Απόρρητη Διυπουργική Συνάντηση για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία

Η Διυπουργική Συνάντηση Εργασίας Υψηλού Επιπέδου (ΣΕΥΕ) για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχει διαβάθμιση ασφαλείας «ΑΠΟΡΡΗΤΟ» και θα λάβει χώρα στην Σχολή Ικάρων.

του Χρήστου Μαζανίτη

Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανια αλλά και τα μαθήματα που εξάγονται από τους 9 μήνες πολέμου θα αποτελέσουν αντικείμενο της 2ης Διυπουργικής Συνάντησης Εργασίας Υψηλού Επιπέδου (ΣΕΥΕ).

Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ), του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), διοργανώνει αυτή τη 2η Συνάντηση Εργασίας Υψηλού Επιπέδου (ΣΕΥΕ) με θέμα: «Διαχείριση Διακρατικών Κρίσεων & Διεθνείς Ένοπλες Συγκρούσεις / Ανάλυση – Επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

Η εν λόγω δράση θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως 25 Νοεμβρίου, στο αμφιθέατρο «Υπσγος (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς» της Σχολής Ικάρων στο Τατόι, με τη συμμέτοχη υψηλόβαθμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σκοπός της 2ης ΣΕΥΕ είναι η σε διυπουργικό επίπεδο, αλληλοενημέρωση των βασικών υπηρεσιακών παραγόντων (key enablers), οι οποίοι έχουν άμεση εμπλοκή στη διαχείριση των επιπτώσεων για την Ελλάδα, από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι επιμέρους επιδιώξειςπου τίθενται, αφορούν στην:

  • Εξέταση τρόπων αντιμετώπισης της κρίσης/πολέμου που δημιουργήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπό την οπτική της ολιστικής προσέγγισης (Holistic Approach).
  • Ανάλυση των έως τώρα διδαγμάτων (Lessons Learned).
  • Εκτίμηση πιθανών επιπτώσεων σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.
  • Εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την αντιμετώπιση μελλοντικών διακρατικών περιφερειακών κρίσεων.

Ομιλητές στην εν λόγω Συνάντηση Εργασίας θα είναι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι – υπηρεσιακοί παράγοντες από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία της χώρας μας καθώς και αναγνωρισμένοι ειδικοί και εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι θεματικές ενότητες της Συνάντησης Εργασίας Υψηλού Επιπέδου αφορούν στην:

  • Παρουσίαση των δεδομένων της υπάρχουσας κατάστασης έπειτα από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (ιστορική εξέλιξη, στρατηγική ανάλυσηκ.λπ.).
  • Ανάλυση των επιπτώσεων της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία σε διεθνές αλλά και εθνικό επίπεδο (προκλήσεις και απειλές ασφαλείας, εξωτερική πολιτική και ασφάλεια συνόρων, ενεργειακή ασφάλεια , ασφάλεια εφοδιαστικής αλυσίδας κ.λπ.).

Επισημαίνεται, ότι η 2η Διυπουργική Συνάντηση Εργασίας Υψηλού Επιπέδου θα έχει διαβάθμιση ασφαλείας «ΑΠΟΡΡΗΤΟ».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ