Τουρκικές εκλογές – Ερντογάν: «Είμαστε καθαρά μπροστά – Θα ξεπεράσουμε το 50% από τον πρώτο γύρο»

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε πανηγυρική ομιλία στους οπαδούς του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα(15/5) στην Άγκυρα, διαβεβαιώνοντας πως βρίσκεται «καθαρά μπροστά» μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Εκλογές στην Τουρκία: Προς άνευ προηγουμένου δεύτερο γύρο – Ρεκόρ συμμετοχής

Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του Εμινέ, βρέθηκαν στην Άγκυρα όπου χαιρέτησαν το συγκεντρωμένο πλήθος από το μπαλκόνι.

«Αυτοί που λένε ότι προηγούνται εξαπατούν το έθνος μας. Ήμασταν πάντα ειλικρινείς απέναντι στο έθνος μας, γνωρίζουμε ότι είμαστε πολύ μπροστά στις εκλογές σήμερα, ωστόσο αναμένουμε ότι θα έρθουν τα ακριβή αποτελέσματα» είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος, κατά την διάρκεια της ομιλίας του απορρίπτοντας τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί χειραγώγησης των αποτελεσμάτων.

Τουρκικές εκλογές: Σε ποια πόλη ο Ερντογάν πήρε μόλις 16% – Εκεί «έπεσε» ο Κιλιτσντάρογλου

Άγκυρα

Ο Ερντογάν αφού ευχαρίστησε τους πολίτες που παραβρέθηκαν στην ομιλία του τόνισε: «Το μεγαλύτερο ευχαριστώ πάει στο τουρκικό έθνος που μετείχε στις εκλογές που έσπασε ρεκόρ συμμετοχής»

Tουρκικές εκλογές: Καθοριστικές οι ψήφοι από Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη – Τι ψήφισαν στις σεισμόπληκτες επαρχίες

Και στην συνέχεια, χαρακτηρίζοντας υποδειγματική την εκλογική διαδικασία ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: «Το έθνος μας κέρδισε αυτές τις εκλογές. Ο κόσμος κέρδισε. Η τουρκική δημοκρατία είναι από τις ηγέτιδες στον κόσμο».

«Η χώρα μας είναι παράδειγμα αξιοπιστίας στη διεξαγωγή εκλογών. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μην δείξει σεβασμό στις αποφάσεις του λαού. Θα δείξουμε σεβασμό στην εθνική βούληση. Πιστεύουμε ότι θα ολοκληρώσουμε αυτόν τον γύρο με ποσοστό ψήφων που θα ξεπερνά το 50%. Οι ψήφοι από το εξωτερικό δεν έχουν μεταφερθεί πλήρως στη χώρα μας. Η καταμέτρησή τους συνεχίζεται. Ζητούμε από τα μέλη της οργάνωσης και όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μας να παραμείνουν σε επαγρύπνηση», συμπλήρωσε ο κ.Ερντογάν.

Ωστόσο, φαίνεται να έχει πλέον αποδεχθεί την διεξαγωγή δεύτερου γύρου εκλογών, το αποτέλεσμα του οποίου όπως δήλωσε θα «σεβαστεί»

«Μολονότι τα [επίσημα] αποτελέσματα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ακόμα, είμαστε καθαρά μπροστά», είπε στη θάλασσα των οπαδών του μέσα στη νύχτα (στις 02:30 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην Άγκυρα.

«Θα σεβαστούμε [το αποτέλεσμα] αυτής της ψηφοφορίας και της επόμενης», διαβεβαίωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ερντογάν

Ακόμη, ο κ. Ερντογάν διαβεβαίωσε πως προηγείται με 2,6 εκατομμύρια ψήφους του αντιπάλου του, του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ενώ, την ίδια στιγμή, υποστήριξε πως η παράταξή του, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), εξασφάλισε την πλειοψηφία των εδρών στην τουρκική Βουλή μαζί με τον εταίρο του, το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα MHP.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο επικεφαλής του ανώτερου εκλογικού συμβουλίου της Τουρκίας (YSK, η εθνική εφορευτική επιτροπή), ο Αχμέτ Γενέρ, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα πως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με 49,49% των ψήφων και ο βασικός αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει 44,49%, με το 91,93% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί μετά τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα χθες Κυριακή.

Το αποτέλεσμα –αν επιβεβαιωθεί πως είναι το τελικό– σημαίνει πως θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 28η Μαΐου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ