Απόπειρα επαναπροσέγγισης κυβέρνησης – Εκκλησίας μετά την «τρικυμία» για τον γάμο των ομοφύλων – Ο συμβολισμός της κοινής επίσκεψης Μητσοτάκη – Ιερώνυμου στη Θήβα

Ζεσταίνονται οι σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας με γρήγορο ρυθμό μετά τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου. Στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχθηκαν με ικανοποίηση το δημόσιο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου, Ιερώνυμου μετά την επίθεση που δέχθηκε η βουλευτής της ΝΔ, Αγγελική Δεληκάρη από κομματικό στέλεχος της Νίκης στην Καβάλα.

Σε αυτό το πλαίσιο επιχειρείται επαναπροσέγγιση και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή κοινή επίσκεψη στη Θήβα σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων της εκκλησίας.

Η συνάντηση θα είναι η πρώτη μετά από περίπου 4 μήνες αναταράξεων στις σχέσεις κυβέρνησης – εκκλησίας με αφορμή την νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να πάει στις κάλπες των ευρωεκλογών με την εκκλησία απέναντι του και την επικράτηση ενός τόσο αρνητικού κλίματος.

Παράλληλα ο Αρχιεπίσκοπος, Ιερώνυμος θα συναντηθεί το πρωί της Τρίτης με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κυριάκο Πιερρακάκη. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η συνάντηση είναι εθιμοτυπικού χαρακτήρα και θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί, στο κτίριο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου

Ο Αρχιεπίσκοπος, Ιερώνυμος, έβαλε «πάγο» σε όλους τους θερμόαιμους κληρικούς αλλά και όσους έχουν ακραία «γραμμή», ενώ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η Εκκλησία δεν εκδικείται».

«Τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν είναι σωστές. Η Εκκλησία είναι αγάπη. Παραπονιέται, λέει τις θέσεις της, είναι σταθερή σε αυτές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγάπη είναι εκείνη η οποία είναι πάνω από όλα, καθώς, επίσης, η ευγένεια και η ανοχή. Αυτά τα περιστατικά οφείλονται και στην παιδεία του καθενός και στην επίδραση μερικών ανθρώπων οι οποίοι εκλαμβάνουν πολλά πράγματα της Εκκλησίας σαν εκδίκηση. Η Εκκλησία, όμως, δεν εκδικείται. Αγαπάει, αλλά δεν φεύγει από τις θέσεις της», τόνισε χαρακτηριστικά ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Χαμός στη Βουλή με τον βουλευτή της Νίκης, Νίκο Παπαδόπουλο

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, με αφορμή την επίθεση στην βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Αγγελική Δεληκάρη, από πολιτεύτρια της Νίκης.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της Νίκης, Νίκος Παπαδόπουλος, απευθυνόμενος σε κυβερνητικούς βουλευτές είπε με προκλητικό τρόπο ότι το χαστούκι ήταν μόνο η αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα της Νίκης εξέφρασε την αποδοκιμασία του για το συγκεκριμένο περιστατικό, προχωρώντας, μάλιστα, στη διαγραφή της πολιτεύτριας και στην παραπομπή της στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Ωστόσο, ο εν λόγω βουλευτής ο οποίος έχει προκαλέσει αίσθηση και στο παρελθόν με τις αντιεμβολιαστικές του απόψεις, αλλά και με το “καμπανάκι” που είχε κρούσει για τους καλικαντζάρους, έφερε το ζήτημα στην αίθουσα του κοινοβουλίου, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων κατηγόρησε τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι εκείνοι είναι υπεύθυνοι για την ένταση που δημιουργείται, εξαιτίας όσων ψηφίζουν. Μάλιστα, υποστήριξε ότι «η ΝΔ θα υποστεί πανωλεθρία».

«To είδαμε στο τελευταίο νομοσχέδιο επιβλήθηκε η άποψη του 10% του πληθυσμού στο θέλημα συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού δώσαμε παιδιά και δικαιώματα τεκνοθεσίας στις ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες τις προάγεται αυτές δεν ξέρω πως θα λύσετε το δημογραφικό με αυτό αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι διχάζετε για ακόμα μια φορά τον ελληνικό λαό. Το υπουργείο Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη πρόβαλε ταινίες οι κουίρ φωνάζανε “destroy Greece”. Τους πληρώσαμε να μας φωνάζουν καταστρέψτε την Ελλάδα. Να γίνονται επεισόδια μεταξύ των νεαρών γιατί έχει θιγεί το κοινό αίσθημα έπρεπε να τα σκεφτείτε αυτά. Όταν παραβιάζεται και φιμώνεται η συντριπτική πλειοψηφία θα έχουμε τέτοια πράγματα. Ακόμα και μέσα στην εκκλησία οι πιστοί αρχίζουν να μοιράζουν σφαλιάρες. Συγκεντρωθείτε θα δούμε και χειρότερα με αυτά που κάνετε», ανέφερε.

Στην αίθουσα επικράτησε χάος με βουλευτές της ΝΔ να φωνάζουν «ντροπή» και «είναι δυνατόν, ακούτε τι λέτε;». Άμεση ήταν η αντίδραση της υπουργού Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη, η οποία απευθυνόμενη στον βουλευτή της Νίκης τον ρώτησε αν καταδικάζει τη βία, με εκείνον να εμμένει στην άποψη που διατύπωσε.

Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος που ακολούθησε:

ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ: Το καταδικάζετε αυτό;
Ν.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και το καταδικάζουμε, τη βία την καταδικάζουμε αλλά ποιος την προκαλεί τη βία;
ΜΑΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑ: Τα στελέχη σας.
Ν.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι αρρωστημένο κυρίες μου να λέτε ότι υπάρχουν 5 και 10 φύλα; Αυτά είναι τρελά πράγματα. Που τα είδατε; Ποια επιστήμη σας τα δίδαξε; Πρέπει να είσαι νοσηρός εγκέφαλος για να σκεφτείς τέτοια πράγματα. Θυμηθείτε το. Η ΝΔ θα υποστεί πανωλεθρία με αυτά τα πράγματα, τα καμώματά της, γιατί έβαλε την προβιά του πατριώτη και του χριστιανού και τολμάτε να πηγαίνετε στις εκκλησίες και σας χλευάζουν και ακόμα πηγαίνετε.

Aκούγονται φωνές

Ν.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πήγατε 100% απέναντι στην Αγία Γραφή.
ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΣΟΥΚΟΥΛΗ (Ν.Δ) : Ακούτε τι λέτε; Ντροπή! Να ανακαλέσετε τώρα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ : Μην μου χτυπάτε το χέρι εμένα το χέρι κυρία μου.
Μ.ΣΟΥΚΟΥΛΗ: Ακούτε τι λέτε; Ντροπή
Ν.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ξυπνήστε, ξυπνήστε , ο λαός ξύπνησε. Οι αρχαίοι Αριστοτέλη, που πολύ μιλάτε για τους αρχαίους έλεγαν ότι δεν νομοθετούν εναντίον της φύσης και οι ορθόδοξοι Χριστιανοί ότι δεν νομοθετούν εναντίον του νόμου του θεού, εσείς το κάνατε.

Δείτε το βίντεο:

Φραστικές επιθέσεις σε Γεωργιάδη και Αλεξοπούλου από ιερείς – Τι απαντά η υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών

Ούτε μια, ούτε δύο, αλλά τρεις είναι μέχρι στιγμής οι επιθέσεις εντός ιερών ναών σε βουλευτές της ΝΔ, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων, ενάμιση μήνα, μάλιστα, πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Η αρχή έγινε την περασμένη Παρασκευή, όταν ιερέας στο Αμύνταιο Κοζάνης στη διάρκεια λειτουργίας επιτέθηκε λεκτικά στον υπουργό υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

«Τι ήρθες να κάνεις στην εκκλησία εσύ που ψήφισες αυτό το βδέλυγμα και είσαι πλέον και ο ίδιος βδέλυγμα», είπε ο αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας. Ο κ. Γεωργιάδης διατήρησε την ψυχραιμία του απέναντι στις επικρίσεις του ιερέα για το «επαίσχυντο», όπως το χαρακτήρισε, νομοσχέδιο, το οποίο -κατά τον ιερέα- έγινε για το «χατίρι ολίγων ανθρώπων».

Δείτε το βίντεο:

Σειρά στο σίριαλ των επιθέσεων είχε η υφυπουργός Μεταφορών και βουλευτής Αχαΐας, Χριστίνα Αλεξοπούλου, η οποία δέχθηκε απρόκλητη λεκτική επίθεση από ιερέα στη διάρκεια λιτανείας για τη μνήμη των Πατρινών θυμάτων της Τουρκικής βαρβαρότητας. Αφορμή στάθηκε και σε αυτή την περίπτωση η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Συγκεκριμένα, όλα συνέβησαν όταν ύστερα από την ομιλία του Μητροπολίτη Πατρών, κ. Χρυσοστόμου, ιερέας, γνωστός στην τοπική κοινωνία για τις ακραίες απόψεις του επιτέθηκε λεκτικά στην κα Αλεξοπούλου, βρίσκοντας στήριξη από μικρή ομάδα νέων που ήταν παρόντες. Με την ψύχραιμη παρέμβαση των παραβρισκόμενων η υφυπουργός απομακρύνθηκε από τον χώρο.

Μιλώντας στο MEGA, η κα Αλεξοπούλου υπογράμμισε ότι πρόκειται για μεμονωμένες κακές συμπεριφορές, οι οποίες δεν εκφράζουν το σύνολο της Εκκλησίας.

«Ήταν μια εκδήλωση στην οποία συμμετείχα, σε μια λιτανεία η οποία κατέληγε σε μια κεντρική πλατεία της πόλης μας, με πλήθος ιερέων, πλήθος αρχιερέων, αλλά και πλήθος πιστών. Τίποτα από αυτά που ακούστηκαν δεν έγινε από τους πολλούς αυτούς ανθρώπους. Στο τέλος της εκδήλωσης μόνο, όταν αναφέρθηκε το όνομά μου από μικροφώνου υπήρξαν κάποιοι ελάχιστοι άνθρωποι, οι οποίοι έκριναν καλό να έχουν αυτή την έντονη αντίδραση φωνάζοντας και κάνοντας κάποιες χειρονομίες», ανέφερε η κα Αλεξοπούλου περιγράφοντας τι συνέβη.

Όσον αφορά στο ποιόν όλων όσων προβαίνουν σε τέτοιου είδους αποδοκιμασίες, υπογράμμισε: «νομίζω – ξαναλέω – ότι δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό, διότι αν κρίνουμε από την Πάτρα, αλλά και γενικά – αν είδατε και στην Καβάλα – είναι συγκεκριμένοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν δείξει και στο παρελθόν – απ’ ότι φαίνεται δεν θα αλλάξουν τη γνώμη τους εύκολα, θα συνεχίσουν και στο μέλλον – να έχουν αυτή τη συμπεριφορά ανεξαρτήτως θέματος».

Ως προς το αν πίσω από αυτές τις επιθέσεις υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα αναρωτήθηκε: «πολιτική σκοπιμότητα γιατί; Για να κερδίσεις ψήφους με χαστούκια;».

«Μπορεί να πιστεύει οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος ότι με πράξεις βίας ή με χαστούκια ή με λεκτικές βιαιοπραγίες θα κερδίσεις ψήφους;», κατέληξε η υφυπουργός.

Δείτε το βίντεο:

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ