Netflix: Ο συγγραφέας του «Leave the World Behind» εξηγεί το περίεργο τέλος της ταινίας

Το «Leave the World Behind» (Άσε τον κόσμο πίσω), η νέα δυστοπική ταινία τρόμου του Netflix σε σκηνοθεσία του δημιουργού του «Mr. Robot», Sam Esmail, είναι μία διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Rumaan Alam του 2020 και έχει ένα εξαιρετικά ασαφές τέλος.

Σε αυτό το αποκαλυπτικό θρίλερ η Amanda (Julia Roberts) και ο σύζυγός της Clay (Εthan Hawke), νοικιάζουν ένα πολυτελές σπίτι για το Σαββατοκύριακο με τα παιδιά τους, Archie (Charlie Evans) και Rose (Farrah Mackenzie) στο Long Island. Οι διακοπές τους σύντομα ανατρέπονται όταν δύο άγνωστοι — O G.H. (Mahershala Ali) και η κόρη του Ruth (Myha’la Herrold) — φτάνουν μέσα στη νύχτα, ενημερώνοντάς τους για μια μυστηριώδη κυβερνοεπίθεση και αναζητούν καταφύγιο στο σπίτι που ισχυρίζονται ότι είναι δικό τους. Οι δύο οικογένειες αντιμετωπίζουν μια επικείμενη καταστροφή που γίνεται όλο και πιο τρομακτική κάθε λεπτό, αναγκάζοντας τους πάντες να συμβιβαστούν με τη θέσης τους σε έναν κόσμο που καταρρέει.

Ενώ υπάρχουν διάφορες ιδέες για την προέλευση αυτής της καταστροφής η ταινία δεν αποκαλύπτει τελικά ποιος και γιατί πραγματοποιεί αυτή την επίθεση και αν υπάρχει κάποιος που επιτίθεται.

H ταινία τελειώνει με τη Rose να παρακολουθεί μόνη της τη σειρά «Friends» στο υπόγειο καταφύγιο ενός γείτονά τους στο Long Island. Το αινιγματικό φινάλε της ταινίας έχει δεχθεί κριτική από ορισμένους θεατές που παραπονέθηκαν ότι ήταν «πολύ απότομο» και «ασαφές». Το τέλος της ταινίας είναι διαφορετικό από το μυθιστόρημα του Alam, το οποίο τελειώνει με τη Rose να μαζεύει προμήθειες από το σπίτι πριν επιστρέψει στην οικογένειά της.

Σε νέα συνέντευξή του στο Variety, ο συγγραφέας του βιβλίου, ο οποίος είναι ένας από τους εκτελεστικούς παραγωγούς της ταινίας, αναφέρθηκε στο τέλος του Esmail, αποκαλώντας το «πολύ ικανοποιητικό».

«Το να τελειώσει η ταινία με το ιδιαίτερο χιούμορ που έχει (ο Esmail) είναι πολύ ικανοποιητικό. Είναι κάπως αυτoαναφορικό γιατί είναι σκηνοθέτης. Έχει δουλέψει επίσης στην τηλεόραση, και κατά κάποιο τρόπο ισχυρίζεται κάτι για τη δύναμη αυτού του μέσου και την ισχύ του πάνω σε αυτόν τον χαρακτήρα», είπε ο Rumaan Alam.

«Λέω ότι είναι αστείο, αλλά δεν νομίζω ότι είναι αστείο για τη Rose. Δεν νομίζω ότι είναι αστείο για το κοινό. Δεν νομίζω ότι είναι αστείο για τους “Friends”. Είναι μια υπενθύμιση ότι η τέχνη είναι βάλσαμο. Η κινηματογραφική εμπειρία παρακολούθησης αυτής της ταινίας είναι τόσο δυνατή γιατί είχα την ευκαιρία να δω το κοινό να αντιδρά στο τέλος τρεις φορές τώρα, και κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι να σκεφτεί γι’ αυτό. Άλλοι έλεγαν “αυτό είναι αστείο;” άλλοι “αυτό είναι τρομακτικό;”, άλλοι “πραγματικά τελείωσε;” και μου άρεσε πολύ αυτό».

Στην ερώτηση γιατί ήταν σημαντικό να μη δοθεί στους θεατές ένα ανακουφιστικό τέλος, ο Alam απάντησε: «Δεν θα ήταν δυσάρεστο αυτό; Είναι μια ταινία που σέβεται τον θεατή αρκετά για να μην του το παρέχει. Στην τελευταία σκηνή μεταξύ της Julia και της Myha’la, οι δύο ηθοποιοί δεν αγκαλιάζονται. Ακόμα και πριν από αυτό, όταν βρίσκονται σε αυτό το μικρό καταφύγιο, η Ruth μπορεί να παραδέχεται ότι υπάρχει μία δόση αλήθειας σε όλα εκείνα που της έχει πει η Amanda, συμφωνούν δηλαδή σε κάτι, αλλά η ταινία δεν τελειώνει με μια αγκαλιά. Δεν είναι αυτό το είδος της ιστορίας για να τελειώσει έτσι», συμπλήρωσε ο συγγραφέας.

«Δεν έχω πρόβλημα όταν μία δυστοπική ταινία σώζει όλους τους βασικούς χαρακτήρες, τους ενώνει ξανά έπειτα από μια καταστροφή και επιτρέπει στο κοινό να σκεφτεί ότι όλα θα πάνε καλά απλά αυτή η συγκεκριμένη ταινία δεν είναι αυτού του είδους», κατέληξε.

Στην κριτική της στην εφημερίδα «The Independent», η Clarisse Loughrey, η οποία βαθμολόγησε την ταινία με τέσσερα αστέρια, έγραψε, μεταξύ άλλων: «Ο Esmail γίνεται τολμηρός με αναφορές στον Hitchcock και την ιδιαίτερη χρήση της κάμεράς του. Ωστόσο, τίποτα δεν αναδεικνύει το ταλέντο του Esmail περισσότερο από την εξάρτηση της Rose από τα “Φιλαράκια”, μια εκπομπή που η Ruth περιγράφει ως “νοσταλγική για μια εποχή που δεν υπήρχε ποτέ”».

Παρόλο που η ταινία κατέκτησε γρήγορα την πρώτη θέση στο top 10 του Netflix, αυτή τη στιγμή έχει βαθμολογία κοινού μόλις 42% στο Rotten Tomatoes.

πηγή: FOXreport.gr

Χάκερ χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα της Google για να σας παγιδεύσουν – Πώς να προστατευτείτε

Τεστ παρατηρητικότητας: Έχετε υψηλό IQ εάν βρείτε τις 3 διαφορές σε 9 δευτερόλεπτα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ