Σαν σήμερα 8 Αυγούστου στην ιστορία της μουσικής

Μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα, που έλαβαν χώρα σαν σήμερα, στην ιστορία της μουσικής
Του Ιωσήφ Αβράμογλου

1960 – Οι Johnny Kidd And The Pirates ανεβαίνουν στην κορυφή του βρετανικού chart με το “Shakin’ All Over”. Το τραγούδι αργότερα ηχογραφήθηκε και από τους Guess Who, που το ανέβασαν στο Νο.22 στην Αμερική και στο Νο.1 στην πατρίδα τους τον Καναδά το 1965. To κομμάτι το διασκεύασαν και οι Who.

 

1961 – Ο Βρετανός Lonnie Donegan γνωρίζει τη μεγαλύτερη επιτυχία του στις ΗΠΑ όταν το τραγούδι του “Does You’re Chewing Gum Lose Its Flavor On The Bedpost Overnight” σκαρφαλώνει στην 5η θέση.

1964 – Το «House of the Rising Sun» των Animals κυκλοφορεί στην Αμερική. Παρόλο που το συγκρότημα ανέβασε 14 τραγούδια στο Top 40, αυτό θα είναι το μοναδικό τους νούμερο ένα στις ΗΠΑ. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε με μία μόνο λήψη και το γκρουπ στην πραγματικότητα παρέμεινε στο στούντιο για λιγότερο από δέκα λεπτά.

1966 – Σε απάντηση στην δήλωση του John Lennon ότι οι Beatles ήταν δημοφιλέστεροι από τον Ιησού Χριστό, η South African Broadcasting Corporation απαγόρευσε όλα τα τραγούδια των Beatles.

1969 – Ενας αστυνομικός εμποδίζει την κυκλοφορία για να βγει η φωτογραφία εξωφύλλου για το άλμπουμ “Abbey Road” των Beatles. Εκείνη που δείχνει τους Fab Four να διασχίζουν μια διάβαση πεζών έξω από τα στούντιο Abbey Road στο Λονδίνο. Τραβήχτηκαν έξι λήψεις από τον φωτογράφο Iain Macmillan μέσα σε λιγότερο από δέκα λεπτά και χρησιμοποίησε μια κάμερα Hasselblad με ευρυγώνιο φακό 50 mm, διάφραγμα f22, στο 1/500 του δευτερολέπτου.

1970 – Η Janis Joplin πλήρωσε τα έξοδα για μια αξιοπρεπή ταφόπλακα στο νεκροταφείο Mont Lawn στη Φιλαδέλφεια, για τον τάφο της Bessie Smith, από την οποία είχε επιρεαστεί ιδιαιτέρως. Η Smith πέθανε το 1937 αφού αρνήθηκε να εισαχθεί σε νοσοκομείο που ήταν μόνο για λευκούς.

 

1974 – Ο Eric Clapton κερδίζει ένα χρυσό δίσκο για το άλμπουμ του “461 Ocean Boulevard”, που περιέχει την επιτυχία “I Shot the Sheriff”.

1976 – Ο Cannonball Adderley πέθανε από εγκεφαλικό σε ηλικία μόλις 46 ετών.

1986 – David Crosby των Crosby, Stills And Nash και οι Byrds, αποφυλακίζονται μετά από τρία χρόνια για κατοχή ναρκωτικών και όπλων.

 

2007 – Η Εθνική Ένωση Μουσικών Εκδοτών των ΗΠΑ μαζί με τη Viacom, τη Nickelodeon, την Paramount Pictures και την Comedy Central έκαναν αγωγή στο YouTube, υποστηρίζοντας ότι οι καλλιτέχνες και δημιουργοί δεν αποζημιώνονταν σωστά για τις προβολές των τραγουδιών τους στον ιστότοπο.

2012 – Elton John υπέβαλε αγωγή κατά της βρετανικής εφημερίδας The Times για δυσφήμιση, εμπλέκοντάς τον σε ένα σύστημα φοροαποφυγής.

2017 – Ο σούπερ σταρ της Country-Pop μουσικής Glen Campbell πέθανε σε ηλικία 81 ετών. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του είχε 21 επιτυχίες στο Top 40 και άλλες 75 στο Country chart. Παρουσίαζε τη δική του τηλεοπτική εκπομπή, εμφανίστηκε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες και βραβεύτηκε με το βραβείο Grammy Lifetime Achievement.

2017 – Μια κιθάρα που έπαιζε ο Jimi Hendrix στις αρχές της δεκαετίας του 1960 πουλήθηκε σε δημοπρασία για 216.000 δολάρια. Επρόκειτο για μία ιαπωνικής κατασκευής ηλεκτρική κιθάρα, που αγόρασε αφού απολύθηκε από τον αμερικανικό στρατό το 1962 και με αυτήν έπαιζε ως session μουσικός με τους Wilson Pickett, Slim Harpo, Sam Cooke, Ike And Tina Turner, Jackie Wilson και Isley Brothers.

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3 το πρωί, ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “After Midnight… όπως έλεγε και ο J.J. Cale”, με πολλή και καλή μουσική). twitter:@IosifAvramoglou

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ