Βλαντίμιρ Πούτιν: Συγχαρητήρια στον Όρμπαν για την εκλογική του νίκη

Συγχαρητήρια στον Ούγγρο ηγέτη Βίκτορ Όρμπαν έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, εκφράζοντας την ελπίδα για μια ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στη Μόσχα και τη Βουδαπέστη.

«Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους εξέφρασε την πεποίθηση πως, παρά τη δύσκολη διεθνή κατάσταση, η μελλοντική ανάπτυξη των διμερών δεσμών και της σύμπραξης (ανάμεσα στη Μόσχα και τη Βουδαπέστη) θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των λαών της Ρωσίας και της Ουγγαρίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ρωσική προεδρία.

Οι Πούτιν και Ορμπάν διατηρούν από καιρό φιλικές σχέσεις, παρά τις πολυάριθμες κρίσεις ανάμεσα στη Μόσχα, από τη μια πλευρά, και την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και το ΝΑΤΟ, από την άλλη, δύο οργανισμούς των οποίων η Ουγγαρία είναι ωστόσο μέλος.

Η Ουγγαρία ήταν για παράδειγμα η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε το ρωσικό εμβόλιο κατά της Covid-19, το Sputnik V, παρόλο που δεν έχει αναγωριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Επίσης, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Ορμπάν αρνήθηκε να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία και να εξετάσει κυρώσεις που θα στερούσαν τους Ούγγρους από το πετρέλαιο και το αέριο της Ρωσίας.

Τέταρτη θητεία για τον Όρμπαν

Ο εθνικιστής ηγέτης της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν κέρδισε χθες Κυριακή τέταρτη θητεία στην πρωθυπουργία της χώρας, πιο εύκολα από όσο αναμενόταν.

Σε ηλικία 58 ετών ο Ορμπάν ήταν για πρώτη φορά αντιμέτωπος με μια ενωμένη αντιπολίτευση, αποφασισμένη να καταπολεμήσει «τον αυταρχισμό» και «τη διαφθορά» των 12 προηγούμενων ετών. Οι αναλυτές προέβλεπαν μια δύσκολη μάχη, αλλά τα αποτελέσματα έδειξαν εύκολη νίκη για τον απερχόμενο πρωθυπουργό: το κόμμα του Ορμπάν, το Fidesz, συγκέντρωνε το 53,35% των ψήφων μετά την καταμέτρηση του 93% των ψηφοδελτίων, έναντι 34,75% για την αντιπολίτευση, σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Γραφείο.

Το ποσοστό αυτό σημαίνει ότι το Fidesz θα διατηρήσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο. «Σημειώσαμε μια εκπληκτική νίκη, μια νίκη τόσο μεγάλη που αναμφίβολα μπορούν να τη δουν από το φεγγάρι και σε κάθε περίπτωση ξεκάθαρα από τις Βρυξέλλες», δήλωσε ένας χαμογελαστός Ορμπάν, ο οποίος συχνά έρχεται σε αντιπαράθεση με την ΕΕ.

«Υπερασπιστήκαμε την κυριαρχία και την ελευθερία της Ουγγαρίας», πρόσθεσε. Άλλη έκπληξη των εκλογών, το νέο ακροδεξιό κόμμα Mi Hazank ξεπέρασε το όριο του 5% και κατάφερε να εισέλθει στο κοινοβούλιο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ