Κύπρος: Σε ύφεση η μεγάλη φωτιά στη Λεμεσό

Σε ύφεση είναι η φωτιά που ξέσπασε χθες Κυριακή (06/08) στην Κύπρο, στην περιοχή Άλασσα της Λεμεσού. Το ενεργό μέτωπο πλέον εντοπίζεται μεταξύ Φασούλας και Αψιού στο οποίο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Κύπρος: Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Άλασσα – Ενισχύσεις από Ελλάδα και Λίβανο

Μάλιστα, όπως είναι γνωστό, έγινε και επίσημο αίτημα ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού rescEU. Έπειτα από επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Κόμπο και με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, η Ελλάδα θα αποστείλει σήμερα το πρωί της Δευτέρας (07/08) στην Κύπρο δύο αεροσκάφη τύπου Canadair προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Ανοικτοί οι δρόμοι στην περιοχή

Οι δρόμοι στην επαρχία Λεμεσού (Παραμύθας – Γεράσας – Αγίας Ειρήνης και Παλώδιας – Καλού Χωριού), οι οποίοι ήταν κλειστοί λόγω πυρκαγιάς, έχουν τώρα ανοίξει.

Σημειώνεται, ότι η πυρκαγιά δεν έχει ακόμη κατασβεστεί και στην περιοχή επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Ως εκ τούτου, οι οδηγοί που διακινούνται στην περιοχή καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να συμμορφώνονται με τα σήματα τροχαίας και τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες 

Δραματικές ήταν οι ώρες για τους κατοίκους των επηρεαζόμενων περιοχών από την τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά η οποία μέχρι αργά το βράδυ μαινόταν ανεξέλεγκτη και απειλούσε τα χωριά Αψιού, Μαθικολώνη, Απαισιά και Λιμνάτι.

Η αναζωπύρωση της φωτιάς που άρχισε από την Άλασσα, μετατράπηκε σε πύρινο εφιάλτη για δεκάδες κατοίκους οι οποίοι έδιναν μάχες με τις φλόγες, ώστε να σώσουν τις περιουσίες τους. Οι ισχυροί άνεμοι δυσχέραιναν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που ασταμάτητα προσπαθούν να τη θέσουν υπό έλεγχο, χωρίς ωστόσο αυτό να γίνει κατορθωτό. Μέχρι αργά το βράδυ το επικίνδυνο μέτωπο ήταν αυτό της Αψιού με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό.

Οι αρχές προληπτικά έδωσαν οδηγίες για εκκενώσεις χωριών που απειλούνταν με τους κατοίκους να φεύγουν αναστατωμένοι με κατεύθυνση προς το Λιμνάτι. Εκεί όπου στήθηκε κέντρο υποδοχής με τη συμβολή των αρμόδιων υπηρεσιών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ