Πρεμιέρα για το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης στον Κώστα Γαβρά

Πρεμιέρα για το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης στον Κώστα Γαβρά

Με την πρώτη ταινία του Κώστα Γαβρά, το απολαυστικό φιλμ νουάρ «Βαγόνι δολοφόνων», του 1965, και πρωταγωνιστές τον Υβ Μοντάν και τη Σιμόν Σινιορέ, άνοιξε το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης, στον Έλληνα δημιουργό, που με το έργο του κατέκτησε όχι μόνο τον ευρωπαϊκό αλλά και τον παγκόσμιο κινηματογράφο.

«Νιώθω συγκίνηση να γίνεται για εμένα αυτό που κάνω εγώ για άλλους», είπε ο σκηνοθέτης και πρόεδρος της Γαλλικής Ταινιοθήκης, Κώστας Γαβράς, χαιρετίζοντας τους θεατές στην κατάμεστη αίθουσα.

«Πριν από 45 χρόνια, ο Κώστας Γαβράς έφυγε στη Γαλλία για να εξελιχθεί τελικά σ’ έναν σημαντικό δημιουργό με παγκόσμια απήχηση», είπε η γραμματέας της Ταινιοθήκης, Μαρία Κομνηνού, ανοίγοντας το αφιέρωμα. «Ενώ δεν ακολούθησε τις πειραματικές τεχνικές της «νουβέλ βάγκ», χρησιμοποιώντας στοιχεία θρίλερ και φιλμ νουάρ στράφηκε ήδη από την δεύτερή του ταινία, το Ζ, στον πολιτικό κινηματογράφο. Η δολοφονία του Λαμπράκη (Z), η ιστορία του ‘Αρθουρ Λόντον (Η ομολογία), η δράση του Νταν Μιτριόνε στην Ουρουγουάη (Κατάσταση πολιορκίας), η εξαφάνιση του ακτιβιστή Τσαρλς Χόρμαν κάπου στη Λατινική Αμερική (Αγνοούμενος), αποτέλεσαν την θεματική των ταινιών οι οποίες έκαναν τον Γαβρά έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του 20ου αιώνα».

Τον τιμώμενο σκηνοθέτη, χαιρέτησε και ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Ζ.Λ. Κ. Ντελφόρζ, χαρακτηρίζοντας τον Κώστα Γαβρά, ως τον «τον πιο επιφανή Γαλλοέλληνα σκηνοθέτη», ο οποίος «ενσαρκώνει τη σύνδεση των δύο χωρών και φέρει την ισχυρή ταυτότητα των σκηνοθετών – δημιουργών, που αγωνίζονται και αμφισβητούν. Ακόμα και στο Χόλυγουντ, ο Κώστας Γαβράς, διεκδίκησε το final cut των ταινιών του» είπε ο Γάλλος πρεσβευτής.

Στην έναρξη του αφιερώματος, χθες στην Ταινιοθήκη, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, οι σκηνοθέτες, Νίκος Κούνδουρος, Φώτος Λαμπρινός, Λάκης Παπαστάθης, Θάνος Αναστόπουλος, οι ηθοποιοί Εύα Κοταμανίδου, Υβόννη Μαλτέζου , ο Βασίλης Βασιλικός, πολλοί φίλοι και θαυμαστές του έργου του Κώστα Γαβρά.

Σήμερα, στην Ταινιοθήκη, προβάλλεται η «Κατάσταση Πολιορκίας» και θα προηγηθεί συζήτηση ανοιχτή στο κοινό, γύρω από το θέμα του «εκπαιδευτικού ρόλου των Ταινιοθηκών, ως θεματοφύλακες της εγχώριας κινηματογραφικής πολιτιστικής κληρονομιάς και το μέλλον τους απέναντι στις προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής (συνθήκες φύλαξης, συντήρησης και προώθησης των αρχείων, αλλά και προσβασιμότητα στις ταινίες)».

Παίρνουν μέρος οι Κώστας Γαβράς, Μαρία Κομνηνού , Γρηγόρης Καραντινάκης, Κατερίνα Ευαγγελάκου, Θάνος Αναστόπουλος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ