Τουρκία: Πώς και γιατί επικράτησε ο Ερντογάν – Ο διευθυντής σύνταξης της Daily Sabah μιλά στο enikos.gr

Οι τουρκικές εκλογές πέρασαν, ο Ερντογάν έμεινε και πλέον αρχίζει το νέο… ταξίδι του Τούρκου ηγέτη στην «καυτή καρέκλα» της χώρας του.

Του Μίλτου Σακελλάρη

Η οικονομία, που ήταν ο μεγάλος «πονοκέφαλος» του Τούρκου προέδρου, δεν κατάφερε να πλήξει τα ποσοστά του παρά την τεράστια προεκλογική μάχη που έδωσε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Αυτό άλλωστε υποστήριζαν αρκετά μέσα ενημέρωσης στη γείτονα, που τόνιζαν πως οι πολίτες της Τουρκίας θα επιλέξουν την… σταθερότητα που τους παρέχει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τα πολλά και σοβαρά οικονομικά τους προβλήματα.

Ένας από τους δημοσιογράφους που παρακολούθησαν από την αρχή μέχρι το τέλος τις τουρκικές εκλογές είναι ο Μεχμέτ Τσελίκ, διευθυντής σύνταξης της Daily Sabah. Πρόκειται για έναν από τους πιο έμπειρους δημοσιογράφους- αναλυτές στην χώρα ο οποίος μιλάει στο enikos.gr για τους λόγους της επικράτησης του Ερντογάν.

«Οι τουρκικές εκλογές παρακολουθήθηκαν πολύ στενά σε όλο τον κόσμο, καθώς ήταν σημαντικές όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, δεδομένης της αυξανόμενης πολιτικής επιρροής της Τουρκίας και του σημαντικού της ρόλου στα διεθνή ζητήματα. (δηλαδή Σύροι πρόσφυγες, συμφωνία σιτηρών Ουκρανίας, East Med κ.λπ.). Επομένως, ποιος θα ήταν ο νικητής είχε σημασία. Ο λαός επέλεξε τον κ. Ερντογάν μέσω δημοκρατικών εκλογών στον δεύτερο γύρο», ανέφερε αρχικά στην επικοινωνίας μας.

Στη συνέχεια ανέλυσε τους λόγους που οι Τούρκοι πολίτες επέλεξαν για ακόμη μία φορά τον Τούρκο ηγέτη: «Πιστεύω ότι τον επέλεξαν για πολλούς λόγους που θεωρούσαν σημαντικούς: πού έφερε την Τουρκία σε σύγκριση με πριν από 20 χρόνια σε πολλούς τομείς. Βελτιώσεις στις υποδομές, οικονομική ανεξαρτησία, αναπτυσσόμενη αμυντική βιομηχανία, πολλές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις (συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τους Κούρδους, τους Αλεβίτες και τις μειονότητες) και φυσικά η ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας που θέτει τα τουρκικά συμφέροντα σε προτεραιότητα. Ναι, υπάρχουν κάποια οικονομικά προβλήματα τώρα, αλλά οι ψηφοφόροι 1)πιστεύουν ότι είναι ο Ερντογάν που μπορεί να λύσει και αυτό το ζήτημα και 2) Βάζουν την ασφάλεια και τις υπαρξιακές απειλές πάνω από τις οικονομικές προκλήσεις ως ένστικτο επιβίωσης».

Επιπρόσθετα, ο Μεχμέτ Τσελίκ, στάθηκε και στην έλλειψη ισχυρής αντιπολίτευσης που «δεν κατάφερε να προσφέρει γνήσια σύνδεση με τον ψηφοφόρο, χάρισμα και ελπίδα για απτά έργα. Έτσι, στον νέο αιώνα της Δημοκρατίας, οι ψηφοφόροι επέλεξαν τη σταθερότητα και απέφυγαν τον κίνδυνο με την αντιπολίτευση για τη συνέχεια της ανάπτυξης της Τουρκίας».

Αναφορικά με το μέλλον της Τουρκίας και τον ρόλο που θα διαδραματίσει στη διεθνή «γεωπολιτική σκακιέρα», υπογράμμισε πως η χώρα του «είναι ένας ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ωστόσο δεν λαμβάνει την απαραίτητη υποστήριξη από τους συμμάχους της απέναντι σε απειλές ή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Δεν περιμένω να αλλάξουν πολλά στην εξωτερική πολιτική, καθώς πολλά από τα ζητήματα του αδιεξόδου είναι δύο όψεων και εφόσον η άλλη όψη του νομίσματος δεν αλλάζει τις θέσεις τους, δεν νομίζω ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι θα αλλάξουν τις θέσεις τους.

Κάποιες αλλαγές αναμένεται να εκδηλωθούν στην περιοχή (δηλαδή με Συρία, Αίγυπτο κ.λπ.). Αλλά η Τουρκία θα προσπαθήσει να έχει μια ισορροπία μεταξύ των παραδοσιακών Δυτικών Συμμάχων της και της Ρωσίας, η οποία είναι ένας σημαντικός οικονομικός εταίρος».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ