Βασιλιάς Κάρολος: Τα σενάρια της διαδοχής – Ποιος θα αναλάβει να τον αντικαταστήσει και τι προβλέπει το Πρωτόκολλο

Η διάγνωση του βασιλιά Καρόλου με καρκίνο ανακοινώθηκε χθες και έγινε ξεκάθαρο ότι ο μονάρχης θα απέχει από τα δημόσια καθήκοντα του. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα συμμετέχει σε εκδηλώσεις και δημόσιες εμφανίσεις μετά τις οδηγίες των γιατρών του.

Σύμφωνα με το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ο βασιλιάς θα συνεχίσει να ασχολείται με τις κρατικές υποθέσεις, θα υπογράφει κρατικά έγγραφα και θα ενημερώνεται κανονικά από την κυβέρνηση. Θα συνεχίσει κανονικά και με την εβδομαδιαία τακτική συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ.

«Σαφώς, η ιατρική του ομάδα συμβουλεύει ενάντια σε δεσμεύσεις με δημόσιες σχέσεις και έτσι, κάνοντας αυτή την ανακοίνωση (σ.σ. το Παλάτι του Μπάκιγχαμ) απέφυγε τις εικασίες ως προς το γιατί ο βασιλιάς δεν θα εμφανίζεται δημόσια κατά τη διάρκεια αυτής της θεραπείας», είπε η βασιλική συγγραφέας και ιστορικός Κάρολιν Χάρις.

Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο πώς ακριβώς θα κινηθούν τα πράγματα από εδώ και στο εξής. Υπάρχουν προβλέψεις από τον νόμο για το πώς μπορούν να εκπληρωθούν τα επίσημα καθήκοντα εάν ο μονάρχης δεν μπορεί να τα εκτελέσει σε προσωρινή βάση λόγω ασθένειας ή είναι στο εξωτερικό. Αυτό συμβαίνει μέσω του διορισμού συμβούλων του κράτους.

Παρόλα αυτά δεν υπάρχει ένδειξη ότι θα υιοθετηθούν τέτοια μέτρα αυτή την στιγμή. Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, η βασίλισσα Καμίλα, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ που επιστρέφει στην ενεργό δράση μετά το πρόβλημα υγείας της συζύγου του, η πριγκίπισσα Άννα αδελφή του βασιλιά και η δούκισσα του Εδιμβούργου, Σόφι θα αναλάβουν τον κύριο όγκο των δημόσιων καθηκόντων του βασιλιά.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το δημόσιο πρόσωπο της μοναρχίας αυτή τη στιγμή εξαρτάται πολύ από τρεις πολύ σκληρά εργαζόμενες βασιλικές γυναίκες, τη βασίλισσα Καμίλα, την πριγκίπισσα Άννα και τη Σόφι, τη δούκισσα του Εδιμβούργου», υπογράμμισε η Κάρολιν Χάρις.

Και συνέχισε: «Αν και η άμεση γραμμή διαδοχής είναι ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο γιος του, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, και μετά ο πρίγκιπας Τζορτζ, θα είναι οι γυναίκες της βασιλικής οικογένειας που θα είναι οι πιο ορατές τις επόμενες εβδομάδες».

H δούκισσα του Εδιμβούργου, Σόφι σύζυγος του αδερφού του βασιλιά, πρίγκιπα Έντουαρντ
H δούκισσα του Εδιμβούργου, Σόφι σύζυγος του αδελφού του βασιλιά, πρίγκιπα Έντουαρντ Πηγή: Instagram / Royal Family

Η επιστροφή του πρίγκιπα Ουίλιαμ

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντα του αυτή την εβδομάδα μετά το χειρουργείο της Κέιτ Μίντελτον. Ο 41χρονος διάδοχος του θρόνου θα υποδεχθεί στο Ουίνδσορ την Τετάρτη μέλη του κοινού. Αργότερα την ίδια μέρα, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ αναμένεται να παρευρεθεί σε ένα ετήσιο γκαλά συγκέντρωσης κεφαλαίων για την οργάνωση London Air Ambulance στο κεντρικό Λονδίνο.

Οι διαδοχικές εκδηλώσεις θα είναι οι πρώτες δημόσιες εμφανίσεις του Ουίλιαμ από τότε που το Παλάτι του Κένσινγκτον ανακοίνωσε ότι η πριγκίπισσα της Ουαλίας είχε υποβληθεί σε προγραμματισμένη επέμβαση στην κοιλιακή χώρα τον περασμένο μήνα. Η Κέιτ Μίντλετον επέστρεψε στο σπίτι της στο Ουίνδσορ την περασμένη Δευτέρα και αναρρώνει. Θα παραμείνει και εκείνη εκτός των δημόσιων καθηκόντων της μέχρι το Πάσχα.

Η αδερφή του βασιλιά Καρόλου, πριγκίπισσα Άννα.
Η αδελφή του βασιλιά Καρόλου, πριγκίπισσα Άννα. Πηγή: Instagram / Royal Family

Η γραμμή της διαδοχής και οι σύμβουλοι του κράτους

Οι σύμβουλοι του κράτους, που μπορούν να υποστηρίξουν επίσημα τον βασιλιά Κάρολο στα καθήκοντα του τον Κάρολο είναι η βασίλισσα Καμίλα και τα επόμενα τέσσερα άτομα στη σειρά διαδοχής που είναι άνω των 21 ετών. Από αυτό τον όρο εξαιρείται ο διάδοχος του θρόνου που χρειάζεται να είναι τουλάχιστον 18 ετών.

Οι σύμβουλοι του κράτους μπορούν, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Βασιλικής Οικογένειας, να εκτελούν καθήκοντα όπως η συμμετοχή σε συνεδριάσεις, η υπογραφή τυπικών εγγράφων και η λήψη των διαπιστευτηρίων νέων πρεσβευτών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα επόμενα τέσσερα άτομα στη σειρά διαδοχής άνω των 21 ετών είναι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο πρίγκιπας Χάρι, ο πρίγκιπας Άντριου και η πριγκίπισσα Βεατρίκη. Τα παιδιά του πρίγκιπα Ουίλιαμ είναι όλα ανήλικα και γι’ αυτό εξαιρούνται.

Ο πρίγκιπας Χάρι έχει παραιτηθεί από τα επίσημα καθήκοντα και ζει με την Μέγκαν Μαρκλ στην Καλιφόρνια. Ο πρίγκιπας Άντριου επίσης παραιτήθηκε από τα δημόσια καθήκοντα μετά το σκάνδαλο για την φιλία του με τον καταδικασμένο για παιδεραστία, Τζέφρι Έπσταϊν.

Το περασμένο φθινόπωρο μετά από αίτημα του βασιλιά Καρόλου η ομάδα των συμβούλων του κράτους επεκτάθηκε και συμπεριέλαβε την πριγκίπισσα Άννα, και τον αδερφό του, πρίγκιπα Εδουάρδο. Τα δύο αδέλφια του βασιλιά είχαν στο παρελθόν επίσημα καθήκοντα αλλά μετά την ενηλικίωση των γιών του βασιλιά Καρόλου βρέθηκαν στα χαμηλότερα κλιμάκια στην σειρά της διαδοχής.

Στην πράξη, είναι απόφαση του μονάρχη αν θα διορίζονται σύμβουλοι του κράτους. «Είναι σχετικά χαλαρό. Το μόνο που λέει η νομοθεσία είναι ότι ο βασιλιάς αποφάσισε ή ο μονάρχης αποφάσισε να αναθέσει τα καθήκοντά του», δήλωσε ο Craig Prescott, ειδικός του Συντάγματος και λέκτορας Νομικής στο Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

«Δεν υπάρχει κανένα είδους όριο ή οτιδήποτε άλλο. Έτσι είναι στην πράξη, νομίζω ότι είναι απόφαση του Βασιλιά για τους συμβούλους του κράτους… Όλα μπορούν να είναι πολύ ευέλικτα», τόνισε ο ειδικός.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ