Βρετανία: Το Λονδίνο κάλεσε τον Κινέζο επιτετραμμένο για τον ξυλοδαρμό του διαδηλωτή

Το Λονδίνο κάλεσε τον επιτετραμμένο της Κίνας για επίθεση σε διαδηλωτή που ξυλοκοπήθηκε αφού σύρθηκε μέσα στο προαύλιο χώρο του κινεζικού προξενείου στο Μάντσεστερ, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέσι Νόρμαν.

«Ο υφυπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Επιτετραμμένο της Κίνας στην κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο για να εκφράσει τη βαθιά ανησυχία της βρετανικής κυβέρνησης για αυτό το περιστατικό και να ζητήσει εξηγήσεις για τις ενέργειες του προσωπικού του προξενείου», δήλωσε ο Νόρμαν στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Νωρίτερα σήμερα η Κίνα κατηγόρησε διαδηλωτές ότι «εισήλθαν παράνομα» στο προξενείο της στο Μάντσεστερ, αφού ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ δέχθηκε επίθεση την Κυριακή μέσα στον περίβολο της διπλωματικής αποστολής.

Χθες η βρετανική κυβέρνηση κατήγγειλε ως «πολύ ανησυχητική» τη βίαιη επίθεση εναντίον ενός ακτιβιστή υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ που διαδήλωνε έξω από το κινεζικό προξενείο στο Μάντσεστερ, στη βόρεια Αγγλία.

Βίντεο δείχνουν άνδρες να καταστρέφουν πλακάτ των διαδηλωτών και μετά να επιστρέφουν στο προξενείο. Στα επόμενα δευτερόλεπτα, ενώ βίαιες συμπλοκές σημειώνονται μπροστά στις πύλες, ένας άνδρας ξυλοκοπείται ακριβώς πίσω από αυτές μέσα στον περίβολο του προξενείου.

Στο τέλος τον σέρνουν έξω από το προξενείο τουλάχιστον ένας αστυνομικός και άλλοι διαδηλωτές. Ο ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ είπε στο BBC ότι ξυλοκοπήθηκε από άνδρες που βγήκαν από το προξενείο για να καταστρέψουν τα πλακάτ των διαδηλωτών.

«Όταν προσπαθήσαμε να τους σταματήσουμε, με τράβηξαν μέσα, με ξυλοκόπησαν», είπε. «Είναι γελοίο. Αυτοί (σ.σ. οι άνθρωποι που του επιτέθηκαν) δεν έπρεπε να το κάνουν αυτό. Υποτίθεται ότι είμαστε ελεύθεροι να λέμε αυτό που θέλουμε εδώ», στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσθεσε αυτός ο άνδρας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ