• Προκαλεί ο Λαγός στην Ευρωβουλή: Προσβλητικά σχόλια κατά Σαμαρά και Ασημακοπούλου - Η επιστολή Βέμπερ

  3:16 μμ, Παρασκευή 09 Οκτ 2020 3:16 μμ, Παρασκευή 09 Οκτ 2020

  Επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι απέστειλε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, με την οποία ζητεί τη λήψη μέτρων αναφορικά με τον Γιάννη Λαγό. Σημειώνεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο διαψεύδει επίσημα ότι έλαβε αίτημα για την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή.

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βέμπερ αναφέρει στην επιστολή του:

  «Αγαπητέ Πρόεδρε,

  Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στην απαράδεκτη συμπεριφορά ενός μη-εγγεγραμμένου μέλους, του κυρίου Ιωάννη Λαγού, προς μέλος της Ομάδας του ΕΛΚ, την κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

  Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2020, στη δίκη του ελληνικού νέο-ναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής το οποίο διώχθηκε με την κατηγορία ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση, ο κύριος Λαγός απευθύνθηκε δημόσια στην κυρία Ασημακοπούλου με προσβλητικά σχόλια που βασίζονται στον ισχυρισμό της συμμετοχής της σε αυτό που ο κ. Λαγός χαρακτήρισε πολιτική «συνωμοσία εναντίον των μελών της Χρυσής Αυγής».

  Επιπλέον, στην ομιλία του στην Ολομέλεια στις 5 Οκτωβρίου 2020, ο κύριος Λαγός τόλμησε να κατηγορήσει τον ομιλητή του ΕΛΚ για «κοροϊδία της δημοκρατίας» και αποκάλεσε τον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, «πολιτικό απόβρασμα» για το ρόλο του στο να φέρει το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής στη Δικαιοσύνη.

  Αυτές οι παρατηρήσεις υπερέβησαν τα όρια του υπεύθυνου πολιτικού λόγου, τόσο σε προσωπικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Επιπλέον, η συμπεριφορά του κ. Λαγού είναι ακόμη πιο ακατάλληλη υπό το φως της απόφασης που ανακοινώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2020 από το Εφετείο Αθηνών, το οποίο καταδίκασε το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή για τον σχηματισμό και τη λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης υπό τον μανδύα ενός πολιτικού κόμματος.

  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν ανέκαθεν αποφασισμένο να υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα τη δημοκρατία ενάντια στον φασισμό και αυτή η αξιοθρήνητη συμπεριφορά δεν μπορεί να συνδεθεί με τις αξίες του Οίκου μας.

  Επομένως, σύμφωνα με το άρθρο 175 του Κανονισμού μας, σας ζητώ να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες ώστε αυτή η αξιοθρήνητη συμπεριφορά να μην επαναληφθεί ξανά».

  Το Ευρωκοινοβούλιο και ελληνικές πηγές για το αίτημα άρσης ασυλίας του Λαγού 

  Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει ο Θάνος Αθανασίου στο real.gr, το Ευρωκοινοβούλιο διαψεύδει επίσημα ότι έλαβε αίτημα άρσης ασυλίας του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού. Τονίζει επίσης ότι έλαβε ανεπίσημη ενημέρωση και αποδίδει την προηγούμενη πληροφόρηση που παρείχε σε μεταφραστικό λάθος.

  Παράλληλα και οι ελληνικές αρχές δεν επιβεβαιώνουν ακόμα ότι έχουν αποστείλει τέτοιο αίτημα στο ΕΚ. Συγκεκριμένα πηγές της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι «ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, μέσω του υπουργείου δικαιοσύνης, ζητάει άρση ασυλίας από το ΕΚ» και «αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον καθαρογραφεί η απόφαση και όχι όσο διαρκεί η δίκη».

  Βάσει της διαδικασίας, όταν ληφθεί το αίτημα θα αναγνωσθεί από τον Πρόεδρο του ΕΚ στην επόμενη Ολομέλεια από τον Πρόεδρο του ΕΚ και στη συνέχεια θα παραπεμφθεί στην αρμόδια Επιτροπή JURI.

  H επιτροπή θα ορίσει εισηγητή για την υπόθεση και αναμένεται πως θα καλέσει τον ευρωβουλευτή Λαγό για απολογία. Στη συνέχεια θα αποφανθεί και θα παραπέμψει την απόφασή της στην Ολομέλεια για ψηφοφορία.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα