Τυνησία: Ψαράς που βρήκε ένα νεκρό μωρό στα δίχτυα του «λυγίζει» – «Αντί για ψάρια, βγάζω πτώματα μεταναστών»

Καθώς κλιμακώνεται η μεταναστευτική κρίση  αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Δυστυχώς αυξάνεται και ο αριθμός των θανάτων στη Μεσόγειο. Στην Τυνησία οι ψαράδες βρίσκουν πτώματα στα δίχτυα τους, αλλά όταν βρίσκεις στα δίχτυα σου ένα μωρό, τα πράγματα γίνονται ακόμη δυσκολότερα.

Σύμφωνα με το BBC ενώ οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης πασχίζουν να περιορίσουν τις ροές, η δυστυχία αυτών που φεύγουν από τη φτώχεια και τις εναντίον τους διώξεις αφήνει το τραγικό της σημάδι στις ακτές της Τυνησίας. Καθώς ο ήλιος τρυπώνει πάνω από τον ορίζοντα στις ακτές της ανατολικής ακτής της, ο ψαράς Ουσάμα Νταμπεμπί, αρχίζει να βγάζει τα δίχτυα του. Το πρόσωπό του προσηλώνεται με αγωνία στο περιεχόμενό τους, γιατί μερικές φορές τα ψάρια δεν είναι το μόνο που βρίσκει.

«Αντί για ψάρια, μερικές φορές βρίσκω πτώματα. Την πρώτη φορά φοβήθηκα, αλλά μετά, σιγά-σιγά, το συνήθισα. Και τώρα όταν βγάζω ένα πτώμα από το δίχτυ μου είναι σαν να βγάζω ένα ψάρι», δηλώνει ο Νταμπεμπί. Όπως υποστηρίζει, ο 30χρονος ψαράς, πρόσφατα βρήκε τα πτώματα 15 μεταναστών στα δίχτυα του σε διάστημα τριών ημερών.

Το μωρό

«Μια φορά βρήκα το πτώμα ενός μωρού. Πώς μπορεί ένα μωρό να είναι υπεύθυνο για οτιδήποτε; Έκλαιγα. Για τους ενήλικες είναι διαφορετικό γιατί έχουν ζήσει. Αλλά ξέρετε, ένα το μωρό, δεν είδε τίποτα». Ο Dabbebi ψαρεύει αυτά τα νερά κοντά στη δεύτερη πόλη της Τυνησίας, το Σφαξ, από τότε που ήταν 10 ετών. Εκείνες τις ημέρες ήταν ένας από τους πολλούς που έριχναν τα δίχτυα τους, αλλά τώρα λέει ότι οι περισσότεροι ψαράδες έχουν πουλήσει τις βάρκες τους για τεράστια ποσά σε λαθρεμπόρους. «Πολλές φορές οι λαθρέμποροι μου πρόσφεραν απίστευτα ποσά για να πουλήσω το σκάφος μου. Πάντα αρνιόμουν γιατί αν χρησιμοποιούσαν τη βάρκα μου και κάποιος πνιγόταν, δεν θα συγχωρούσα ποτέ τον εαυτό μου». Όπως γράφει το BBC, σήμερα στις ακτές του Σφαξ βρίσκει κανείς δεκάδες βάρκες στοιβαγμένες στην παραλία ή ημιβυθισμένες. Τις έχουν εγκαταλείψει οι διακινητές.

Λίγο πιο πέρα, μια ομάδα μεταναστών από το Νότιο Σουδάν – στο οποίο έχει ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος, ενώ η χώρα έχει προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής και έχει προβλήματα επισιτιστικής ασφάλειας από την ανεξαρτησία του το 2011 – απομακρύνεται αργά από το λιμάνι. Όλοι ελπίζουν τελικά να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένας εξηγεί ότι εγκατέλειψαν απρόθυμα μια δεύτερη προσπάθεια να περάσουν στην Ιταλία λόγω του υπερπλήρους σκάφους και της επιδείνωσης του καιρού. Σύμφωνα με την Εθνική Φρουρά της Τυνησίας, 13.000 μετανάστες αναγκάστηκαν να βγουν από τις συχνά υπερπλήρεις βάρκες τους κοντά στο Σφαξ και να επιστρέψουν στην ξηρά τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, για διάφορους λόγους. Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους περίπου 24.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις τυνησιακές ακτές με αυτοσχέδιες βάρκες και έφτασαν στην Ιταλία, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Η Τυνησία αντί για την Λιβύη

Η χώρα έχει γίνει πλέον το μεγαλύτερο σημείο αναχώρησης για τους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Η Λιβύη κατείχε προηγουμένως τα πρωτεία, αλλά η βία κατά των μεταναστών και οι απαγωγές από εγκληματικές συμμορίες έκαναν πολλούς υποψήφιους μετανάστες να προτιμούν την Τυνησία, πριν κατευθυνθούν προς την Ευρώπη.

Και δεν είναι μόνον οι βάρκες που βρίσκονται εγκαταλειμμένες στις ακτές της Τυνησίας που μαρτυρούν την τραγωδία της μεταναστευτικής κρίσης. Είναι και η εικόνα στο νεκροταφείο τους Σφαξ, στα περίχωρα της πόλης. Σειρές από φρεσκοσκαμμένους τάφους βρίσκονται άδειοι σε ένα εκτεταμένο τμήμα του νεκροταφείου, περιμένοντας την επόμενη θαλάσσια καταστροφή.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ