Σπεράντζα Βρανά: Γεννήθηκε σαν σήμερα – Το αφιέρωμα της Finos Film

Η Σπεράντζα Βρανά γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 6 Φεβρουαρίου του 1928. Ήταν μία από τις πιο δημοφιλείς και εμπορικές ηθοποιούς της γενιάς της, με μεγάλες επιτυχίες στον κινηματογράφο και το θέατρο, αλλά και στην τηλεόραση. Πέθανε στις 29 Σεπτεμβρίου του 2009.

Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι, στις 6 Φεβρουαρίου 1928, από ευκατάστατη οικογένεια. Το πραγματικό της ονοματεπώνυμο ήταν Ελπίδα Χωματιανού. Ο πατέρας της ήταν Αθηναίος αστός και η μητέρα της, πλούσια Μεσολογγίτισσα. Οι γονείς της μετακόμισαν στην Αθήνα, ωστόσο λίγο καιρό αργότερα χώρισαν.

Ο πατέρας της πέθανε όσο εκείνη ήταν μικρή, ενώ η μητέρα της έφυγε από την ζωή κατά την διάρκεια της Κατοχής. Η ίδια είχε πει σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ ότι η μητέρα της πέθανε επειδή δεν έτρωγε το λιγοστό φαγητό η ψωμί που εξασφάλιζαν μέσα στην Κατοχή, καθώς το έδινε σε εκείνη.

Το 1948 έκανε την πρώτης επαγγελματική εμφάνιση στο θέατρο στην στην επιθεώρηση των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, «Άνθρωποι, Άνθρωποι». Κατά την διάρκεια της καριέρας της συμμετείχε σε δεκάδες παραστάσεις. Δείγμα της δουλειάς της στο θέατρο είναι οι παραστάσεις: «Θέλω να χορεύω», «Η γυναίκα με το βέτο», «Γκόλφω», «Σπανιόλικο ρομάντσο», «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας», «Το τραγούδι της Αθήνας», «Κάτω στον Πειραιά», «Φρύδια, βότκα και ρετσίνα».

Το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο το έκανε το 1950 στη ταινία της Finos Film «Έλα στον θείο». Μεταξύ άλλων έχει λάβει μέρος στις ταινίες: «Η ωραία των Αθηνών», «Η κάλπικη λίρα», «Μέλπω», «Ο σκληρός άντρας», «Ξεριζωμένη γενιά», «Ο φαλακρός μαθητής», «Ο γλυκοψεύτης» και «Η μάνα της φόνισσας».

Επίσης έχει συμμετάσχει και σε αρκετές σειρές, μεταξύ αυτών: «Δέκα μικροί Μήτσοι», «Οι μεν και οι δεν», «Λάκης ο γλυκούλης» και «Το κόκκινο δωμάτιο».

Η Σπεράντζα Βρανά είχε γράψει και βιβλία. Το πρώτο της βιβλίο δημοσιεύθηκε το 1981 με τίτλο «Τολμώ», ενώ το τελευταίο της το 2007 και είχε τον τίτλο «Ο επιβήτορας».

Είχε κάνει δύο γάμους. Πριν κλείσει τα 20, παντρεύτηκε έναν Έλληνα από την Αίγυπτο, αλλά χώρισε μετά από 24 ημέρες. Το 1966 παντρεύτηκε τον τραγουδιστή Παύλο Πατάκα με τον οποίον έμεινε ως το τέλος της ζωής της.

Έζησε έναν μεγάλο έρωτα με τον Κώστα Βουτσά. Το 1959 γνωρίστηκαν στα παρασκήνια του θεάτρου «Ακροπόλ», οι δυο τους έζησαν έναν θυελλώδη έρωτα και μάλιστα είχαν φτάσει και κοντά στον γάμο.

Η εκρηκτική ηθοποιός έφυγε από την ζωή στις 29 Σεπτεμβρίου του 2009.

Το αφιέρωμα της Finos Film

Η Finos Film θέλοντας να τιμήσει την μνήμη της, δημιούργησε ένα αφιερωματικό βίντεο το οποίο και δημοσίευσε σήμερα στα προφίλ που διατηρεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στη λεζάντα του βίντεο, η Finos Film έγραψε: «Είχε την αυτοπεποίθηση ότι μόνη της θα καταφέρει τα πάντα. Με άπλετο μπρίο, νάζι και τσαχπινιά κατέκτησε από την πρώτη της κιόλας εμφάνιση στο θέατρο τους πάντες και μετατράπηκε αβίαστα στον επιθεωρησιακό τύπο της «σέξι μαγκιόρας». Ξετύλιξε το ταλέντο της και στον κινηματογράφο, με πρώτη της εμφάνιση στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Έλα στο Θείο» (1950) πλάι στον Νίκο Σταυρίδη, ενώ αξέχαστη έχει μείνει η σκηνή που τραγουδάει και χορεύει το «Μάμπο το Μπραζιλιέρο» στην ταινία «Η Ωραία των Αθηνών».

Αυτή ήταν η Σπεράντζα Βρανά που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1928 στο Μεσολόγγι ως Ελπίδα Χωματιανού. Ένα κορίτσι που με θράσος και τσαγανό μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και έγινε η Σπεράντζα της καρδιάς μας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ