O Τσίπρας προσπαθεί να κολλήσει το σπασμένο γυαλί του ΣΥΡΙΖΑ – Το μπαράζ συναντήσεων

Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να κολλήσει το «σπασμένο γυαλί» του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιδοθεί ο Αλέξης Τσίπρας τα τελευταία 24ωρα, μετά την θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και τις ηχηρές αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών. Την ίδια ώρα το φως της δημοσιότητας είδε και η δημοσκόπηση της Opinion Poll η οποία για πρώτη φορά έπειτα από 11 χρόνια εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση στην πρόθεση ψήφου.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε να πέσουν οι τόνοι στο ΣΥΡΙΖΑ και να στεγανοποιηθεί το ρήγμα των διαρροών στο κόμμα. Έτσι, μετά την συνάντησή του με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, μέσα σε λίγες ώρες συναντήθηκε με τον Στέφανο Κασσελάκη, τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Διονύση Τεμπονέρα, επαφές που «μεταφράζονται» ως μία προσπάθεια του κ. Τσίπρα να αποτρέψει το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος, που κινδυνεύει ακόμη και να χάσει στη Βουλή τα έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Η αρχή έγινε το βράδυ της Τρίτης, όταν ο Αλέξης Τσίπρας πήρε το δείπνο του με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, σε ταβέρνα στη Νέα Σμύρνη. «Ο πρώην πρωθυπουργός συναντά κατά καιρούς φίλους και πρώην συνεργάτες. Τι πιο φυσιολογικό; Ας μη τα συνδέουμε όλα με την πολιτική επικαιρότητα», ανέφεραν άνθρωποι κοντά στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βράδυ της Τετάρτης, όμως, ο πρώην πρόεδρος συνάντησε τον νυν πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη, ενώ λίγες ώρες μετά (το μεσημέρι της Πέμπτης) ακολούθησαν διαδοχικές συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τον Νάσο Ηλιόπουλο στο γραφείο του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ομάδας Αχτσιόγλου, όπου θα σταθμίσουν τα δεδομένα για το αν θα αποχωρήσουν ή όχι από  ΣΥΡΙΖΑ- αλλά και με τον Διονύση Τεμπονέρα.

Το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα – Κασσελάκη

Η συνάντηση που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Στέφανο Κασσελάκη, το βράδυ της Τετάρτης, έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Όπως επισημαίνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, το καλό κλίμα διατηρήθηκε όπως και κάθε φορά «καθώς ο νυν και ο πρώην πρόεδρος επικοινωνούν συχνά». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «η συζήτηση ήταν εφ’ όλης της ύλης με επικέντρωση στην ανάγκη για την ενότητα στο κόμμα».

Σύμφωνα με όσα είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8, ο Στέφανος Κασσελάκης τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα και του ζήτησε να συναντηθούν για να ανταλλάξουν απόψεις. Ο Αλέξης Τσίπρας αυτή τη φορά ανταποκρίθηκε θετικά. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ξανά συνάντηση πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και ο Αλέξης Τσίπρας την είχε αποφύγει λέγοντας ότι η στιγμή δεν ήταν κατάλληλη. Και αυτό καθώς δεν ήθελε να εμπλακεί στις εσωκομματικές διαμάχες.

Όπως είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό γραφείο του. Ήταν η πρώτη συνάντηση ουσιαστικά μετά την εθιμοτυπική της τελετής – παράδοσης ύστερα από τις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του κόμματος .

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη ένταση στο εσωτερικό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για να ασκεί αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών. Ενότητα που μπορεί να διαφυλαχθεί, όπως λένε κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού, μόνο με την πιστή τήρηση του καταστατικού και με τη χάραξη πολιτικού σχεδιασμού εξωστρέφειας από τα όργανα του κόμματος που πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση. Τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας περί πιστής τήρησης του καταστατικού αλλά και τα περί αποκλεισμών περιέχουν και κάποιες αιχμές για ορισμένους χειρισμούς της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα.

Όπως είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο Αλέξης Τσίπρας διαβλέπει τον κίνδυνο της πολιτικής απίσχνασης του ΣΥΡΙΖΑ αν αποχωρήσουν και οι ομάδες της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα. Διαβλέπει τον κίνδυνο της κατάρρευσης της πολιτικής και κοινωνικής επιρροής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ενώ υπάρχει ακόμη ένας κίνδυνος: να χάσει στη Βουλή τα έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και να βρεθεί στον ρόλο αυτό το ΠΑΣΟΚ με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Γι’ αυτό και τα τελευταία 24ωρα τείνει διαρκώς χείρα φιλίας ο Στέφανος Κασσελάκης προς την Έφη Αχτσιόγλου, τον Αλέξη Χαρίτση και τους υπόλοιπους της ομάδας «6+6». Φαίνεται όμως ότι εκεί επικρατεί προβληματισμός. Την ερχόμενη Κυριακή θα έχουν πανελλαδική συνδιάσκεψη για να αποφασίσουν εάν θα φύγουν ή αν θα μείνουν και υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις.

Ακούστε το σχόλιο του Νίκου Χατζηνικολάου:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ