Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξετάζει διάφορες στρατηγικές για να αποτρέψει το Ιράν από το να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.
Μεταξύ των επιλογών που φέρεται να συζητά η νέα διοίκηση των ΗΠΑ, είναι και οι προληπτικές αεροπορικές επιθέσεις, γεγονός που θα αποτελούσε σημαντική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, σε σχέση με την προσέγγιση των προηγούμενων διοικήσεων που επικεντρώνονταν στη διπλωματία και την επιβολή κυρώσεων.
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time την Πέμπτη, στο οποίο ανακηρύχθηκε ως Πρόσωπο της Χρονιάς για το 2024, ο Τραμπ αναφέρθηκε στην πιθανότητα σύγκρουσης με το Ιράν, λέγοντας ότι «Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Είναι μια πολύ ρευστή κατάσταση».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, η νέα κυβέρνηση επεξεργάζεται το σχέδιο «μέγιστης πίεσης 2.0», αναβιώνοντας την πολιτική σφοδρών κυρώσεων που είχε εφαρμόσει κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, όταν οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία του Ομπάμα με το Ιράν για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος σε αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.
Στις 12 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, σύμφωνα με το ανεξάρτητο ερευνητικό ινστιτούτο «Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών» (FDD) στην Ουάσινγκτον, προειδοποίησε ότι εάν η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώξει τη «μέγιστη πίεση 2.0», το μόνο αποτέλεσμα για τις ΗΠΑ θα είναι η «μέγιστη ήττα 2.0».
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η ομάδα μετάβασης του Τραμπ εξετάζει τις δυνατότητες αμερικανικής στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν, όπως επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του, ενώ εξετάζεται επίσης η στρατηγική που θα ακολουθήσουν μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, συμμάχου του Ιράν στην περιοχή.
Η διαδικασία αυτή φέρεται να έχει ξεκινήσει έπειτα από ανησυχίες του Τραμπ για την πιθανότητα το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα κατά τη διάρκεια της δικής του προεδρίας.
Ο Τραμπ φέρεται να έχει εκφράσει τις ανησυχίες του στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σχετικά με το ενδεχόμενο το Ιράν να εξελιχθεί σε πυρηνική δύναμη κατά τη διάρκεια της θητείας του, υπογραμμίζοντας ότι η ομάδα του εξετάζει τι επιλογές έχει για να το αποτρέψει. Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου δημοσίευσε την Πέμπτη ένα βίντεο απευθυνόμενο στους πολίτες του Ιράν, λέγοντας ότι το καθεστώς της Τεχεράνης «φοβάται εσάς, τον λαό του Ιράν», και ότι μια μέρα το Ιράν θα είναι ελεύθερο.
Ανώτατοι αξιωματούχοι του Ισραήλ, που επικαλείται το δημοσίευμα, δήλωσαν ότι υπάρχει τώρα μια μοναδική ευκαιρία να επιτεθούν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) αναφέρουν ότι το Ιράν είχε οργανωμένο στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα μέχρι το 2003 και συνέχισε την ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος πέραν των αναγκών για ειρηνική χρήση.
Το Ισραήλ, εδώ και χρόνια, έχει βάλει στο στόχαστρο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σύμφωνα με το Al Jazeera, το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και καιρό την Τεχεράνη ότι κατασκευάζει κρυφά μια πυρηνική βόμβα που θα μπορούσε να απειλήσει την ύπαρξή του και έχει επανειλημμένα μιλήσει για τις διπλωματικές και μυστικές του προσπάθειες να αποτρέψει αυτήν την εξέλιξη.
Το Ιράν αρνείται ότι έχει στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι έχει το δικαίωμα να αναπτύξει πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς.
Τον Απρίλιο, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ότι το Ιράν τον ενημέρωσε πως όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις που επιθεωρούνταν καθημερινά θα παραμείνουν κλειστές για λόγους ασφαλείας. Ο Γκρόσι είχε δηλώσει στο παρελθόν πως το Ιράν διαθέτει αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο για «πολλές» πυρηνικές βόμβες, αν επιλέξει αυτόν τον δρόμο.
Στο Νατάνζ, όπου βρίσκονται οι κύριες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, δορυφορικές εικόνες έχουν δείξει πρόοδο στην κατασκευή ενός νέου υπόγειου χώρου που πιθανότατα θα φιλοξενήσει αίθουσες εμπλουτισμού ουρανίου.
Σύμφωνα με τον Τζέφρι Λιούις, ειδικό σε θέματα ελέγχου όπλων από το Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Μίντλμπερι, ο οποίος μίλησε στους New York Times σε σχετικό ρεπορτάζ, το νέο αυτό υπόγειο συγκρότημα είναι πολύ βαθιά για να πληγεί αποτελεσματικά ακόμη και από αμερικανικές βόμβες καταφυγίων, όπως αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στη Γάζα από το Ισραήλ.
Έκθεση του Arms Control Association τονίζει πως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι τόσο προχωρημένο και πιθανόν διασκορπισμένο σε διάφορα γεωγραφικά σημεία σε εκείνη την περιοχή, που μια στρατιωτική δράση δεν θα μπορούσε να το εξαλείψει πλήρως.