Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από τον κλασικό γύρο με πατάτες τηγανητές και τζατζίκι. Το αποτέλεσμα είναι μια γευστική πανδαισία με πλούσιες γεύσεις και υφές. Ο ζουμερός γύρος, οι τραγανές πατάτες και το δροσερό τζατζίκι δημιουργούν μια τέλεια ισορροπία σ΄ αυτό το κλασικό και αγαπημένο ελληνικό γεύμα.
Η συνταγή της Michelle McGlinn είναι η ιδανική λύση για όσους θέλουν να απολαύσουν νόστιμο σπιτικό γύρο με πατάτες και τζατζίκι.
Γιατί να επιλέξετε αυτή τη συνταγή:
- Έχει πλούσια γεύση: Η τέλεια ισορροπία τραγανών τηγανητών πατατών, ζουμερού κρέατος γύρου, δροσερών λαχανικών και πικάντικης σάλτσας τζατζίκι.
- Προσφέρει ποικιλία γεύσεων: Μια εναλλακτική λύση από το κλασικό γύρο, ιδανική για λάτρεις των γευστικών συνδυασμών.
- Είναι ένα χορταστικό και πλήρες γεύμα
- Είναι εύκολη στην προετοιμασία: Η συνταγή της Michelle McGlinn προσφέρει μια εύκολη εκδοχή για σπιτικό γύρο.
Συνταγή για σπιτικό γύρο με πατάτες και τζατζίκι
Υλικά
Για το κρέας
- 1 μικρό κίτρινο κρεμμύδι
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 4 λωρίδες μπέικον
- 1 κιλό αρνίσιο κιμά
- ¼ φλιτζανιού τριμμένη φρυγανιά
- 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένο κύμινο
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
Για το τζατζίκι
- 1 φλιτζάνι ελληνικό γιαούρτι
- Χυμό από ½ λεμόνι
- ¼ φλιτζανιού τριμμένο αγγούρι
- 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
Για τη συναρμολόγηση
- 1 σακούλα κατεψυγμένες τηγανιτές πατάτες
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 ντομάτες, κομμένες σε φέτες
- ½ κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
Οδηγίες για τη συνταγή
Για να φτιάξουμε τον γύρο:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου
- Ανακατεύουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μπέικον σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, μέχρι να να γίνουν σαν πάστα.
- Προσθέτουμε το μείγμα κρεμμυδιού, τον κιμά, τη φρυγανιά και τα καρυκεύματα σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν πολύ καλά.
- Πιέζουμε το μείγμα με τον κιμά σε μια λαδόκολλα και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
- Στραγγίζουμε το λίπος και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Μόλις κρυώσει, κόβουμε το κρέας σε λεπτές φέτες.
Για να φτιάξουμε το τζατζίκι:
Ανακατεύουμε σε ένα μικρό μπολ το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού, το αγγούρι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τον άνηθο.
Για να φτιάξουμε τις πατάτες:
- Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς Κελσίου.
- Απλώνουμε τις πατάτες σε ένα ταψί και ρίχνουμε ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
Για τη συναρμολόγηση:
- Απλώνουμε τηγανητές πατάτες και γύρο σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με αλάτι.
- Περιχύνουμε με τζατζίκι, ντομάτα και κρεμμύδι σε φέτες πριν το σερβίρουμε.