Τουρκία: Δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές ο Μανσούρ Γιαβάς – Θεωρείται ο άνθρωπος που θα μπορούσε να εκθρονίσει τον Ερντογάν

«Αποσύρεται» ένας από τους βασικούς αντιπάλους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πολλοί θεωρούσαν φαβορί για τη διαδοχή του. Ο δήμαρχος Άγκυρας, προερχόμενος από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, Μανσούρ Γιαβάς, έβαλε τέλος στα σενάρια που τον ήθελαν να είναι υποψήφιος στις εκλογές στην Τουρκία.

Παρότι στην Ελλάδα δεν είναι τόσο γνωστό, ο Γιαβάς είναι πολύ δημοφιλής στην Τουρκία, από τους λίγους που μπορούν να εκθρονίσουν τον “σουλτάνο”. Μάλιστα συγκέντρωνε εντυπωσιακά ποσοστά σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ORC Araştırma που διενεργήθηκε πριν από λίγες μέρες, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο δήμαρχος Άγκυρας, επίσης με το CHP, Μανσούρ Γιαβάς, αλλά και η επικεφαλής του Καλού Κόμματος (İyi Parti), Μεράλ Ακσενέρ υπερισχύουν του Τούρκου προέδρου, σε περίπτωση που διεξάγονταν εκλογές αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Μανσούρ Γιαβάς φέρεται να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό, καθώς έλαβε το 49,4% των ψήφων σε ερώτημα όπου ανταγωνιζόταν τον πρόεδρο για το αξίωμά του και ο Ερντογάν έλαβε μόλις 39,8%. Το 10,8% είπε ότι είναι αναποφάσιστο. Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου έλαβε το 47,0% των ψήφων στο ίδιο ερώτημα, με τον Ερντογάν να παίρνει μόλις το 41,9% των ψήφων. Το 11,1% είπε ότι είναι αναποφάσιστο.

Από την άλλη, η Μεράλ Ακσενέρ έλαβε το 46,3% των ψήφων, ενώ ο Ερντογάν έλαβε το 41,7% των ψήφων. Το 12% είπε ότι είναι αναποφάσιστο. Τέλος, ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έλαβε το 41,8% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του Ερντογάν έλαβε το 42,5% των ψήφων. Το 15,7% δήλωσε ότι είναι αναποφάσιστο.

Ο δήμαρχος Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς υποστήριξε, χθες εμμέσως πλην σαφώς, την πιθανή προεδρική υποψηφιότητα του προέδρου του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου. Ο Μανσούρ Γιαβάς, μιλώντας σε εκδήλωση του δήμου Άγκυρας για την έναρξη των έργων κατασκευής ενός τεράστιου πάρκου αναψυχής, απευθύνθηκε στον Κιλιντσάρογλου, ο οποίος ήταν παρών στην τελετή, και είπε : «Επιθυμία μας είναι να παρευρεθείτε στα εγκαίνια αυτού του πάρκου ως Πρόεδρος φέτος».

Η αναφορά του Γιαβάς στον Κιλιντσάρογλου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από το κοινό.

Κεμάλ Κιλιντσάρογλου Μανσούρ Γιαβάς
Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, Μανσούρ Γιαβάς

Να σημειωθεί πως ακόμα η αντιπολίτευση δεν έχει καταλήξει στον υποψήφιο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον Ερντογάν στις εκλογές που τελικά θα πραγματοποιηθούν στις 14 Μαΐου στην Τουρκία. 

Η εξακομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης στην Τουρκία πρόκειται να ανακοινώσει τον Φεβρουάριο τον υποψήφιό της για την προεδρία που θα είναι αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την Παρασκευή αξιωματούχος αντιπολιτευόμενου κόμματος.

«Το όνομα του προεδρικού υποψηφίου (των έξι κομμάτων της συμμαχίας της αντιπολίτευσης) θα ανακοινωθεί πιθανόν κάποια στιγμή το Φεβρουάριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ουνάλ Τσεβικόζ, σύμβουλος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, του επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης.

Η εξακομματική συμμαχία επιδιώκει να εκπονήσει ένα ενιαίο πρόγραμμα, αλλά δεν έχει ακόμα συμφωνήσει σ’ έναν υποψήφιο ο οποίος θα αντιπαρατεθεί στον Ερντογάν για την προεδρία.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το CHP και το κεντροδεξιό εθνικιστικό Ιγί Παρτί (Καλό Κόμμα) έχουν συμμαχήσει με τέσσερα μικρότερα κόμματα με πρόγραμμα να επιδιώξουν να ακυρώσουν την εκτελεστική προεδρία του Ερντογάν και να επιστρέψει η χώρα στο προηγούμενο κοινοβουλευτικό σύστημα.

Ο Τσεβικόζ δήλωσε πως οι ηγέτες των έξι αντιπολιτευόμενων κομμάτων πρόκειται να παρουσιάσουν στις 30 Ιανουαρίου σε δύο έγγραφα τις προτάσεις τους για μια μεταβατική περίοδο προς ένα κοινοβουλευτικό σύστημα και το κυβερνητικό πρόγραμμά τους.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ