Εκλογές στην Τουρκία: Προς άνευ προηγουμένου δεύτερο γύρο – Ρεκόρ συμμετοχής

Σάρκα και οστά παίρνει το σενάριο διεξαγωγής δεύτερου γύρου στις προεδρικές εκλογές από χθες το βράδυ (14/5) στην Τουρκία, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον βασικό του αντίπαλό Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος, 69 ετών, στην εξουσία για είκοσι χρόνια, απώλεσε το βράδυ το προβάδισμα που τού πίστωναν τα δημόσια μέσα ενημέρωσης και έπεσε κάτω από το φράγμα του 50%, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Αν και τα δεδομένα υπόκεινται ακόμη σε μεταβολές, για τον τρίτο των εκλογών αυτών, τον Σινάν Ογάν, διαφωνούντα του ακροδεξιού εθνικιστικού MHP, που πιστώνεται περί το 5% των ψήφων, τα αποτελέσματα της βραδιάς σημαίνουν πως θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 28η Μαΐου.

Κάτι άνευ προηγουμένου για τη σύγχρονη δημοκρατία της Τουρκίας, που συμπληρώνει φέτος τα εκατό της χρόνια.

«Θα έχουμε μπροστά μας δεκαπέντε δύσκολες ημέρες σε περίπτωση δεύτερου γύρου», δήλωσε ο υποψήφιος, χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιον θα υποστηρίξει.

Για να αναδειχθεί νικητής οποιοσδήποτε υποψήφιος χρειάζεται να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, ή αλλιώς το 50% συν μια ψήφο.

Εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων, τα στρατόπεδα των δυο βασικών αντιπάλων δίνουν μάχη αριθμών και καλούν τους εκλογικούς αντιπροσώπους τους να παραμείνουν στα εκλογικά κέντρα μέχρι να έχει καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος, «μέχρι τέλους».

«Είμαστε μπροστά», διαβεβαίωσε ο κ. Κιλιτσντάρογλου.

Ένας από τους κυριότερους λοχαγούς του, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, κάλεσε τους πολίτες να μην πιστεύουν «τους αριθμούς που μεταδίδει το Anadolu». Ο Μανσούρ Γιαβάς, δήμαρχος της Άγκυρας, επίσης στέλεχος της αντιπολίτευσης, ανέφερε πως το σενάριο του δεύτερου γύρου έμοιαζε πλέον «πολύ πιθανό».

Ο κ. Ιμάμογλου πάντως προέβλεψε πως τις πρώτες πρωινές ώρες ο κ. Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε να περάσει μπροστά.

Συμμετοχή ρεκόρ

Στην Κωνσταντινούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων, απέμενε να καταμετρηθεί το 20% των ψηφοδελτίων, που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στον αντιπολιτευόμενο υποψήφιο.

Στη Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγάλη πόλη όπου ζουν κατά πλειονότητα Κούρδοι, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, ο κ. Κιλιτσντάρογλου έλαβε πάνω από το 71% των ψήφων, με τα τέσσερα πέμπτα των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.

Το ποσοστό συμμετοχής δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως, όμως εκτιμάται πως θα φθάσει ως ακόμη και το 90%.

Οι ψηφοφόροι –στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι κάπου 64 εκατ. άνθρωποι από το σύνολο των κατοίκων, από τους οποίους 5,2 εκατ. είναι νέοι που καλούνταν χθες στις κάλπες για πρώτη φορά– καλούνταν να επιλέξουν τον δέκατο τρίτο πρόεδρο της χώρας και τα 600 μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου.

Το 2018, στις πιο πρόσφατες προεδρικές εκλογές, ο κ. Ερντογάν κέρδισε στον πρώτο γύρο, με πάνω από το 52,5% των ψήφων. Η διεξαγωγή επαναληπτικού γύρου θα ήταν αφ’ εαυτής ήττα για αυτόν που έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «σουλτάνος».

Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες κρίνουν όχι μόνο ποιος θα κυβερνήσει την Τουρκία, κράτος μέλος του NATO και –τουλάχιστον στη θεωρία– υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ, αλλά και το πώς θα την κυβερνήσει, την εξέλιξη της οικονομίας, εν μέσω κρίσης που αύξησε κατακόρυφα το κόστος ζωής, καθώς και την εξωτερική πολιτική της, που σημαδεύτηκε από αρκετές απρόβλεπτες στροφές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ