση «πώς αυτοπροσδιορίζονται», το 31% απαντούν «τίποτα». Το 21% δηλώνουν «κεντρώοι», το 13% «δεξιοί», το 9% «κεντροδεξιοί», το 4% «αριστεροί» και το 10% «κεντροαριστεροί».

Όσο για τους κεντρώους και το πώς ψηφίζουν, το 26% επιλέγει τη Νέα Δημοκρατία, το 24% τον ΣΥΡΙΖΑ, το 23% το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το 15% επιλέγει κάποιο άλλο κόμμα.

Η πρόθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά

Exit mobile version