Σκέψεις για τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Διαδοχικές συσκέψεις πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου με βασικό αντικείμενο τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις να απευθύνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες για το θέμα.

Σχέδιο “πόρτα-πόρτα”

Η κυβέρνηση με κάθε τρόπο επιδιώκει να ενισχύσει τους εμβολιασμούς κατά του κορoνοϊού και της μετάλλαξης «Δέλτα», θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιο «πόρτα-πόρτα». Ο στόχος είναι μέχρι τα μέσα Αυγούστου να έχουν πειστεί όσοι έχουν αμφιβολίες και να κλείσουν ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστούν. Το κυβερνητικό επιτελείο στοχεύει να φτάσει το μήνυμα «εμβολιάζομαι – προστατεύομαι» σε κάθε γωνιά της χώρας, βάζοντας στο παιχνίδι την αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία, τους τοπικούς φορείς, ακόμα και πρόσωπα που μπορούν να ασκήσουν επιρροή ειδικά στους νέους μέσω των social media.

Για ποιους θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Όλες οι μέχρι στιγμής πληροφορίες συγκλίνουν ότι η αρχή των υποχρεωτικών εμβολιασμών θα γίνει μέσα στον Ιούλιο από τους εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ευπαθών ατόμων, ενώ θα ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και δομές υγείας. Σε δεύτερο χρόνο, εξετάζεται ο εμβολιασμός να γίνει υποχρεωτικός και στο προσωπικό που υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, καθώς και στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Στο δεύτερο γκρουπ των πολιτών δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν αθλητές από επαγγελματικά και ερασιτεχνικά σωματεία και εργαζόμενοι στα ΜΜΜ, σύμφωνα με το STAR. Πάντως, το μόνο που πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι πως όλα θα κριθούν από την πορεία της πανδημίας και την αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών.

Οι επαγγελματικές ομάδες που μπαίνουν στο τραπέζι της συζήτησης για υποχρεωτικό εμβολιασμό ολοένα και αυξάνονται, καθώς στόχο αποτελεί να είναι εμβολιασμένοι όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ή έρχονται σε επαφή με το κοινό. Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ, εξετάζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε εργαζόμενους στην Πολιτική Αεροπορία, σε Κέντρα Επιχειρήσεων, στον ΔΕΔΔΗΕ, στον ΑΔΜΗΕ, στο Φυσικό Αέριο και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Έως τον Σεπτέμβριο, στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί όλοι στα νοσοκομεία, δηλαδή ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Σημειώνεται ότι μόλις το 60% των διοικητικών έχει εμβολιαστεί. Σύμφωνα με το STAR, όσοι δεν εμβολιαστούν, θα μετακινούνται από υπηρεσίες πρώτης γραμμής σε άλλες θέσεις για να μην θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία ή θα μετατάσσονται σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου. Επίσης, υπάρχει το ενδεχόμενο να βγαίνουν σε άδεια άνευ αποδοχών ή σε υποχρεωτική αναστολή.

Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, δεν αποκλείεται να συζητηθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των κληρικών, ακόμη και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού από την πλευρά των πιστών για να εισέρχονται στους ναούς. Για το τελευταίο επικρατεί έντονος προβληματισμός, μια που όπως λέγεται στους εκκλησιαστικούς κύκλους θα προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις από τους πιστούς, υπάρχουν, όμως, φωνές εντός της Εκκλησίας που τάσσονται υπέρ του να εφαρμοστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ