Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τα νέα πρόσωπα σε περιφέρειες και μεγάλους δήμους – Το παρασκήνιο των ζυμώσεων σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Τις μηχανές για τις αυτοδιοικητικές εκλογές φουλάρει η Πειραιώς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βγαίνει μπροστά για να στηρίξει τους υποψήφιους με τη Ν.Δ. Με τον Νίκο Χαρδαλιά να είναι η τελική πρόταση της Ν.Δ. για την Περιφέρεια Αττικής από το μεσημέρι της Δευτέρας, έκλεισε και τυπικά το παζλ των υποψηφιοτήτων στις «γαλάζιες» περιφέρειες.

Των Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ, Γ. ΤΣΑΚΙΡΗ, Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ

Προηγουμένως, όμως, το ζεϊμπέκικο του Γιώργου Πατούλη σε εκδήλωση στο Ζάππειο εν μέσω των πυρκαγιών όχι μόνο προκάλεσε την έντονη ενόχληση του πρωθυπουργού, αλλά αποτέλεσε και την αφορμή για να άρει η Ν.Δ. τη στήριξή της στον νυν περιφερειάρχη Αττικής.

Από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ο Γ. Πατούλης πήρε τα μηνύματα και, παρά τη δημόσια συγγνώμη, το ποτάμι δεν μπορούσε να γυρίσει πίσω. Ετσι, στο τραπέζι έπεσαν δύο ονόματα, αυτό του δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου και εκείνο του Ν. Χαρδαλιά, που γνωρίζει καλά τον χώρο της αυτοδιοίκησης, αφού για χρόνια ήταν δήμαρχος Βύρωνα.

Μετά τις πρώτες επαφές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τον Ν. Χαρδαλιά, με τον υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο να κάνουν τις τελικές συζητήσεις με τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης με τον Ν. Χαρδαλιά στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζητήθηκαν οι προτεραιότητες για την Περιφέρεια Αττικής. Μάλιστα, μετά τη συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσε πως «συζητήσαμε για τις προτεραιότητες και το όραμά του για την Αττική. Θέλω να του ευχηθώ καλή δύναμη και να γνωρίζει ότι θα είμαστε δίπλα του. Ο Νίκος είναι μαχητής της παράταξης και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρει».

Στο ενδιάμεσο, βέβαια, ο Γ. Πατούλης συντάχθηκε πίσω από την επίσημη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και αποσύρθηκε από την εκλογική διαδικασία, με αποτέλεσμα η Ν.Δ. να δίνει ενωμένη τη μάχη στην Αττική. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε που «αντιμετώπισε με αξιοπρέπεια αυτή την απόφαση».

Από εκεί και πέρα, το απόγευμα της Πέμπτης, μετά την πρωινή επίσκεψή του στην Αίγυπτο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε την υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού για την Περιφέρεια Πελοποννήσου στη Μεσσήνη, όπου, μεταξύ άλλων, έδωσε το «παρών» και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Νωρίτερα, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, ο πρωθυπουργός παρέστη στην παρουσίαση της υποψηφιότητας του Αλκιβιάδη Στεφανή για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Στην Πειραιώς θεωρούν πως, παρόλο που ο Κώστας Μουτζούρης, ως «αντάρτης», είχε κερδίσει το 2019, ο Αλ. Στεφανής στις εκλογές του Οκτωβρίου μπορεί να επικρατήσει του σημερινού περιφερειάρχη.

«Αντάρτικα»

Οι επισκέψεις, όμως, του πρωθυπουργού δεν σταματούν εδώ. Σειρά το επόμενο διάστημα παίρνουν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Στη Δυτική Μακεδονία απέναντι στο Γιώργο Κασαπίδη κατεβαίνει ως «αντάρτης» ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. στην Κοζάνη Γιώργος Αμανατίδης, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα διαγράφηκε από την Πειραιώς.

Την ίδια ώρα, στα Ιόνια Νησιά κατεβαίνει ως υποψήφιος περιφερειάρχης ο πρώην «γαλάζιος» δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής, ενώ ήδη η Πειραιώς κάνει κινήσεις για να ενισχύσει περαιτέρω την υποψηφιότητα της νυν περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα.

Από εκεί και πέρα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατεβαίνει ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που έχει ισχυρές πιθανότητες να επανεκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, όπως και ο Κώστας Αγοραστός στη Θεσσαλία. Στη Δυτική Ελλάδα, ο σημερινός περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης διεκδικεί την επανεκλογή του, όπως και ο Αλέκος Καχριμάνης στην Περιφέρεια Ηπείρου (εκεί κατεβαίνει και ο Σπύρος Ριζόπουλος ως ανεξάρτητος, με αρκετούς «γαλάζιους» στον συνδυασμό του), αλλά και ο Χρήστος Μέτιος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Ο Φάνης Σπανός στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επιδιώκει να ανανεώσει τη θητεία του, ενώ εκεί κατεβαίνει και ο πρώην «γαλάζιος» υπουργός Τουρισμού, που εκλεγόταν στην Εύβοια, Κώστας Μαρκόπουλος.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Γιώργος Χατζημάρκος διεκδικεί την επανεκλογή του, ενώ στην Κρήτη η Ν.Δ. στηρίζει την υποψηφιότητα του σημερινού περιφερειάρχη -προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ- Σταύρου Αρναουτάκη.

Δήμοι

Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα, η Ν.Δ. ανακοίνωσε τα πρόσωπα που στηρίζει στους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Στον δήμο της Αθήνας στηρίζει τον νυν δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη και στο μεγάλο λιμάνι τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη. Στη Θεσσαλονίκη τον σημερινό δήμαρχο της πόλης Κωνσταντίνο Ζέρβα, που το 2019 είχε κατέβει ως ανεξάρτητος, με τη Ν.Δ. να στηρίζει τότε τον νέο υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο.

Η στρατηγική της Πειραιώς έγκειται στο εξής: Τα χρίσματα να αφορούν μόνο τους μεγάλους δήμους, ενώ στους μικρότερους να προτάσσεται η στήριξη υποψηφίων μέσω των «γαλάζιων» τοπικών οργανώσεων.

Και αυτό γιατί σε αρκετές περιοχές υπάρχουν τουλάχιστον δύο «γαλάζιοι» συνδυασμοί, ενώ παράλληλα έχει το βλέμμα της και στον δεύτερο γύρο, όπου μπορεί να υπάρξουν ευρύτερες συνεργασίες. Σε αυτό το πλαίσιο, πριν δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την τελική έγκριση, τις υποψηφιότητες «τρέχουν» ο Γ. Μπρατάκος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και γραμματέας της Ν.Δ. Παύλος Μαρινάκης και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως η Πειραιώς έχει ήδη ανακοινώσει επιτροπή εκλογικού αγώνα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Στην Πάτρα, η Πειραιώς φαίνεται πως θα στηρίξει τον δημοτικό σύμβουλο Κώστα Σβόλη, που έχει ήδη συγκροτήσει συνδυασμό και έχει «ανοίξει περπατησιά», ενώ κάποια στελέχη βλέπουν με καλό μάτι και την υποψηφιότητα του Πέτρου Ψωμά.

Η ηγετική ομάδα θεωρεί πως υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να κερδηθεί ο δήμος μετά από χρόνια. Στη Λάρισα θα στηριχθεί ο δικηγόρος Θανάσης Μαμάκος, ενώ στο Ηράκλειο όλα δείχνουν πως τον δήμο θα διεκδικήσει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης.

Λεκανοπέδιο

Οσον αφορά άλλους δήμους της Αττικής, στην Κηφισιά κατεβαίνει εκ νέου ο νυν δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος, που προέρχεται από τη Ν.Δ. και έχει ισχυρό προβάδισμα επανεκλογής, αλλά υπάρχουν και ορισμένοι στο εσωτερικό του κόμματαος που προτιμούν την υπο- ψηφιότητα του Βασίλη Ξυπολυτά.

Στο Χαλάνδρι κατεβαίνει ο γνωστός ηθοποιός Χάρης Ρώμας, που έχει ανοιχτή γραμμή με την Πειραιώς, αλλά και η Κρίστη Αγαπητού, η οποία ανέλαβε επικεφαλής του συνδυασμού του πρώην «γαλάζιου» δημάρχου Γιώργου Κουράση, με τους κομματικούς να τη στηρίζουν. Στην Πεύκη, υποψήφιος για τον δήμο είναι ο γνωστός ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, που φαίνεται να κερδίζει τη στήριξη της Ν.Δ., αλλά εκεί κατεβαίνει και η Μαρίνα Πατούλη, πρώην σύζυγος του περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη.

Στα Βριλήσσια, ανοιχτή στήριξη θα δοθεί στον Γιάννη Πισιμίση και στο Νέο Ηράκλειο στον Γιώργο Παπαδημητρίου, ενώ στο Μαρούσι η Ν.Δ. στηρίζει τον σημερινό δήμαρχο Θόδωρο Αμπατζόγλου.

Στη Γλυφάδα θα στηριχθεί ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου, ενώ στον δήμο Αργυρούπολης – Ελληνικού ο νυν δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος.

Στον Αλιμο, ο σημερινός δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης έχει στον συνδυασμό του «γαλάζια» στελέχη, αλλά υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και με την Αναστασία Σιμητροπούλου.

Η ίδια έχει παραιτηθεί από τη θέση της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ από τον Ιανουάριο του 2023 και έχει μπει δυνατά στη μάχη για τον δήμο.

Στο Παλαιό Φάληρο θα στηριχθεί ο δήμαρχος Γιάννης Φωστηρόπουλος, ενώ στου Ζωγράφου ο σημερινός δήμαρχος Βασίλης Θώδας.

Στα δυτικά, στον δήμο Περιστερίου, ο δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης θα έχει εκ νέου τη στήριξη της Ν.Δ., ενώ στο Χαϊδάρι η Πειραιώς βλέπει θετικά την υποψηφιότητα του Αρη Πανόπουλου. Εκεί, όμως, κατεβαίνει και ο «γαλάζιος» Απόστολος Θεοφίλης.

Στην Πετρούπολη, όπως όλα δείχνουν, η Ν.Δ. θα στηρίξει τον δήμαρχο Στέφανο Βλάχο, ενώ στο Αιγάλεω τον νυν δήμαρχο Γιάννη Γκίκα.

Τέλος, στον Ασπρόπυργο, ο «γαλάζιος» Γιάννης Ηλίας, μετά και την αποχώρηση του νυν δημάρχου Νίκου Μελετίου, έχει ισχυρές πιθανότητες.

Τελικά με Ζαχαριάδη ο ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο της Αθήνας

Το παρασκήνιο της απόφασης να δοθεί το χρίσμα στον πρώην βουλευτή. Πώς ψήφισαν τα στελέχη. Οι επόμενες κινήσεις των υποψήφιων προέδρων

Εφη Αχτσιόγλου εναντίον Ευκλείδη Τσακαλώτου και Νίκου Παππά «σημειώσατε 1» στην πρώτη μάχη που δόθηκε στην Πολιτική Γραμματεία για τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο της Αθήνας.

Μάλιστα, η νίκη ήταν διπλή, καθώς αρχικά επετεύχθη το «μπλοκ» στον πρώην διεθνή μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά και στη συνέχεια κέρδισε στα σημεία ο Κώστας Ζαχαριάδης το χρίσμα απέναντι στον Νίκο Φίλη της «Ομπρέλας».

Στην πεντάωρη διαδικτυακή συνεδρίαση, έγινε ξεκάθαρο αυτό που είχε διαφανεί το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή ότι μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα τα «στρατόπεδα» στο εσωτερικό του κόμματος έχουν σημαντικές μετακινήσεις στελεχών.

Οι τάσεις όπως τις γνωρίζαμε δεν υπάρχουν, καθώς οι γραμμές έχουν σπάσει, με τους πρώην «προεδρικούς» (την Κίνηση Μελών) να έχουν οριστικά οδηγηθεί σε διάσπαση. Αυτό αποδείχθηκε στην ψηφοφορία ανάμεσα σε Ζαχαριάδη και Φίλη.

Τον πρώτο ψήφισαν οι Ε. Αχτσιόγλου, Ολγα Γεροβασίλη, Ράνια Σβίγκου, Νάσος Ηλιόπουλος, Ρένα Δούρου, Γιώργος Βασιλειάδης, Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κ.ά., ενώ αίσθηση προκάλεσε η επιλογή του Αλέξη Χαρίτση -ο οποίος είναι κοντά στην υποψήφια πρόεδρο του κόμματος- να ψηφίσει λευκό, όπως και ο Ν. Παππάς, η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Εκπλήξεις υπήρχαν και για τον Ν. Φίλη, καθώς τον στήριξαν με την ψήφο τους, εκτός από τα μέλη της «Ομπρέλας», ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Στέφανος Τζουμάκας και η Σία Αναγνωστοπούλου.

Παρά την πρώτη σύγκρουση, όλοι δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν τον Κ. Ζαχαριάδη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έδειξε έτοιμος να ριχτεί στη μάχη. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο τηλεφώνημα που έκανε μετά τη νίκη του ήταν στον νυν δήμαρχο και αντίπαλό του Κώστα Μπακογιάννη, δείχνοντας τον πολιτικό πολιτισμό που τον χαρακτηρίζει. Στην πρώτη του ανάρτηση, πάντως, άφησε αιχμές για την κατάσταση στον δήμο της Αθήνας.

«Ξεκινάμε δυναμικά! Πρόθεσή μου είναι η πολιτική μάχη για την Αθήνα να γίνει στο πεδίο ενός οράματος και ενός σχεδίου για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των εκατομμυρίων επισκεπτών της πρωτεύουσας. Αθήνα δημιουργική, συμμετοχική πρωτεύουσα αλληλεγγύης και συμπερίληψης», έγραψε χαρακτηριστικά και κατέληξε με νόημα: «Σήμερα η Αθήνα είναι πληγωμένη από άστοχες και αποτυχημένες αποφάσεις της σημερινής δημοτικής Αρχής».

Για τον ίδιο, «διακοπές τέλος», καθώς δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια (μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να κατατεθεί το ψηφοδέλτιο), αλλά οι υποψήφιοι αρχηγοί έχουν ήδη «αποδράσει» για λίγες ημέρες, χωρίς ωστόσο να έχουν σταματήσει τις παρεμβάσεις μέσω των social media αλλά και τις συνεντεύξεις.

Η Ε. Αχτσιόγλου φορτίζει μπαταρίες στο βουνό των Κενταύρων, καθώς βρίσκεται οικογενειακά στο Πήλιο, ωστόσο είναι σε ανοιχτή γραμμή με το επιτελείο της στην Αθήνα και προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο, θα αρχίσει περιοδείες σε ολόκληρη τη χώρα ενόψει της μάχης της 10ης Σεπτεμβρίου, ενώ έχει «κλειδώσει» σειρά από παρεμβάσεις και συνεντεύξεις για να παρουσιάσει τις θέσεις της πριν από το διαρκές Συνέδριο στις αρχές του επόμενου μήνα.

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου συνδυάζει ο Ευκλ. Τσακαλώτος, που βρίσκεται στην Ηπειρο και πραγματοποιεί επαφές με στελέχη του κόμματος της περιοχής, ενώ «ανάσες» παίρνει και ο Ν. Παππάς, που βρίσκεται στην Πελοπόννησο με την οικογένειά του. Ωστόσο, αυτές θα είναι για λίγες ημέρες, καθώς θα επιστρέψει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Το επιτελείο του έχει ετοιμάσει πλήρες πρόγραμμα εμφανίσεων στα μέσα ενημέρωσης, ενώ θα γίνουν και στοχευμένες επισκέψεις στην περιφέρεια. Ολα αυτά πριν από το Συνέδριο, καθώς την εβδομάδα που μεσολαβεί με την εκλογή ηγεσίας έχει υπολογιστεί να πραγματοποιηθεί η τηλεμαχία μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων.

Προειδοποιητικές βολές

Ηδη, πάντως, άρχισαν τα όργανα και οι προειδοποιητικές βολές. Παρά τους χαμηλούς τόνους που έχουν μέχρι τώρα επικρατήσει, όλα κρέμονται από μια κλωστή. Μια φράση είναι αρκετή για να ανάψει η φωτιά, κάτι που φάνηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με την επίθεση του Ν. Φίλη στον Σωκράτη Φάμελλο.

«Αντί να κάνεις τη βάρδιά σου, παρεμβαίνεις στην εκλογική διαδικασία μιλώντας προσβλητικά για υποψηφιότητες της κομματικής γραφειοκρατίας», είπε ο πρώην υπουργός στον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκαλώντας την έντονη αντίδρασή του και ζητώντας στήριξη από τα υπόλοιπα μέλη του οργάνου.

Είναι φανερό πως κάποιοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν μάλλον «καχύποπτα» τη στάση του Σ. Φάμελλου, ο οποίος, κάθε φορά που ερωτάται αν θα είναι και ο ίδιος υποψήφιος για την ηγεσία, αποφεύγει να απαντήσει ξεκάθαρα. Αυτό δίνει αφορμή για συζητήσεις για το αν στρώνει το έδαφος ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ώστε να κάνει την έκπληξη λίγες ημέρες πριν από το Συνέδριο της 2ας Σεπτεμβρίου.

Μετά τις μετατοπίσεις, τις «μεταγραφές» που έχουν παρατηρηθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς να υπάρχει η συγκολλητική ουσία που ακούει στο όνομα «Αλέξης Τσίπρας», ο ένας κοιτά τον άλλον στο κόμμα με «μισό μάτι» και όλα μοιάζουν να κινούνται σε τεντωμένο σχοινί, σε μια ισορροπία του τρόμου.

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο, είναι βέβαιο πως οι τόνοι θα ανέβουν, καθώς έως τώρα οι υποψήφιοι κρατούν χαμηλό προφίλ, γνωρίζοντας πως οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ απογοητευμένοι, αλλά και κουρασμένοι από την ψυχοφθόρα διπλή εκλογική αναμέτρηση που προηγήθηκε.

Κρατούν ανοιχτή την ατζέντα

Τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις συνέπειες των πυρκαγιών συνεχίζουν να αναδεικνύουν στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ενώ παράλληλα καταθέτουν προτάσεις για καλύτερη Πολιτική Προστασία

Μπορεί το ημερολόγιο να γράφει 6 Αυγούστου, στη Χαριλάου Τρικούπη, όμως, έχουν σκοπό να συνεχίσουν τη «διαρκή, δίκαιη και αξιόπιστη αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως ακριβώς είχαν υποσχεθεί πριν από τις εθνικές εκλογές. Με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναζητεί ακόμα βηματισμό στο εσωτερικό του και την απουσία του Αλέξη Τσίπρα να στερεί ένα «άλλοθι» για την κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως εκτιμούν, στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν βάλει πλώρη για την ανάδειξή τους σε πραγματική αντιπολίτευση του τόπου.

Δεν είναι τυχαίο ότι, ημέρες μετά το σβήσιμο των πυρκαγιών, που άφησαν πάντως πίσω τους νεκρούς, απανθρακωμένα ζώα, κατεστραμμένες περιουσίες, τεράστιες εκτάσεις καμένης γης και πλήγμα στον τουρισμό, κυρίως της Ρόδου, στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επιμένουν να επαναφέρουν το θέμα των κυβερνητικών ευθυνών και να πιέζουν προς την αποζημίωση των πληγέντων. Δεν σταματούν, όμως, εκεί και καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις για την καλύτερη δυνατή Πολιτική Προστασία στη χώρα.

Στην πραγματικότητα, εστιάζοντας στις φωτιές, στη Χαριλάου Τρικούπη καταλογίζουν στην κυβέρνηση επικοινωνιακή αντιμετώπιση των πάντων και προσπάθεια διάχυσης των ευθυνών, χωρίς να γίνεται καν συζήτηση για τα λάθη που έγιναν, τα οποία και επιχειρείται να κρυφτούν κάτω από το χαλί, όπως λένε, μέχρι την επόμενη φωτιά. Και όλα αυτά ενώ στη Ρόδο, τουλάχιστον, εξεγείρεται η τοπική κοινωνία που ζει από τον τουρισμό. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, όσοι αναρωτιούνται τι θα γίνει με τα χαμένα έσοδα αυτών των ανθρώπων. «Εχουμε ένα διαμάντι. Τον τουρισμό. Ομως, οι συνθήκες έχουν αλλάξει.

Δεν μπορεί να πουλάμε πλέον ήλιο και θάλασσα, όπως το 1980. Αν θέλουμε τα έσοδα από τον τουρισμό, θα πρέπει να τον προστατεύσουμε», λένε, κάνοντας λόγο για τελείως διαφορετική στρατηγική, αφού στο εξής οι θερμοκρασίες θα είναι τέτοιες, που πιθανώς να μην επιλέγεται καν ο Νότος από τους τουρίστες του Βορρά. Επί του πρακτέου, δε, τονίζουν ότι είναι πλέον απολύτως σαφές ότι η κυβέρνηση δεν είχε προετοιμαστεί επαρκώς, με την απόλυτη προτεραιότητα για τη Χαριλάου Τρικούπη να συνοψίζεται στη λέξη «πρόληψη».

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν θα πιέσουν για την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και για το ενδιάμεσο στάδιο των ελέγχων. Αντίθετα, με τα κυβερνητικά στελέχη να μιλούν συνεχώς για τα χρήματα που δόθηκαν υπέρ της πρόληψης στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αναρωτιούνται πόσοι οργανισμοί της τελευταίας ελέγχθηκαν για το τι πραγματικά έκαναν με τα χρήματα που εισέπραξαν γι’ αυτόν τον σκοπό.

Αντιστοίχως, αμείλικτοι είναι στην κριτική τους όταν φτάνουν στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, δεδομένου ότι τα χρήματα που ξοδεύει η πολιτεία -και ορθώς, όπως λένε- για την εθνική άμυνα είναι πολλά. Πρόκειται για θυσίες των πολιτών, σημειώνουν, και για πόρους τους οποίους στερείται αυτόματα το κοινωνικό κράτος στη χώρα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει, αν μη τι άλλο, να προστατεύονται καλύτερα.

Προλαβαίνουν, δε, τον αντίλογο της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι το 41% των εθνικών εκλογών δεν σημαίνει άφεση αμαρτιών για μια κυβέρνηση που στην πραγματικότητα είναι στο τιμόνι της χώρας για πέμπτο έτος. Γι’ αυτό και οι ίδιοι δεν είναι διατεθειμένοι να επιδείξουν οποιαδήποτε ανοχή. Αυτό που είναι, όμως, διατεθειμένοι να κάνουν είναι να μην περιοριστούν στην άσκηση στείρας αντιπολίτευσης, αλλά να συμβάλουν εποικοδομητικά στον δημόσιο διάλογο. Σε αυτό το πλαίσιο, καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις, με στόχο την καλύτερη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα:

– Επικαιροποίηση-τροποποίηση-διόρθωση του Νόμου 4662/2020, που ψηφίστηκε πριν από τη σύσταση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και κατά ένα μεγάλο μέρος παραμένει ανενεργός.

– Ενίσχυση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος μέσα από την ομογενοποίησή του, με πρόσληψη σε μόνιμες θέσεις του μεγαλύτερου δυνατού μέρους όσων εργάζονται ως πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, καθώς και των περίπου 2.500 εποχικών πυροσβεστών.

– Επιτάχυνση των διαδικασιών για τη λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Ερευνας και Διάσωσης «Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος» με μόνιμο τρόπο από το Πυροσβεστικό Σώμα.

– Ουσιαστική ενίσχυση του πυροσβεστικού εθελοντικού κινήματος με βάση τον Νόμο 4662/2020, αλλά και αξιοποιώντας καλές πρακτικές άλλων κρατών της Ε.Ε.

– Εγκαιρη προετοιμασία του Πυροσβεστικού Σώματος και εν γένει του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου κάθε έτος, με προτεραιότητα στα πτητικά μέσα και στη συνεργασία με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό rescEU.

– Δράσεις πρόληψης για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, με έγκαιρους καθαρισμούς δασών και προγράμματα συντήρησης και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών, καθώς και συντήρησης και δημιουργίας δασικού οδικού δικτύου, σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν από την κλιματική κρίση.

– Ολοκλήρωση της κατάρτισης σχεδίων αντιπυρικής προστασίας για 38 κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα της χώρας.

– Ευέλικτο, δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα αποζημιώσεων ιδιωτών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.

Ζυμώσεις για τα χρίσματα

Στη στήριξη της υποψηφιότητας του καθηγητή Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Χάρη Δούκα, κατέληξε το ΠΑΣΟΚ για τον δήμο Αθηναίων.

Πρόκειται για πρόσωπο γνωστό στο ΠΑΣΟΚ, καθώς έχει διατελέσει για χρόνια τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του κόμματος, ενώ σε αυτόν ανήκουν πρωτοβουλίες για την πράσινη ανάπτυξη. Στον Πειραιά, αυτονόητη θεωρείται η στήριξη στον νυν δήμαρχο Γιάννη Μώραλη.

Στην Περιφέρεια Αττικής το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον Γιάννη Σγουρό ενώ στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη υποψήφιος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ θα είναι ο Δραμινός Δαμιανός Καγκελίδης. Την ίδια ώρα, φουντώνουν οι ζυμώσεις για τις περιφέρειες στις οποίες ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί υποψήφιος. Στη δυτική Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ κλίνει προς τη στήριξη στον πρώην βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, χωρίς όμως τίποτα να είναι οριστικό, καθώς εκεί ακούγεται και το όνομα του υποψήφιου βουλευτή Αχαΐας Μαρίνου Σκανδάμη. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις Περιφέρειες Ιόνιων Νήσων και Στερεάς Ελλάδας, όπου ακόμα δεν έχει βγει λευκός καπνός.

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ