Τζένη Καρέζη: Ο Φίνος δεν την ήθελε επειδή την θεώρησε αλλήθωρη

Τη ζωή της Τζένης Καρέζη και τα πρώτα της βήματα μέχρι να γίνει αστέρι του κινηματογράφου, παρουσιάζει η εκπομπή «Πρόσωπα με τον Χρίστο Βασιλόπουλο», το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022, στις 20:00, στην ΕΡΤ1.

Τζένη Καρέζη – Δημήτρης Παπαμιχαήλ: Σπάνιο κλικ με τους δύο ηθοποιούς να χορεύουν αγκαλιά

Η έρευνα της εκπομπής φωτίζει άγνωστες ιστορίες από την οικογενειακή ζωή της Ευγενίας Καρπούζη, όπως ήταν το αληθινό της όνομα, η οποία γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά έζησε τα παιδικά και μαθητικά της χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι να ανοίξει τα φτερά της ως Τζένη Καρέζη, έζησε σ’ ένα αυστηρό περιβάλλον, μ’ έναν πολύ συντηρητικό και αυταρχικό πατέρα. Η συγκρουσιακή σχέση μεταξύ τους κορυφώθηκε όταν εκείνη αποφάσισε να γίνει ηθοποιός. Μέχρι τότε, η μικρή Ευγενία ήταν μια άριστη μαθήτρια, που έλαβε κλασική παιδεία σε καθολικό σχολείο.

Ζάχος Χατζηφωτίου: Αδημοσίευτη φωτογραφία με την Τζένη Καρέζη στο αεροδρόμιο

Η εκπομπή καταγράφει τα πρώτα της βήματα στο θέατρο, ως απόφοιτης του Εθνικού, δίπλα σε ιερά τέρατα της εποχής, όπως η Κατίνα Παξινού και ο Αλέξης Μινωτής. Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο ήρθε το 1955 στη θρυλική ταινία του Αλέκου Σακελλάριου, «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο».

Κώστας Καζάκος: Η αδημοσίευτη φωτογραφία με την Τζένη Καρέζη και τον γιο τους Κωνσταντίνο έξω από το μαιευτήριο

Η πρώτη της εμφάνιση έγινε μετ’ εμποδίων, καθώς ο παραγωγός της ταινίας, ο Φιλοποίμην Φίνος, δεν την ήθελε επειδή τη θεώρησε αλλήθωρη! Ο Αλέκος Σακελλάριος επέμεινε και σύντομα η Καρέζη καθιερώθηκε στη μεγάλη οθόνη. Ξεχωριστή στιγμή στην καριέρα της αποτελεί η συμμετοχή της στην ταινία «Κόκκινα Φανάρια», που προβλήθηκε στις Κάννες και προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Κώστας Καζάκος: Όταν τον κάλεσαν στο αστυνομικό τμήμα πριν από τον γάμο του με την Τζένη Καρέζη

Τη δεκαετία του ’60, η Καρέζη έχτισε τον μύθο τής απόλυτης μελαχρινής σταρ, ακολουθώντας τις προκλήσεις της κοσμικής ζωής. Ο γάμος της με τον κοσμοπολίτη Ζάχο Χατζηφωτίου, στην εκκλησία της Αγίας Φιλοθέης, σηματοδότησε εκείνη την περίοδο της ζωής της. Οι καλεσμένοι ήταν 500 και περισσότεροι από 5.000 κατέκλυσαν τον χώρο, προκειμένου να τη δουν από κοντά. Μάλιστα, για την τήρηση της τάξης χρειάστηκε η συμβολή της Χωροφυλακής.

Τζένη Καρέζη

Τα «Πρόσωπα» συναντούν τις ατάκες και τους αξέχαστους ρόλους της Καρέζη της δεκαετίας του ’60. Τότε που ως «Δεσποινίς διευθυντής» και ως «Τζένη» άνοιξε νέους δρόμους στην κωμωδία.

Στην εκπομπή μιλούν οι: Γιώργος Λεκάκης, συγγραφέας-στιχουργός, Αντώνης Πρέκας, δημοσιογράφος, Μάκης Δελαπόρτας, βιογράφος της Τζένης Καρέζη, Χρήστος Δημόπουλος, συγγραφέας, Ανδρόνικος Τζιβλέρης, συγγραφέας-ερευνητής, Θανάσης Νιάρχος, συγγραφέας, Στάθης Καμβασινός, υπεύθυνος επικοινωνίας της Φίνος Φιλμ, Γιάννης Φλέσσας, δημοσιογράφος, Άννα Φόνσου, ηθοποιός, Γιάννης Βογιατζής, ηθοποιός, Νίκος Καβουκίδης, κινηματογραφιστής, Γρηγόρης Βαλτινός, ηθοποιός, Άγγελος Αντωνόπουλος, ηθοποιός.

Στην εκπομπή παρουσιάζονται παλαιότερες συνεντεύξεις των Κώστα Καζάκου, Σταμάτη Φιλιππούλη, Γιάννη Δαλιανίδη, Γιώργου Λαζαρίδη, Ιάκωβου Καμπανέλλη και Ζάχου Χατζηφωτίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ