Αρχηγός ΓΕΕΘΑ για τη Στρατιωτική Συνεργασία με την Ινδία: Με έχουν εντυπωσιάσει οι ικανότητές της – Δείτε εικόνες

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης επέστρεψε από την Ινδία, όπου υπέγραψε την ιστορικής σημασίας Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας, 20 χρόνια μετά την αναθέρμανση των σχέσεων, σε κυβερνητικό επίπεδο.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Λίγες ώρες πριν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτριος Χούπης μεταβεί στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα για την DV DAY της Άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ, επέστρεψε από την Ινδία, έχοντας ολοκληρώσει την επίσημη επίσκεψή του, κατόπιν πρόσκλησης του oμολόγου του General Anil Chauhan.

Για πρώτη φορά Ελλάδα και Ινδία υπέγραψαν Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη να επισφραγίζει την ιστορική συμφωνία στο Νέο Δελχί.

Στο πρόγραμμα που υπέγραψαν οι δύο Αρχηγοί περιλαμβάνεται αριθμός δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν και στις 2 χώρες, οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν έτι περαιτέρω τη στρατιωτική συνεργασία και τις άριστες μεταξύ τους σχέσεις.

«Έχουμε υπογράψει μια διμερή αμυντική συμφωνία που έχει πολλά πεδία δραστηριοτήτων. Η Ινδία έχει και την τεχνογνωσία και τη σχέση εμπιστοσύνης με την Ελλάδα, ώστε η συνεργασία μας να είναι αμφότερα παραγωγική» ανέφερε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ σε δηλώσεις του στο περιθώριο της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ, επισημαίνοντας ότι αυτό που τον εντυπωσίασε στην χώρα είναι οι ικανότητές της.

Επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της χώρας για την αγορά των Mirage 2000-5 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, ωστόσο όπως επεσήμανε είναι ακόμα μία συζήτηση σε πρώιμο στάδιο.

Σε συνέχεια των εποικοδομητικών συναντήσεων με τη στρατιωτική ηγεσία των Ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε την Αεροπορική Βάση AGRA και τη Σχολή Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστών η οποία εδρεύει εντός αυτής, τις εγκαταστάσεις της 50 Independent Parachute Brigade όπου ενημερώθηκε για το επιχειρησιακό της έργο, όπως επίσης και την Αεροπορική Βάση PUNE. Είχε επίσης τη δυνατότητα να επισκεφθεί εταιρείες τεχνολογίας, αμυντικού εξοπλισμού και καινοτομίας και να ενημερωθεί περί των δυνατοτήτων τους.

Η πληθώρα των συναντήσεων και των ενημερώσεων στις οποίες συμμετείχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατά την παραμονή του στην Ινδία, κρίνονται ως ιδιαιτέρως επωφελείς και αναμένεται να αναβαθμίσουν τις ήδη άριστες σχέσεις των 2 χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο, με την από κοινού συμμετοχή σε δραστηριότητες και εκπαιδεύσεις, αυξάνοντας παράλληλα τη διαλειτουργικότητα και την ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων τους Δυνάμεων.

Δείτε φωτογραφίες:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ