Πώς να γίνεις αρχιμαφιόζος: Το Netflix φωτίζει τα σκοτεινά μυστικά των διαβόητων εγκληματιών

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο «How to Become a Mob Boss» (Πώς να γίνεις αρχιμαφιόζος) φωτίζει τα πιο σκοτεινά μυστικά  μερικών από τους πλουσιότερους και πιο βίαιους εγκληματίες στον κόσμο για να μας δείξει τον δρόμο (χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε έγκλημα) για την δική μας προσωπική επιτυχία.

Μέσα από έναν «σατιρικό» οδηγό, η δημοφιλής πλατφόρμα εξερευνά την άνοδο και την πτώση διαβόητων μαφιόζων της ιστορίας και των τακτικών τους για να φτάσουν στην κορυφή.

O Πάμπλο Εσκομπάρ, o Αλ Καπόνε, ο Σαλβατόρε “Τότο” Ριίνα, ο Γουάιτι Μπάλτζερ και ο Φρανκ Λούκας βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της νέα σειράς ντοκιμαντέρ η οποία μιλάει για τη ζωή τους και κάνει μια σύντομη εισαγωγή στη δράση τους. Στη συνέχεια, βλέπουμε άτομα που κατά κάποιο τρόπο είχαν σχέση μαζί τους και τέλος, όταν πλέον η παρουσία τους έχει αιχμαλωτίσει τον θεατή, βλέπουμε έναν «οδηγό» που πρέπει να ακολουθήσουμε αν θέλουμε να γίνουμε το «αφεντικό της μαφίας» με παρόμοιο τρόπο.

Αυτός ο οδηγός θα μπορούσε να βοηθήσει τον οποιονδήποτε να κατακτήσει την επιτυχία. Για παράδειγμα, ο πρώτος «κανόνας» λέει ότι για να είσαι αφεντικό της μαφίας, πρέπει να είσαι ηγέτης του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτό από μόνο του μοιάζει να μην είναι πολύ χρήσιμο, αλλά όταν βλέπουμε τις λεπτομέρειες που εξηγήσουν τι χρειάζεται για να είσαι ηγέτης του οργανωμένου εγκλήματος και πόσα αφεντικά μαφίας είχαν αυτά τα χαρακτηριστικά στο παρελθόν το ενδιαφέρον κορυφώνεται.

Επίσης, η σειρά μιλάει για το πώς ο νεαρός Εσκομπάρ πούλησε πλαστά διπλώματα και αποφοίτησε από το σχολείο πλαστογραφώντας το δελτίο του. Επιπλέον, δείχνει πώς ο Καπόνε ξεκίνησε την καριέρα του μαφιόζου ως παιδί στρατολογώντας τα ξαδέρφια του για να τον βοηθήσουν να διευρύνει τον ανταγωνισμό.

Στη συνέχεια, η σειρά θίγει το ζήτημα της καθοδήγησης – αναφέρθηκε ότι ο Capone είχε δύο μέντορες: δύο κορυφαίους μαφιόζους, τον Torrio και τον Yale, και οι δύο πολύ γνωστοί στο οργανωμένο έγκλημα. Ο Torrio δίδαξε τον Capone να ντύνεται, να κρατά το στόμα του κλειστό και να κατανοεί ότι το χρήμα είναι δύναμη ενώ ο Γέιλ τον έμαθε να κουβαλάει όπλο και να αφήνει τη φήμη του να προηγείται του εαυτού του.

Επιπλέον, η σειρά πραγματεύεται τη δύναμη των χρημάτων καθώς μπορούν να σας εξασφαλίσουν πρόσβαση σε πράγματα και πρόσωπα που ο απλός κόσμος δεν έχει. Μαζί με αυτή την πρόσβαση έρχεται και η εξουσία στην πλειοψηφία των ανθρώπων.

Το να κρατάτε το στόμα σας κλειστό και να αφήνετε πάντα τη φήμη σας να προηγείται, πηγαίνει χέρι-χέρι με το να μην δοξάζετε τον εαυτό σας. Οι πράξεις, τα ήθη, οι αξίες και η εργασιακή σας ηθική θα μιλήσουν από μόνα τους.

Η οπλοφορία δεν συνίσταται προφανώς για να πάτε μπροστά στη ζωή σας αλλά οι γνώσεις και η θέληση να πετύχετε στον τομέα σας μπορούν να αποτελέσουν το προσωπικό σας «οπλοστάσιο».

Συνολικά, μπορούμε να πούμε πως παραδόξως η σειρά επιστρατεύει μερικούς από τους μεγαλύτερους εγκληματίες του κόσμου για να «βοηθήσουν» το κοινό να βαδίσει στα μονοπάτια της επιτυχίας εφόσον βέβαια ο θεατής καταφέρει να απομονώσει το ηθικό δίδαγμα της κάθε ιστορίας και να την διαχωρίσει προφανώς από το έγκλημα.

Τα έξι επεισόδια της σειράς:

«Κάνε την δουλειά των ονείρων σου»

Πως γίνεται βασιλιάς του υπόκοσμου ένας γιος μπαρμπέρη από το Μπρούκλιν;

«Φτιάξε καλύτερες διαδικασίες»

Για να αποκτήσεις φήμη και να προστατεύσεις τα κέρδη σου ακολούθησε τη στρατηγική του μεγιστάνα της ηρωίνης Φρανκ Λούκας και βεβαιώσου ότι τα εγκλήματά σου αποδίδουν.

«Κυριάρχησε μέσω του τρόμου»

Κατάκτησε την τέχνη του φόβου κι ισοπέδωσε τους αντιπάλους σου ακολουθώντας την αιματοβαμμένη άνοδο του Σαλβατόρε “Τότο” Ριίνα στις τάξεις της σικελικής μαφίας.

«Μην κάνεις του κεφαλιού σου»

Για να ξέρεις τι δεν πρέπει να κάνεις, δεν έχεις παρά να δεις τον Τζον Γκότι, τον “Κομψό Ντον” που επιδείκνυε τα παράνομα πλούτη του κι ενορχήστρωσε την καταστροφή του.

«Παίξε στρατηγικά»

Κάλυψε τα ίχνη σου κι άντεξε στον χρόνο μελετώντας τον Γουάιτι Μπάλτζερ, τον πιο διαβόητο — κι επιτυχημένο — εγκληματία της Βοστώνης, που πέρασε 16 χρόνια κυνηγημένος.

«Άνοιξε νέους δρόμους»

Έμπορος ναρκωτικών. Ναρκοτρομοκράτης. Πολιτικός. Ο Πάμπλο Εσκομπάρ έφτασε σε επίπεδα δόξας και δύναμης που ονειρεύονταν οι περισσότεροι εγκληματίες. Να πώς τα κατάφερε.

Πηγή: FOXreport.gr

 

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τις 14 παγίδες που θα μπορούσαν να αφανίσουν την ανθρωπότητα

«Εάν ένα μοντέλο ΑΙ γίνει επικίνδυνο, μπορείτε να το κλείσετε;»: Αυτό ρώτησαν στελέχη των Microsoft και Meta – Και οι 2 απέφυγαν να απαντήσουν

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ